Seal ei leia koolide klassiruumidest armsaid südamekujulisi kaardikesi – see on ainult ja kindlalt täiskasvanute päev. Küll aga võib mõnevõrra üllatuslikult igal pool sigu kohata! Jah, sest need loomad, kes sümboliseerivad õnne ja rõõmu ning on sellel romantilisel päeval seega igati sobilikud. Paarid kingivad üksteisele seakujusid ja pilte ning isegi šokolaadist kärss-sabasid. Šokolaad on siiski peamiselt tuntud, kui Ameerikas levinud valentinipäeva traditsioon. Saksamaal kirjutatakse romantilised sõnumid pigem südamekujulistele ingveriküpsistele.

Lõuna-Korea

Lõuna-Koreas kingivad sel päeval meestele šokolaadi naised. Kuu aega hiljem, valgel päeval, kingivad mehed aga maiustusi naistele. Ning see pole veel kõik – üksikud inimesed (sõbrad), saavad kokku 14. aprillil ehk mustal päeval ja söövad koos musti nuudleid.

Jaapan

Ka Jaapanis kingivad valentinipäeval šokolaadi naised. Kuid selle juures on olulised mõningad nüansid. Kolleegidele ja klassikaaslastele kingitakse n-ö kohustuslikku šokolaadi (giri). Tõelisi tundeid väljendava šokolaadi (honmei), mis on kallim ning sageli kodus valmistatud, hoiavad naised oma kõige kallimatele printsidele. Kuid ka naised ise ei jää maiustustest ilma. Kui nad kuu aega hiljem saabuvat valget päeva ja meeste kingitusi ära oodata ei malda, kingivad nad 14. veebruaril iseendalegi šokolaadi (jibun).

Itaalia

Itaalias tähistavad valentinipäeva ainult armastajad. Baci Perugina šokolaadid, mille fooliumümbrisesse on kirjutatud romantilised sõnumid, on väga populaarne kingitus. „Baci“ tähendab Itaalia keeles suudlust ning kui vahetatakse väikseid pähklišokolaade sisaldavaid karbikesi, kaasnevad sellega ka suudlused.

Taani

Punaste rooside asemel on Taanis valentinipäeval populaarsed lilled lumikellukesed. Mõnikord saadavad meessoost taanlased naistele ka anonüümselt või punktiirallkirjaga varustatud naljakaid luuletusi, mida kutsutakse gaekkebreviteks. Kui saaja ära arvab, kes talle luuletuse saatis, kingib ta ülestõusmispühade ajal sellele mehele vastutasuks muna.

Prantsusmaa

Armastuse linn Pariis on paaride jaoks valentinipäeval populaarne sihtkoht. Mõnede arvates ongi Pariis valentinipäeva pealinn. Aastaid olid armunud harjunud Pont des Arts’i (armastuse silla) külge tabalukke kinnitama ning võtme Seine’i jõe lainetesse viskama, kuid 2015. aastal lukud eemaldati ning senised sillakäsipuud asendati sellistega, mille külge on uusi lukke väga raske kinnitada. Nüüd on armunud oma lukkude kinnitamiseks Pariisis teised sillad leidnud. Pariis pole siiski sugugi mitte ainus romantiline sihtkoht Prantsusmaal. St Valentini külas toimub igal aastal valentinipäeva festival, mille raames sõlmitakse abielusid, uuendatakse kord juba antud abielutõotusi ning istutatakse armastuse tähistamiseks puid. Prantsuse paarid vahetavad sel päeval oma armsamatega ka armastuskirju (cartes d’amitie).

Mehhiko

14. veebruar ei ole Mehhikos ainult armunute päev. Seal tuntakse seda armastuse ja sõpruse päeva nime all. Lilled, pehmed kaisuloomad ja kaardid on need, millega väljendatakse nii romantilist huvi kui platoonilist sõprust.

Hiina

Valentinipäev muutub Hiinas iga aastaga aina populaarsemaks, kuid sellest hoolimata kutsutakse Hiina valentinipäevaks sageli kohalikku Qixi Festivali. Seda tähistatakse Hiina kalendri järgi seitsmenda lunaarkuu seitsmendal päeval, mis tavaliselt langeb augustisse. Endistel aegadel palusid naised sel päeval, et nad leiaksid endale hea abikaasa või omandaksid suurepärase õmblemisoskuse. Kaasajal on päev aga sarnane läänelikule valentinipäevale.

Soome ja Eesti

Üksikud inimesed ei pea end sel päeval Soomes ja Eestis sugugi üksikuna tundma, sest päeva tähistatakse siinkandis sõbrapäevana. Kaardid ja kingitused väljendavad seda, et sõprust hinnatakse, kuid ka romantilisel armastusel on selle kõrval koht olemas.

Sloveenia

Ka Sloveenias ei koosne see päev ainult armuasjadest. St Valentine on tuntud kui kevade patroon. Taimed hakkavad kasvama ja inimesed saavad põldudele tööle siirduda. Looduses algab paaritumishooaeg – lindude kohta räägitakse, et nood minevat põldudel ja aasadel paari just 14. veebruaril. Igaüks, kes selle vastu huvi tunneb ja protsessi jälgida tahab, peab paljajalu aasale jalutama minema – olgugi, et tavaliselt on maa sel ajal veel külmunud. Kuid ka inimestevaheline armastus pole kuhugi kadunud – St Gregory päev, mida tähistatakse 12. märtsil, annab paaridele võimaluse oma tundeid tähistada.

Peruu

Rooside asemel vahetavad peruulased valentinipäeval orhideesid, mis kasvavad seal looduslikult.

Tšehhi

Traditsiooniliselt kuuluvad Tšehhimaal valentinipäeva romantilised õhtusöögid, roosid ja šokolaad. Ning seda hoolimata asjaolust, et peamine armastusepäev on selles riigis 1. mail, kui armunud õnne ja hea tervise nimel kirsipuude all suudlema peavad.

Iisrael

Iisraelis selle päeva tähistamisele palju tähelepanu ei pöörata, kuid iidne juudi tseremoonia Tu B’av on valentinipäevaga üsna sarnane. Seda tähistatakse suvel, mil „kõik hõljub armuhurmas ning on valmis taassünniks“. Romantilist armastust tähistavad iisraellased lillede ja südamekujuliste maiustustega.

Brasiilia

Valentinipäeva asemel tähistavad brasiillased 12. juunil St Anthony päeva. St Anthony on abielu ja paariheitmise pühak. Ööl enne 12. juunit kirjutavad vallalised neiud paberitükkidele meeste nimed ning murravad need kokku. Kelle nimi hommikul volditud paberite seast välja tõmmatakse, sellest saab neiule tulevikus abikaasa.

Allikas: RD