Marlene Dietrich muutis oma stiili sageli, olles justkui kameeleon. Dietrich on üks esimesi naisi, keda 1930ndatel fotografeeriti kandmas smokingit, mis tekitas tema blondide ja laineliste juustega tõelise kontrasti. On ka fotosid, millel ta kannab lipsusid, suuri bleisereid, naiselikke midiseelikuid ning lopsakaid karusnahku. Ta tõi rahva ette, justkui neil silmi avades, selle, et mood muutub pidevalt ning et naised võivad kanda ka meesteriideid ja sealjuures elegantsed välja näha.

Foto: Õhtuleht

Elegantne näitleja mõjutas moodi päris palju, iseäranis koostöös moekunstnike Hubert de Givenchy ja Edith Headiga filmides “Funny Face” ja “Sabrina”. Tema kandis popiks mustad, poolpikkade säärtega püksid, paadikujulise kaelusega topid ja mugavad madalad kingad, disainitud ei kellegi teise kui Ferragamo poolt. Filmis “Hommikusöök Tiffany juures” lõi ta igavese moelemmiku Holly Golightly’i.

Kui Jackie O-st 1960ndatel moemaailma esimene leedi sai, muutis ta miljonite naiste riietumisstiili. Tema lihtsalt vahetatavad kostüümid, ümara vormiga kübarad, elegantsed sallid juustes, suured päikeseprillid ja šikid jakid on inspireerinud mitmeid põlvkondi. Veel tänaseni püüavad naised saavutada Jackie O välimust.

See naine on oluline osa 1970ndate kõrgglamuurist ning Studio 54st. Talle meeldisid litritega kaunistatud kangad, karusnahad, kõrge vöökohaga püksid, kaharad kostüümid ja viimse võimaluseni avatud nööpidega pluusid. Ta sobitas kokku vanu ja uusi esemeid (mõelge – laiade säärtega püksid, paljastav topp, turban ning läikiv kaelavõru!) nii, et see oli üdini moodne ja rokkis täiega.

Jane Birkinit on määratletud kui uue ajastu täisverelist hulkuriplikat, kelles on tugev annus muretut tuulepäisust – teksad, lihtsad kudumid, delikaatsed ehted, valged T-särgid ja miniseelikud. Tema eesmärgiks oli rõhutada, et vabaajariietus (casual) saab olla ja ongi alati stiilne, kui seda kanda õigesti. Tema auks lõi Hermès nüüdseks ikooni staatusesse tõusnud Birkini käekoti.

Kinnisideed printsess Dianast ja moest võib kohata igal pool maailmas. Juba sellest ajast alates, kui ta 1980ndatel abiellus – suures ja kaharas, pika vedikuga pitskleidis – on pruudid tema eeskuju järginud. Tema õlgadelt langevad kleidid, kantud alati koos mingit sorti pärlitega, ning tõstetud kulmudega pildid seltskonnaajakirjanduses – seda on alati püütud järele teha. Enne lahutust suutis ta Briti moeloojad rambivalgusse tuua, kandes Catherine Walkeri, Bellville Sassooni ja Gina Fratini loomingut.

Olgugi, et Madonna stiil on alates 1980ndate kõrgajast muutunud, on ta end oma välimusega kindlalt “moekivisse” raiunud. Popstaarid on siiani kiindunud tema kanna-aluspesu-riiete-asemel stiili ja disainerid, näiteks Ricardo Tisci Givenchy’st on avaldanud austust tema mitmekihilistele kaelaehetele. Ning kes küll suudaks unustada kontrastse koosluse pitsist, tüllist ja denimist?

Näitleja Sarah Jessica Parkeril on moega ebatavaline suhe – ta väga stiilne nii teleekraanil kui päriselus punasel vaibal. Tema “Seksi ja linna” Carrie kinnisideega Tutu ja Manolo suhtes on laiade masside imetlusobjektiks, kuid seda, kuidas ta kannab Fendi säravaid tualette, sobitades neid käekottide ja ebatavaliste peakatetega, võib lausa õppetunniks lugeda.

Kate Moss on lõi täiesti uue stiili – töölt vaba modell. Ta on inspireerinud Alexander McQueeni ja Marc Jacobsit, kes on ta oma muusaks kuulutanud. 2007. aastal jõudis müügile ka Kate Mossi Topshopiga koostöös valminud kollektsioon – lihtsad ja elegantsed masstoodangurõivad. Loomulikult saatis seda kollektsiooni ülim menu.

Ameerika ühendriikide esimese leedina on Michelle Obama inspireerinud paljusid USA naisi kasutama just Ameerika moekunstnike loodut. Teda tuntakse kui naist, kellele meeldivad tema maitsega sobivad kohalikud disainerid – Narciso Rodriguez, Tracy Reese, Rachel Roy ja Thakoon – rohkem kui suurtele nimedele – Carolina Herrera, Alexander Wang ja Ralph Lauren – kuuluvate moemajade looming.

Cambridge’i hertsoginna on muutnud moodi ootamatul moel, segades rambivalgusse tõustes kõrgmoodi odava kirkusega. Talle meeldivad Briti moeloojad Alexander McQueen, Alice Temperley, ja Jenny Packham, kuid ka mõistliku hinnaga tooted Zara, Whistles ja Reissi valikust. See muudab ta ka massitarbija jaoks ikooniks. Kui Kate Middleton kannab midagi high street'il müüdavat, siis on peaaegu kindel, et ese müüakse viimseni läbi.

Foto: Scanpix

Tema nimi on ülimaks argumendiks moe ja kuulsuse seisukohalt. Maailm on jälginud Kim Kardashiani katse-eksituse meetodil stiili arendamist tähelepanelikult ning teda pole kõige paremini riietuvate naiste nimekirja kantud mitte ilmaasjata. Tal on samasugune keha, nagu paljudel tavalistel naistel ning sestap soovivad paljud kanda neidsamu riideid mis temagi. Kusjuures pole vahet, mida ta kannab – oma suhteliselt volüümika kehaga on ta traditsioonilise, moemaailmas n-ö ideaalse kehakuju kuvandi pea peale keeranud.

Lahe, kuid samas pisut ootamatute lisanditega tüdruk. Pidžaamaga klubisse? Jah. Täiesti läbipaistvas kleidis punasele vaibale? Miks ka mitte! See kõik on osa tema stiilist. Tavalise naise jaoks on Rihanna tõestus sellest, et šokeeriva riietuse kandmine on omaette väärtus. Tema kõige meeldejäävamad kostüümid on sisaldanud paljastavat smokingit, hiiglasuurt kampsunit koos matkasaabastega või siis üdini ekstravagantset, galaõhtul kantud kollast värvi. Ta proovib peaaegu kõiki asju, inspireerides nii kõrg- kui massimoe suundumusi.

Lady Gaga on tuntud oma ebamaise väljanägemise poolest, punasest lihast kuni kanamunani 2011. aasta Grammy’de auhinnagalal. Ta ei karda nihutada piire ning tema moetundlikkus on äratanud mitmete disainerite tähelepanu, Donatella Versacest Alexander McQueenini. Tal on “väikestest koletistest” järgijaid kogu maailmas ning ta inspireerib neist igaüht otsima oma stiili.

Allikas: Harper's Bazaar