Mis on see, mis sind looma ja tegutsema paneb?

Kirg. Et ma ei ole mõnes mõttes nagu tavadisainer – loon ju n-ö masstoodangut –, siis paneb mind tegutsema teadmine, et suurkliendid seda ostavad.

Kolm sõna, mis võiksid iseloomustada sinu loomingut?

Klassikaline, väärtuspõhine, soliidne.

Kuidas kirjeldaksid inimest, kes võiks kanda sinu loodud rõivaid?

Äriinimene, ametnik – keegi, kelle töö etikett nõuab soliidsemat riietust. Ülikonna peale ju teksajakki ei pane.

Lõpeta palun lause. Mood on...

...jumaliku kõlaga sõna. Nagu kunstki. Moemaailma tippude looming annab meile ju tohutult emotsioone, enamasti positiivseid.

Elu esimene asi, mille oma kätega algusest lõpuni valmis tegid?

Maal. Olin kuueaastane ja maalisin isa juhendamisel ühest lasteraamatust pildi maha. Ma ei kujutanud ettegi, et võin nii hästi maalida, mäletan, et see oli võimas tunne.

Millal tundsid esimest korda, et disainimisest võiks saada sinu elukutse?

Olen mõnes mõttes ülevalt alla tulnud. Ehk et mul oli juba oma tehas ja tellisin töid eri disaineritelt, aga ühel hetkel tundsin, et selle asemel, et lasta teistel kogu aeg asju ringi teha, võiksin neid ise disainida. Mõistsin, et teen ise paremini.

Kus ja kuidas said teada, et oled esitatud Kuldnõela nominendiks, ja mis oli sinu esimene emotsioon seda kuuldes?

See kõlab nüüd nagu reklaam, aga olin Stockmannis. Tulin läbirääkimistelt – mis läksid muuseas väga hästi – ja läksin nende kohvikusse sööma, vaatasin meile ja nägingi Kuldnõela korraldaja Anu Kikase teadet. Saatsin siis kohe oma äripartnerile Saksamaal ka sõnumi, et mul on kaks head uudist – õnnestunud läbirääkimised ja Kuldnõela nominatsioon.

Millised on need kolm eset, mis võiksid olla iga naise garderoobis?

Sall, eest nööbitav pluus ja seelik või püksid.

Aga mehe?

Stiilne käekell, pintsaku ja särgi-pükste kombinatsioon.

Film, mille kostüüme oled imetlenud kõige rohkem?

Tom Fordi “Üksik mees” (Single Man) ja “Viies element”, millele tegi kostüümid Jean Paul Gaultier.

Kui saaksid omada veel üht loomingulist annet peale moeloomise, mis see oleks?

Maalimises või arhitektuuris ma vaevalt et enam mingit taset saavutaksin, nii et ütleksin aiakujundus. Sellega ma vaikset viisi tegelen ka.

Lemmik värvikooslus?

Värvid on minu töövaldkonnas mu tugevaim külg, lihtsalt hakkasin ühel hetkel värvi füüsiliselt tunnetama. Tänasel päeval on nii, et vale värvikombinatsiooni puhul tunnen füüsilist valu, õige puhul aga ülevat tunnet. Üksikvärvid on alati õiged ja neutraalsed, kuid üksikuna puudub neil kontseptsioon. Seetõttu pole mul ka üksikvärvi eelistust. Teisest aspektist vaadatuna kujuneb värvieelistus ka töö kaudu. Suurte kaubamajade rõivaste sisseostajd eelistavad meesterõivaste puhul “ükskõik mis värvi, peaasi, et see oleks must”. Värvilisi asju võetakse näpuotsaga. Seetõttu lisanduvad värvikriipsud nööpidesse, logodesse ja voodrisse. Ja nõnda toimubki põimumine. Moelooja Giambattista Valli on mu meelest üks paremaid värvisobitajaid. Aga kui veel konkreetsetest värvidest rääkida, siis ilus üksikvärv on punane roos rohelisel taustal valge maja ääres. Terashall ja -sinine sobivad töökeskkonnas mõtlemiseks.

Sinu stiiliikoon?

Kunagi lugesin “Totu Kuul” raamatut, kus Totule lubati anda võlukepp, kui ta teeb kolm heategu päevas. Kas olete proovinud veeta päeva nii, et ei teeks selel jooksul üle kolme negatiivse märkuse, tähelepaneku või arvamuse? See on peaaegu võimatu. Samamoodi hindame pidevalt end ümbritsevaid inimesi ja alati on midagi nokkida. Minu sihtrühmaks on hea sissetulekuga, juhtpositsioonil olevad inimesed, ja neid kritiseeritakse alati ning igast asendist, eriti kui nad ka riietusega silma paistavad. Sest kui soovid riietuda veidigi rohkem kui moekalt, võtab üldsus seda kui edevust ja reageerib negatiivselt. Teisest küljest – igaüks võib panna selga silmatorkava punase mantli, aga kas ta selle ka väärikalt välja kannab? Selle poolest hindangi Tom Fordi, kes rõivastub enamasti must-valgesse, ka pidulikel puhkudel, samas ei ilmu esinemisele labases T-särgis ja kantud tossudes. Ta on reeglina väärikas. Lihtne on välja paista, aga teha seda stiilselt ja väärikalt on palju keerulisem.

Parim nõuanne, mis sulle iial antud?

Ei peaks tegema rahaga riideid, vaid riietega raha.

Mis on kirjutatud sinu lemmik T-särgile?

Kunagi oli selline auto nagu Monza, ja mul oli T-särk kirjaga “Happy with Monza”.

Kes võiks mängida peaosa sinu elust jutustavas filmis?

Enne peaks ikka sinnamaani jõudma, et oleks põhjust minust filmi teha. Praegu on minu meelest Eestis ainus inimene, kellest võiks teha, Arvo Pärt.

Kes on su lemmik fiktiivne kangelane (filmist, raamatust, koomiksist vm)?

Jack Sparrow “Kariibi mere piraatidest”. Sest ta ei satu mitte üheski olukorras paanikasse.

Ja keda imetled n-ö päris elus?

Kindlasti Giorgio Armanit. Tunnen tema loomingu iga kell ära, ilma et peaksin nn firmasilti vaatama. Tema looming on alati ajast ees.

Kui saaksid üks päev elada kellegi teise elu, siis kes see võiks olla?

Keegi Giorgio Armani lähikondlastest, näiteks tema assistent, et näha, kuidas kollektsioon sünnib ja lõpule viiakse.

Mis on su n-ö parasiitväljend ehk sõna, mida kasutad liiga tihti?

Midagi kindlasti on, aga ise ei oska öelda.

Ütle meile midagi, mida me sinu kohta kindlasti ei tea.

Minu noorpõlve unistuseks oli saada maailmameistriks käsipallis. Üks põhjus, miks jõudsin moe juurde nii hilja, ongi see, et hakkasin juba 14-aastaselt pallimängu eest palka saama. Ja see raha oli päris suur, nii et välistas kõik muud tegevused. Aga õnneks vedas tervis alt, muidu oleksin võib-olla praegu hoopis sporditarvetega kaupleja. Nii et ma olen moe juurde jõudnud suure ajakaarega.

Sinu lemmiktsitaat?

“Kui hooaeg algab, meeldivad mulle kollektsioonist ühed asjad. Kui hooaeg läbi ja müüginumbrid teada, hoopis teised.” Giorgio Armani.

Mida sa kõige rohkem kardad?

Et ma kaotan ühel hetkel tunnetuse selle kohta, kas teen oma asja õigesti või valesti.

Mis on su suurim ekstravagantsus?

Vist juba mainitud aiakujundus.

Sinu lemmiklinn? Miks just see?

Mõni Itaalia linn, Milano või Firenze näiteks. Ajaloo, kultuuripärandi, vanalinna ja temperatuuri pärast.

Sinu ettekujutus ideaalsest päevast?

Kui ma olen saanud kätte tunde, et kollektsioon on valmis saanud – kas või ainult paberil, isegi mitte veel füüsiliselt – ja tean, et see hakkab müüma ja inimestele meeldima.

Kas ilu päästab maailma?

Kindlasti. Ilu tekitab positiivsust ja seda on vaja, et maandada negatiivset. Kui meie ümber oleks rohkem ilu, jätaks mõni inimene võib-olla päästikule vajutamata.

Kellele helistad esimesena, kui oled võitnud Kuldnõela?

Arvan, et mulle olulised inimesed on sel hetkel juba saalis.

Artikkel ilmus ajakirja Mood augustinumbris.
Mainekas moeauhind Kuldnõel antakse välja Telliskivi Loomelinnakus toimuva Tallinn Fashion Weeki raames 21.10.