Kartuleid peaks hoidma jahedas, kuivas ja pimedas kohas. Külmkapis olev temperatuur on aga liialt madal, mille toimel muutub kartulites sisalduv tärklis kiiremini suhkruks. Teisisõnu – madal temperatuur muudab kartuli toiteväärtust. Eemalda kartulite ümbert esimesel võimalusel ka kilekott, millesse need võivad olla pakitud ja hoia neid pesemata kujul õhku läbi laskvas korvis või kastis.

Sibulad muutuvad külmkapis kiirelt pehmeks. Lisaks külmkapile ei meeldi sibulatele ka plastikkotid ja seda lihtsal põhjusel – need vajavad säilimiseks õhku. Kui köögivili on aga juba lahti lõigatud, võid seda kaanetatud karbis külmkapis hoida.

Avokaadod vajavad sarnaselt banaanidele õige küpsusastme saavutamiseks aega. Seega, kui avokaado on veel kõva, ära seda kindlasti külmkappi pane. Kui vili on aga küps ja sa seda kohe tarvitada ei kavatse, võid säilitamiseks selle külmkappi panna küll.

Küüslauk hakkab külmkapis olles peagi võrsuma, muutudes seejuures pehmeks. Kusjuures küüslaugu välimus ei muutu – saad sellest, et vili pole enam kasutuskõlblik, aru alles siis, kui küüslaugu ära koorid ja pooleks lõikad.

Sai ja leib kuivavad külmkapis väga kiiresti – külm temperatuur muudab need ka kõvemaks ja nätskeks. Kui sa oled harjunud saia-leiba külmikus säilitama, siis harju end ostma väiksemaid koguseid. Nii saad neid alati värskelt tarvitada!

Kohv ja kohvioad säilivad kõige paremini jahedas, kuivas, pimedas ja õhukindlalt hoituna. Kui sul on suurem kohvikogus, mida sa niipea ei tarvita, võid pakid täiskülma panna (pakenda kindlasti õhukindlalt!). Nii säilib kohv pikki kuid värskena!

Tomatid kaotavad külmkapis suure osa oma maitsest ja nagu banaanide ning avokaadodegi puhul, takistab külm temperatuur tomatite järelvalmimist. Toored tomatid aga… maitsevadki nagu toored tomatid.

Mees sisalduv suhkur hakkab madala temperatuuri mõjul kiiremini kristalliseeruma ja see viib olukorrani, kus mesi muutub nii kõvaks, et seda on raske tarvitada.

Arbuusid ja melonid säilivad toatemperatuuril paremini, aga ainult siis, kui need on lahti lõikamata. Toatemperatuuril hoides säilivad antioksüdandid ja beetakaroteen viljades paremini. Kui arbuus või melon on aga juba lahti lõigatud, kata see kindlasti kilega.

Kõrvitsaid peaks hoidma hästi ventileeritud, pimedas, jahedas ja kuivas ruumis, näiteks keldris.

Oliiviõli kondenseerub külmikus ja muutub paksemaks. Ka seda peaks hoidma jahedas ja pimedas kohas.

Basiilik närtsib külmikus kordades kiiremini kui toatemperatuuril. Lisaks imab see endasse ka kõikvõimalike toiduainete lõhnu, mis külmikus lähedal asuvad. Suhtu basiilikusse kui lilledesse – kõige kauem säilib see värske veega tassis.

Puuviljad nagu aprikoosid, kiivid, virsikud, ploomid ja mangod vajavad sarnaselt banaanidele ja avokaadodele järelvalmimise aega. Lisaks kaotavad mainitud puuviljad külmiku jaheda temperatuuri mõjul oma toitaineid.

Maapähklivõi muutub külmikus tihkeks, kõvaks ja kuivaks. Et seda ei juhtuks, hoia seda näiteks köögikapis või -riiulil, kust saad seda pehmet maiust just siis võtta, kui sul isu tuleb.

Hapukurgid – kui need ei ole just sinu enda tehtud – on säilitusainetest tulvil ja säilivad seega ka toatemperatuuril. Jah, sa said külmikusse just mõne purgi jagu ruumi juurde!

Munad säilivad edukalt ka toatemperatuuril, veelgi enam, ühe uuringu kohaselt rikub madal temperatuur munade maitset.

Salatid, kui neil on õlikaste – need säilivad edukalt ka toatemperatuuril. Kui salatil on aga majoneesi- või jogurtikaste, peaksid seda siiski külmkapis säilitama. Vastasel juhul ei säili see eriti kaua…

Tuunikalakonserv sisaldab hulgaliselt säilitusaineid, püsides värske ka toatemperatuuril. Lisaks maitseb see toatemperatuuril hoituna ka palju paremini kui külmalt.

Tsitruselised vajavad järelvalmimiseks toatemperatuuril hoidmist.

Kurgid ja porgandid säilivad samuti kõige paremini toatemperatuuril – pane need külmikusse ja näed varsti, kuidas need närbuma hakkavad.

Šokolaad säilib oma parimate omaduste ja maitse juures just toatemperatuuril. Kui pole just nii soe, et maius sulama hakkaks, pole mingit põhjust seda külmkappi panna.

Maisihelbed muutuvad külmikus kiirelt nätskeks ja ebameeldivaks – mõnusast krõmpsuvast hommikueinest jääb nii küll vaid mälestus järele...

Allikas: Healthy Leo