Psühholoog Deborah Rozman ütles Harper's Bazaarile, et naised ei teadvusta endale tihti, kuidas krooniline stress neid tegelikult mõjutab. Pidev stress tõstab organismis stressihormooni kortisooli taset, mis muuhulgas avaldub ka tekkivate nahaprobleemidena ning mängib rolli kehakaalu tõusus ning rasvade ladestumises. Lisaks võib see põhjustada unetust, aeglustada ainevahetust ja seedimist, raskendada treeningutest taastumist, madaldab energiataset, libiidot ja muudab sind kurvameelsemaks. Ei kõla ju just eriti ahvatlevana?

Kuigi stressi on väga erinevat ja see võib olla põhjustatud erinevate allikate poolt, mõjub igasugune stress kehale sarnaselt. Näiteks põhjustab kehale samaväärset stressi nii pingeline töösituatsioon kui see, kui sa satuksid tänaval lõviga silmitsi. Mida ette võtta, et stressi vähendada? Arusaadav, et kõikidest stressiallikatest vabaneda pole võimalik, kuid õnneks saad siiski üht-teist ära teha.

Kontrollitavad vs kontrollimatud stressiallikad

Kui vähendad neid stressiallikaid, mida sa saad kontrollida, siis ei mõju sulle kontrollimatute stressiallikate poolt põhjustatud stress nii rängana. Teisisõnu: koged stressi vähem. Moodne elu sisaldab palju pingeid tekitavaid situatsioone, kuid saad paljude nende üle ise kontrolli haarata. Kontrollitavate stressiallikate alla kuulub näiteks toit, mida sa sööd ja treeningute kogus, mida teed. Kontrollimatute stressiallikate alla kuuluvad näiteks koht, kus sa elad; ilm; töökoht ja töö, mida teed. Ja kas teadsid, et näiteks nii ületreenimine kui alasöömine põhjustavad su kehale väga suurt stressi?

Suurim stressitekitaja

Kui stressi tekitavaid faktoreid on meie eludes reeglina väga palju, siis ometi on tavaliselt üks teistest üle – miski, mis tekitab enim pingeid ja millele mõtlemisest ei saa isegi siis lahti, kui õhtul voodisse heidad. Mis tekitab sinus enim muremõtteid?
Võta selle suhtes midagi ette – ükskõik, kas see on mõni inimene, töö, raha, elukoht, terviseprobleem, midagi, mis sulle sinu välimuses ei meeldi… Isegi kui sa ei saa sellest täielikult vabaneda, saad kindlasti teha midagi selle jaoks, et sul oleks sellega hõlpsalt igapäevaselt hakkama saada.

Leia hobi, millega tegelemist tõeliselt naudid

On väga oluline, et teeksid iga päev midagi, mis sulle päriselt meeldib – vähendad nii teadlikult stressi. Milline on parim tegevus stressi vähendamiseks, sõltub ainuüksi sinust endast, kuna me kõik oleme erinevad: käsitöö, jooga, joonistamine, sportimine, pargis jalutamine, unistamine, kirjutamine… Peamine on, et teeksid seda tegevust regulaarselt iga päev ja vähemalt 15 minutit järjest. Kui tegevus on õige, tunned peagi, et sa ei saagi ilma selleta oma päeva mööda saata. Tähtsusta oma aega ja väärtusta seda tegevust – kui vaja, pane see isegi oma kalendrisse kirja. Ei suuda end kuidagi kokku võtta? Esita endale 30päevane väljakutse. Tulemused võivad sind vägagi positiivselt üllatada.

Allikas: Harper's Bazaar

Hea lugeja, kas ka sina andsid endale uue aasta lubaduse? Kui jah, siis millise?