2. Tean, et kliendile ei meeldi sõna “vesinik”. Seetõttu kasutamegi näiteks selle asemel “helendajaid” või muid selliseid sõnu, mis ei tekita vesinikuga otsest seost. Fakt on aga see, et sõltumata kasutavast sõnast ei saa tumedaid juukseid heledamaks just ilma vesinikuta…

3. Jah, ma kirjutan mõnikord kliendi isiklikku infot üles. Kuidas teisiti ma oskan järgmisel korral su vanaisa tervise või õe uue mehe kohta küsida? Mulle tõesti ei jää kõikide klientide personaalsed detailid, millest me temaga räägime, meelde…

4. Kui sa oled juba mõned korrad juuksurisse hiljaks jäänud, lasen administraatoril sulle öelda, et ootame sind kell 14. Enda kalendrisse märgime aga korrektse aja, mis on 14.30.

5. Kõige kiirem päev, mil ma ei soovita kellelgi juuksurisse tulla, on laupäev. Miks? Siis on salong tavaliselt rahvast täis ja sa ei pruugi saada minult sellist tähelepanu, nagu tegelikult vääriksid (ja olgem ausad, mille eest sa ju ka maksad).

6. Mul oli üks õhukeste juustega klient, kes oli aastaid kandnud lühikesi juukseid põhjusel, et keegi oli talle öenud, et õhukeste juustega ei sobigi pikad lõikused. Tegin siis talle järgulise bobisoengu, mis nüüd palju tähelepanu ja komplimente püüab.

7. Kuivata enne, kui hakkad lokitange või sirgendajaid kasutama, alati oma juuksed täielikult. Vastasel juhul võid oma juuksed kiirelt rikkuda.

8. Mõnikord, kui ma ei tea kliendi täpset värviretsepti (kas ma olen unustanud selle eelmisel korral üles kirjutada või on meil mõni värv otsas), siis ma ei ütle seda kliendile, vaid segan uue värvi kokku. Kui sa arvad, et kasutan sama värvi ja tulemus on enam-vähem eelmisele värvile sarnane, siis tõenäoliselt pole sul ka kaebusi.

9. Küllap oled kuulnud, et soengut tegema minnes ei ole vaja juukseid eelnevalt värskelt pesta ja veidi rasustes juustes püsib soeng isegi veidi paremini. Aga see ei tähenda, et peaksid kohale ilmuma täiesti rasvaste juustega! Pese pead eelmisel õhtul ja ära kasuta soenguvahendeid. Nii on mul tööd alustades juba olemas puhtad juuksed, millele saan ise hakata tekstuuri ja vormi lisama.

10. Iga kord, kui algab uus kooliaasta, toob vähemalt üks ema oma vööni ulatuvate juustega tütre minu juurde ja palun mul talle poisipea lõigata. Ma juba tean, milles asi võib olla – täid! Ja kui ma siis selle avastangi, teeb lapsevanem suured silmad, väites, et ta ei teadnud sellest midagi. Jah, muidugi! Või kui tõesti laps soovib suurt stiilimuutust, siis saage olukord peas enne salongi tulekut kontrolli alla. See on elementaarse respekti küsimus.

11. Ma olen iluteenindaja, mitte võlur – ma saan sulle teha Gisele Bündcheni soengu, aga tema nägu ma sulle anda ei saa…

12. Ilmu kohale viis minutit varem. Kui jääd hiljaks, palun helista salongi. Ole viisakas – lõppude lõpuks on see äri.

13. Ära palu, et ma sind kiiresse graafikusse “vahele suruks”. Mu töö võtab aega ja kui kliendil on kiire, palun alati tal broneerida aeg, mis talle paremini sobiks. Ma ei saa teiste klientide arvelt sulle aega leida – sulle ju ei meeldiks, kui see aeg järgmisel korral sinu arvelt võetaks.

14. Ma ei ole psühholoog, vaid juuksur. Kui sul on vaja terapeudi abi, siis äkki peaksid tema juurde minema? Mul on vaid kammid ja föön...

15. Järguline lõikus sobib enamikele naistele ja näokujudele. Paljud naised arvavad, et kui nad hoiavad oma juukselõikuse sellisena, nagu neil oli keskkoolis, siis nad näevadki nooremad välja. Kui kandsid keskkoolis ühepikkuseid pikki juukseid, siis kaalu nüüd järgulist lõikust – järgud lisavad näole pehmust.

16. Keha ja juuksed reageerivad hormonaalsetele muutustele. Kui su juuksed on muutunud elututeks ja kuivadeks või neil ei püsi enam värv nagu siiani, siis võiksid arsti külastada. Kui sa ei ole oma juukseid just üle hooldanud, võid olla näiteks rase (palju õnne!) või sul võib olla saabunud menopaus (jah, juuksed võivad ka seda reeta).

17. Juuste piiramine ei ole “kõigest piiramine”. See nõuab mu ekspertoskusi ja aega. Sa ei ütleks mu oma hambaarstile, et “see on kõigest hammas”?

18. Lase mul oma tööd teha. Või kui sa ei ole nõus, siis osta poest pudel värvi ja tegele tagajärgedega ise…

19. Kui palju kuulen klientidelt lauset “Tee nii, nagu eelmisel korral”! Palun tee endast pilti ja näita seda juuksurile järgmisel korral, kui teda külastad. Sinu juuksurikülastuste vahel on tavaliselt paar kuud ja mulle ei jää kõikide klientide soengud (kliente on ju sadu!) kohe kuidagi meelde.

20. Laste juukselõikused ei ole lapsemäng. Ja need ei maksa ka vähem. Ja miks peakski? Minu jaoks on lapse näol tegemist pigem keerulise kliendiga – ta ei ole paigal, talle ei pruugi meeldida, et tema juukeid üldse puutungi, lõikamisest rääkimata… See on väljakutse.

21. Minu töö on füüsiliselt raske. Terve päeva seismine ja kääride ning teiste abivahendite kasutamine jätab tervisele jälje…

22. Näen naisi nende kõige haavatamas olekus – neil on foolium peas, nad on ilma meigita, nad räägivad mulle kõigest. Tõde on aga, et mind tõepoolest ei huvita nende eraelu. Mul on enda omaga küllalt tegemist!

23. Jootraha on mu sissetuleku juures päris arvestatav summa ja ma tean täpselt, kas sa oled mulle kunagi tippi andnud või mitte. Kõik juuksurid hindavad jootraha kõrgelt – see on kompliment kliendilt.

24. Sa oled minu visiitkaart. Seega on mulle ülioluline, et näeksid salongist lahkudes võrratu välja.

25. Ära küsi minu käest massaaži, pediküüri või depilatsiooni. Ma olen juuksur.

Allikas: RD