Medium-rare burger

Kui hakkliha ei ole küpsetatud õige temperatuurini (umbes 70 kraadi), võivad sellesse alles jääda tervisele ohtlikud bakterid. Väheküpsenud burger on riskantsem kui väheküpsenud lihatükk, väidab hiljuti avaldatud Consumer Reports uuring. Seda seetõttu, et kahjulikud mikroobid on hakklihas tavaliselt laiali segunenud. Tervetes lihatükkides aga kipuvad mikroobid püsima liha pinnal ja nad surevad otsese kuumuse mõjul. Palu, et sinu burger oleks küpsetatud vähemalt medium küpsuseni.

Soodsam kiirtoit

Võib olla küll ahvatlev kiirtoidurestoranis omakorda nende soodusmenüüst tellida, et saaksid sama raha eest rohkem. Kuid topelt juustuburger, friikartulid ja jook võivad kokku lisada toidukorrale kuni 1100 kalorit ning peaaegu 50 grammi rasva. Sellise toidu söömine võib anda ka koheseid tagajärgi. Näiteks avastati ühes uuringus, et tavapäraselt tervislikult toituvatel inimestel tõusis vererõhk koheselt, kui nad olid söönud kõrge rasvasisaldusega toitu.

Vesi sidruniga

Telli vett – kuid sidruni võiksid jätta lisamata. Hiljuti Journal of Environmental Health andmebaasis avaldatud uuringus testisid teadlased 76 sidrunit 21 erinevast restoranist ja nad leidsid, et 70 % neist olid saastunud bakteritega. Clevelandi kliiniku eksperdid soovitavad, et kui sa just ei näe ettekandjat sidruni viilu tervislikul viisil lõikamas – tähendab, et ta kasutab kindaid ja tange, jää puhta vee juurde. Jäta sidrunivee trend koduseks kasutamiseks, kus saad olla kindel, et sidrunid on korralikult pestud.

Suurimas suuruses popkornipakk

Kinos popkorni tellides on teada, et mida suurem kogus, seda soodsam hind. Hiljuti avaldatud analüüsis aga selgus, et suures popkornis võib olla isegi kuni 1200 kalorit ja kolme päeva jagu (!) küllastunud rasvu. Seda veel enne erinevate lisade ja maitseainete lisamist. Kui sa aga ei suuda filmi vaatamist ilma millegi näksimiseta ette kujutada, telli väiksem popkorn (mis säästab sulle vähemalt 400 kuni 700 kalorit) ja jaga seda kaaslasega. Või tee kodus ise tervislikku popkorni ja too see salaja kinno kaasa.

Oliivõliga sai

Kui sa suudad saia enne söömist vaid kergelt oliivõlisse kasta, ignoreeri seda nippi. Kuid enamik meist niisutavad saiatükki põhjalikult oliivõliga, lisades toidukorrale sadu kaloreid isegi enne, kui tõeline söömaaeg alanud on, toob välja kliiniline professor Bostoni ülikoolis ja raamatu „Nutrition & You“ autor. Joan Salge Blake. Ta lisab, et teelusikatäis teelusikatäie järel annab oliiviõli, mida peetakse muidu tervislikuks toiduaineks, rohkem kaloreid kui või. „Võid kasutame aga üldiselt väiksemas koguses.”

Söö-nii-palju-kui-jaksad-stiilis õhtusöök

„Ole ettevaatlik eripakkumiste osas,“ soovitab Blake. „Näiteks on pasta odav ja pakub restoranidele head viisi kasumit teenida, kuid see tuleb sinu vöökoha arvelt.“ Kui seisad silmitsi kiusatusega tellida juurde, siis pigem väldi selliseid pakkumisi.

Ära lase toitu kaasa pakkida, kui sa ei lähe kohe koju

„Küpsetatud toidud ei peaks olema toatemperatuuril kauem kui kaks tundi,“ sõnab Blake, kes on ka toiduohutuse asjatundja. Kui küpsetatud toidud on kuumad juba nelja ja 40 kraadi vahel, siis hakkavad bakterid kiirelt paljunema. Kui lähed pärast õhtusööki veel kontserdile või kinno, siis oleks parem toidu kaasapakkimisest loobuda.

Eelroog, milles on enam kui 700 kalorit

„Keskmine inimene ei peaks ühe toidukorra ajal tarbima enam kui 700 kalorit,“ ütleb Deborah Cohen, kes on Rand Corporationi loodusteadlane ja raamatu „A Big Fat Crisis: The Hidden Forces of the Obesity Epidemic – and How We Can End It“ autor. Selle kalorikoguse sisse peaks mahtuma nii joogid, pearoog kui magustoit. Kui sa aga sööd väljas, ei ole kuigi keeruline ületada 700 kalori piiri juba ühe roaga. Jah, pelgalt omlett võib endas peita juba 1300 kalorit ja ribilihast eelroog 2400 kalorit – 700 tundub kui üks veepiisk ämbritäies vees!

Joogid, mida saab tasuta juurde

Jood gaseeritud vett? Sobib. Musta kohvi? Sobib samuti (piirdu aga umbes kolme tassiga päevas). Aga karastusjoogid või magustatud jäätee? Mitte enam nii hea. Keskmine klaas karastusjooki sisaldab umbes 120 kalorit. Pole paha – kuni sa hakkad mõtlema, et selles sisaldub ka 33 grammi suhkrut, mis on võrdne enam kui 8 teelusikatäie puhta suhkruga. Täida klaasi uuesti ühe korra või kaks ning oled oma kehasse paisanud 24 teelusikatäit suhkrut. See on neli korda rohkem sellest, kui palju terviseeksperdid lisasuhkrut keskmisel naisel ühe päeva jooksul tarbida soovitavad.

Dieetkarastusjoogid

Rääkides karastusjookidest, siis need, millel on peal märge „dieet“, ei ole samuti hea mõte. On mitmeid põhjuseid, miks peaksid lõpetama dieetkarastusjookide joomise. Esiteks, on mitmeid tõendeid, et need joogid ei aita tegelikkuses kaasa kaalulangetusele, vastupidi, need toovad kilosid hoopis juurde. Texase ülikooli terviseteaduse keskus viis 2015. aastal läbi uuringu, kus selgus, et inimestel, kes jõid dieetkarastusjooke iga päev, kasvas vööümbermõõt üheksa aasta jooksul peaaegu kaheksa sentimeetrit. Neil uuringus osalejatel, kes karastusjooke aga ei joonud, lisandus selle ajaga juurde vaid kaks sentimeetrit.

Krõpsud ja salsakaste

Probleem ei peitu paaris kartulikrõpsus – või nende salsasse kastmises, milles leidub isegi mitmeid kasulikke antioksüdante. Murelikuks teeb olukorra see, et mitmetes restoranides on see taldrikutäis lõpmatu. „Meil on loomulik kalduvus süüa ja juua kõike, mis on meie ees, kuid sellise suure toidukoguse juures peame endale seadma piirangud, mis aitaksid meil mitte üle süüa,“ soovitab dr Cohen. „Inimene on loodud nii, et ta tarbib rohkem, kui tegelikkuses vajab.“ Kuna bioloogiaga oleks üsna võimatu võidelda, ära neid snäkke lihtsalt telli.

Salat eelroaks

On imetlusväärne, mida suudavad mõned restoranid pealtnäha süütu taldrikutäie rohelise headusega teha, eriti, kui nad serveerivad seda salatikastmega, kommenteerib Christina Gerbstadt, kes on raamatu „Doctor’s Detox Diet“ autor. Tema jutus on iva – populaarsetes restoranikettides leiduv grillitud kanasalat sisaldab peaaegu 1300 kalorit ja 84 grammi rasva, mis tuleb peamiselt kastmest. Hea mõte on salatikaste alati eraldi juurde tellida – siis saad seda ise salatile kallata ja tead, kui suuri koguseid sa seda tarbid.

Rooskapsas ehk Brüsseli kapsas

Kuigi need sobivad mitmetesse toitudesse kui valatult, võivad neil väikestel kapsastel olla üsna üllatavad kõrvalnähud. Soe, niiske keskkond, milles rooskapsad kasvavad, on ideaalne olustik bakterite paljunemiseks. Ameerika Toiduorganisatsioon (FDA) uurib hetkel kaht mitmes osariigis aset leidnud toidumürgituse lainet, mis on just seotud erinevate kapsastega (peamiselt rooskapsaga) – üks toidumürgitus oli seotud E.coli ja teine Salmonella bakteriga. Eksperdid soovitavad vältida tooreid rooskapsaid täielikult, kui sööd väljas. Pea meeles – kui sulle meeldib krõmpsuv tunne, mida rooskapsad võileivale või salatisse lisavad, mõtle, kas see risk on seda väärt. Tea ka seda, et kui oled lapseootel, oled erinevatele haigustele vastuvõtlikum.

Rohkem kui üks Margarita kokteil

Meile ei meeldi küll olla tujurikkuja, aga rahvusvaheline terviseinstituut soovitab, et naised peaksid ühes nädalas piirduma seitsme joogiga – ja mitte enamaga kui kahega ühes päevas. Kuid üht Margaritat (milles sisaldub keskmiselt 33 % alkoholi) arvestatakse tegelikult kui 1,7 jooki, selgub terviseinstituudi alkoholisisalduse kalkulaatorist. Kui tellid teise kokteili, on see juba enam kui päevane soovitatav kogus. Pina Coladad on isegi kangemad – üks keskmine kokteil on tegelikult juba kahe eest.

Külmutatud jogurt

Külmutatud jogurti kohta levib arvamus, et see on tervislik alternatiiv jäätisele. Sa saadki sellest teha tervislikuma maiustuse, kui teed seda õigel moel – kahjuks restoranides nendest põhimõtetest tihti ei lähtuta. Tea, et üks serveerimiskogus külmutatud jogurtit on umbes 120 grammi. Selles väikeses koguses aga peitub märkimisväärselt 32 grammi suhkrut (võrdne kaheksa teelusikatäie suhkruga) isegi enne, kui lisad sellele ka juurde näiteks šokolaaditükke (veel 20 lisagrammi suhkrut), kookoshelbeid (11 grammi suhkrut) või jogurtiga kaetud snäkke (20 grammi suhkrut). Kui võrrelda seda poole tassi jäätisega – kus sisaldub kõigest 14 grammi suhkrut ja sarnases koguses kaloreid – ei ole külmutatud jogurt tegelikult see, milleks seda arvatakse. Kui soovid külmutatud maiustust, mis ka oleks madala kalorisisaldusega ja kasulik, tee seda ise, kasutades maitsestamata jogurtit ja puuvilju ning marju.

Toored austrid

Lurista seda delikatessi omal vastutusel, sõnab Libby Mills, kes on toitumisspetsialist ja kokandusõpetaja. Toored austrid võivad edasi kanda A-hepatiiti ja bakterit nimega Vibrio vulnificus – viimane võib tekitada sümptomeid nagu oksendamine ja kõhulahtisus. Kui sul on ka terviseprobleeme, nagu näiteks diabeet, võib see infektsioon olla surmav. Kõige ohutum variant on tellida neid küpsetatuna.

Kanaroog

Mitmed kokad kritiseerivad kanaga eelroogasid, pidades neid ülehinnatuteks ja kõige igavamateks menüü valikuteks. Blake ütleb, et nendega on veel üks probleem: „Inimesed arvavad, et kana on justkui kerge toit, kuid mõned kana rinnatükid võivad olla tohutult suured. Need võivad olla enam kui 250 grammi!“ (Üks portsjon kana ühes toidukorras on umbes 50 kuni 90 grammi – umbes ühe kaardipaki suurune.) „Ükskõik, mida sa ka ei telliks, ära tarbi seda liiga palju,“ lisab ta.

Friikartulid kastmega

Lisaks ilmselgele (kalorid, rasvad), on see valik tõeline soolapomm. Asjatundjad on leidnud, et selles valikus võib olla kuni 5000 mg soola. (Ameerika südameassotsatsioon soovitab, et täiskasvanud ei tarbiks enam kui 1500 mg soola päevas.) Tagajärjed võivad olla kohesed – ühe hiljutise uuringu kohaselt on veresoonte funktsioonid kahjustunud juba 30 minuti jooksul pärast kõrge soolasisaldusega toidu söömist.

Rohelised smuutid

Jah, need juurviljadest pungil joogid võivad olla üsna petlikud. Populaarseteks smuutide koostisosadeks on näiteks avokaado ja lehtkapsas – lisaks külmutatud jogurtile, mahlale ja suhkrule. Pole ime, et keskmises smuutis sisaldub seega 70 grammi suhkrut ja peaaegu 500 kalorit. „Vahel peavad smuutisid müüvad kohvikuketid lisama neisse väga palju puuvilju ja puuviljamahlasid, et roheliste koostisosade maitset kompenseerida,“ selgitab Mills. „Tegemist on magustoiduga.“ Ühes smuutiklaasis ei tohiks tema sõnul sisalduda enam kui 250 kalorit.

Kausitäis kreemjat suppi

Uuringud on näidanud, et süües enne peamist toidukorda suppi, tarbivad inimesed kokkuvõttes vähem kaloreid. See on loogiline, kuna supid täidavad hästi kõhtu. Ära unusta, et püreesupid on reeglina selgetest suppidest rammusamad.

Hommikusöök

Klassikalise toidukoha hommikusöök võib sisaldada mune, peekonit, röstsaia ja näiteks ka pannkooke. Kõigest ühe toidukorra kohta on see kohutavalt palju süsivesikuid. Lisaks muudab selline toit taldrikutäie üsna ühekülgseks ja mitte värviliseks. See on märk, et sa ei saa piisavalt häid vitamiine ja mineraale, mida leiduks värvilisemates valikutes. Munad ja peekon on hommikusöögiks igati sobivaid, kuid asenda pannkoogid tomativiilude ja salatiga või kausitäie puuviljadega, et hommikusööki tasakaalustada.

Allikas: Health.com