“Võimalusi, kuidas oma talgupäeva toredate kultuuriampsudega rikastada, tundub olevat lõputult. Alustada võib kasvõi sellest, et katta talgulaud põnevate retseptide järgi valminud toitudega, jutustada lugusid paiga ajaloost ja pärimusest, kutsuda kampa kodukandi pillimees, võtta ühiselt lauluviis üles, vaadata talgutööde järel mõnd filmi, praktiseerida saunas vanu saunakombeid jne,” rääkis Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Henrik Raave.

2024. aastal, mil Tartu kannab koos Lõuna-Eestiga väärikat Euroopa kultuuripealinna tiitlit, soovivad korraldajad kaasa aidata keskkonnahoidliku kultuurikorralduse edendamisele ning kultuuripealinna sündmuste igakülgsele õnnestumisele.

“Loodame, et talgupäeva kultuurilise elamusega kokkuvõtmine koos kogukonnaga muutub edaspidi traditsiooniks,” ütles Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator Annela Laaneots. “Meie kogukondades elavad loovisikud rõõmustavad meid kõiki,” ütles Raave.

Kultuurisündmuste paigad talgutega korda

Kultuuripealinna raames toimub tänavu tuhatkond sündmust, paljud neist väljaspool Tartut – Tartumaal, Põlvamaal, Võrumaal ja Valgamaal. Koostöös sihtasutusega Tartu 2024 kutsume kõiki osalema Teeme Ära talgupäeva raames toimuvatel talgutel, mis aitavad ette valmistada kultuuripealinna sündmustega seotud paiku saabuvaks külastushooajaks.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 pakub tõeliselt kirjut ja mitmekülgset sündmuste programmi. Kultuuripealinna keskne kontseptsioon „Ellujäämise kunstid“ haakub hästi ka Teeme Ära talgupäevaga väärtustega. Kultuuripealinna programmist leiab huvitavaid sündmusi väga erinevate huvidega kultuurisõber. Lähemat infot kultuuripealinna, sündmuste ja ajakava kohta leiab siit.

Talgupäevale oodatud kõik abikäed

Traditsiooniliselt maikuu esimesel laupäeval peetavast üle-eestilisest talgupäevast võtavad igal aastal osa kümned tuhanded eestimaalased. Nii nagu eelmistel aastatel, saab nüüdki Teeme Ära talgupäeval igaüks talguid eest vedada ja teisi kaasa kutsuda, et aidata oma kodukandi elu paremaks muuta ning talgupäeva raames ühiselt ära teha kõige pakilisemad tööd. Pane ise talgud kirja või löö kaasa, sest kõik abikäed on talgutele oodatud nii linnas kui ka maal.

Sel kevadel kogunevad Eestimaa inimesed juba seitsmeteistkümnendat aastat Teeme Ära egiidi all, et kaasa aidata oma kodukandi elu edenemisele. 2008. aastal peetud suurest Teeme Ära prügikoristusest ning sellele järgnenud 2009. aasta mõttetalgutest kasvas välja üle-eestiline Teeme Ära talgupäev, mis tänavu toimub täpselt samal kujul juba viieteistkümnendat korda. Seepärast nimetas Teeme Ära meeskond 2024. aasta sümboolselt ka talgukultuuri aastaks ja toob sel talgukevadel uuesti rambivalgusesse varem kogutud talgulood ja muud väärtused, mis aitavad talguid jätkuvalt rikastada. Kultuuriampsude soovitusi leiab talguveebist, vaata siit.

Muude talgutööde kõrval pööratakse tänavu koostöös Päästeametiga tähelepanu kodukandi veekogude ohutusele, et aidata ennetada traagilisi veeõnnetusi. Koos Eesti Maaülikooli Mahekeskuse ja Tartu loodusmaja koordineeritava Rohelise kooli programmiga ning Eestimaa Looduse Fondi kaasabil hoogustatakse elurikaste õppeaedade rajamist lasteaedadesse ja koolidesse. 

Tänavu 4. mail toimuvat Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Toetajate ja partneritena löövad kaasa Siseministeerium, Päästeamet, Sigrid Rausing Trust, Dentsu, Bauhof, Nordic Hotel Forum, Tartuloodusmaja, Rohelise kooli programm, Kultuuriministeerium, Tartu 2024 jt.

Täpsem info: teemeara.ee

Jaga
Kommentaarid