Kaalutõus

Terje pole alati “suur” olnud. Kaal hakkas talle muret tegema just pärast teise lapse sündi (eelnevalt kaalus ta 65-70 kg), tõustes peale sünnitust (siis kaalus ta 96 kg) tema 175 cm pikkuse juures 108 kg-le. “Vastupidiselt minu ootustele ei hakanudki kaal langema. Proovisin põhimõtteliselt kõike. Perearst soovitas mul minna toitumisnõustaja juurde, kuhu ka läksin – pidin iga suutäie üles kirjutama ja ma ei pidanud kaua vastu,” kirjeldab Terje.

Samuti proovis ta kaalujälgimist, kuid edutult – üsna pea selgus, et puntkide liitmine-lahutamine pole tema jaoks. “Pealegi, see oleks nõudnud erinevate toitude tegemist endale ja perele. Pere ja väikese lapse kõrvalt ei leidnud ma endas selleks energiat. Trennidega oli samamoodi – ma tundsin end nii suure, paksu ja koledana, et ei tahtnud üldse kodust välja minna.”

Perearsti soovitusel operatsioonile

Kui perearst rääkis talle võimalikust maovähendusoperatsioonist, võttis Terje ideest tuld: “Minu stress ja endaga rahulolematus oli juba nii suur, et olin sisuliselt kohe operatsiooniga nõus. Muidugi tutvusin eelnevalt erinevate materjalidega, kuid ma ei mõelnud kuigi kaua.”

Operatsioon viidi läbi Keskhaiglas ja kestis 4-5 tundi. Täna meenutavad viie aasta tagust operatsiooni Terje kõhul väikesed armid – operatsioon tehti laproskoopiliselt. Naine on õnnelik, et teda ei jäänud kaalukaotusest vaevama üleliigne nahk, "tõmbudes" aja jooksul koos kaalu langemisega iseenesest tagasi.

Millised olid tema hirmud sellise operatsiooni ees? “Kartsin seda, et kui narkoosist ärkan, siis on mul hingamisaparaat kõris. Ütlesin seda ka anestesioloogile – mulle öeldi, et kui ärkan, ja ma suudan kaela tõsta, siis nad eemaldavad selle kohe. Ja ma ärkasingi ilma selleta,” meenutab Terje oma suurimat operatsiooniga seotud hirmu.

Pärast operatsiooni

Terje veetis operatsiooni tõttu haiglas kaks päeva. Pärast operatsiooni “õppis” ta uuesti sööma: “Esimesed eined koosnesid kahest teelusikatäiest jogurtist ja mõnest banaaniviilust. Aja jooksul õppisin uuesti oma keha tundma – mida ma tahan ja mida mitte.” Esimese operatsioonijärgse nädalaga kaotas Terje seitse kilogrammi. Juba kuu pärast operatsiooni naases Terje tööle.

Foto: Jaanar Nikker
Jumestus ja soeng: Kairit Tuhkanen / Make Up Store
Rõivad: Marks and Spencer

“Varem võisin süüa koos lastega friikartuleid, enam mitte. Mul on raske isegi tervet torditükki ära süüa, keha annab märku kohe, kui isu on rahuldatud. Neid märguandeid eirates tekib väga ebameeldiv tunne, mida võrdleksin isegi hapnikupuudusega. Saia ja suhkrut ma enam ei tarbi – mitte et ei tohiks, aga ma lihtsalt ei taha. Selle asemel on toidulaual väga olulised erinevad salatid, idud ja muidugi minu lemmik avokaado,” kirjeldab ta oma praegusi toitumisharjumusi. Muudatustega menüüs on kaasa tulnud ka Terje perekond.

“Võitsin oma elu tagasi!”

Naine paneb ka kadunud selja- ning põlvevalud ja migreenihood just maovähendusoperatsiooni arvele. “Mu tervis hakkas üha enam ja enam liigse kehakaalu all kannatama ja praeguseks võin öelda, et kõik mu tervisemured on kadunud. Operatsioon andis mulle tagasi kõik, mille olid kaotanud – minu elu, sära, enesekindluse, sõbrad, kellega suhtlemise olin enda jaoks blokeerinud. Võitsin oma elu tagasi!”

Vaata pilte!

Fotod, mis on tehtud enne Terje elu muutnud operatsiooni:

Lisaks enesekindluse suurenemisele on Terje saanud tagasi välimuse, mida ta igatses:

Foto: Jaanar Nikker
Jumestus ja soeng: Kairit Tuhkanen / Make Up Store
Rõivad: Marks and Spencer

Foto: Jaanar Nikker
Jumestus ja soeng: Kairit Tuhkanen / Make Up Store
Rõivad: Marks and Spencer

Terje meigile sarnase jumestuse saad Make Up Store'i meigivahenditega:

Make Up Store Tri Brow Brown kulmuvärv 22 €



Make Up Store Blush Chic põsepuna 23 €

Make Up Store CC Foundation meigipõhi 29 €

Make Up Store Mauve Berry huulepulk 17 €