„Mis selle mõte on?“

Kui seisame silmitsi millegagi, mida me teha ei taha, asume kiirelt selle väärtust allapoole tooma, küsides: „Mis selle mõte on?“. Selle asemel püüa aga öelda midagi sellist: „Ma ei taha seda küll teha, aga…“ ja leia põhjused, miks sul siiski on vaja antud ülesanne lõpetada.
Selleks leiab alati põhjuseid. Inimesed kipuvad seda väljendit kasutama ka siis, kui nad püüavad muuta või parandada midagi, mis maailmas valesti on.
Kui sa aga just nii tunned, püüa oma peas ette kujutada ühiskonda, kus kõik inimesed, kes kunagi midagi muuta soovisid, oleksid öelnud: „Mis selle mõte on?“

„Ma olen läbikukkuja.“

Isegi, kui sa teed lihtsalt nalja, pole see lause, mida lihtsalt tuulde loopida. Kui kutsud end läbikukkujaks, tunned tõenäoliselt juba eos negatiivseid tundeid. Seega veel suurema negatiivsuse lisamine on halvim, mida teha saad.
Peaksid hoopis ütlema järgmist: „Ma saan järgmisel korral paremini hakkama, kui ma…“. Ja tõenäoliselt sa peadki oma käitumismustrit muutma, kuid vaid see aitabki positiivseid tulemusi saavutada.
Ära unusta, et vaid sinul endal on võime muuta end edukaks ja paratamatult tähendab see, et sinu teele tulevad ette ka vähemalt mõned tagasilöögid. Kuid sinu ebaõnnestumised ei defineeri kogu sinu olemust.

„Ma ei vääri seda.“

Asenda see järgmise lausega: „See on imeline“ ning luba endale aega nautida, hinnata ja olla tänulik selle üle, mida sa arvad, et sa ei vääri.
Luba endale tänutunnet, emotsionaalsust ja ülevoolavat rõõmu. Võid öelda ka midagi sellist: „Ma peaksin seda jagama selle inimesega…“ ja jaga oma head õnne ka teistega.
Head asjad juhtuvad sinuga põhjusega ja sa ei peaks nende väärtust enda jaoks vähendama, mõeldes, et sa ei vääri õnne. Iga inimene väärib õnne.

Ma pole piisavalt hea.“

Kui sa pole praeguseks hetkeks juba tuhat korda kuulnud, et sa OLED piisavalt hea, siis tõenäoliselt oled pidevalt oma toas peidus, ülejäänud maailmast ära lõigatud ja sul puudub igasugune kontakt teiste inimestega.
Kui sa arvad, et sa pole piisavalt hea mõne oskuse või omaduse puudumise tõttu, siis neid on õnneks alati võimalik arendada. Selle asemel, et endale sisendada: „Ma pole piisavalt hea,“ ütle hoopis: „Ma tahaksin õppida…“.
Uus ametialane oskus? Kuidas olla vähem kriitiline? Kuidas osata paremini teisi kuulata? Ükskõik, mis see ka poleks – sa suudad ja peaksid õppima. Pea ka meeles, et kui sinu „piisavalt hea“ on suunatud hoopis mõne teise inimese suunas, siis peaksid kohe kindlasti uskuma, et see isik ei väärigi sinu aega ega energiat. Mitte keegi sinu elus ei peaks sinus sellist tunnet tekitama.

„Ma ei saa sellega hakkama.“

Miks? Miks sa ei saa? Ükskõik, mis see põhjus ka poleks, muuda lihtsalt lause „Ma ei saa hakkama,“ väljendiks: „Kui ma tahaksin teha seda, teist ja kolmandat, siis ma peaksin…“. Seejärel saad end juba mõttes juhatada sammude poole, mida sa praegu enda jaoks liiga keerulisteks pead.
Kui visualiseerid midagi hirmsat ja justkui jaotad selle mõttelisteks sammudeks, siis see „mittesaavutatav“ soov muutub palju kergemini kättesaadavamaks. Hea on proovida ka järgnevat trikki. Ütle „Minu sõber (siin ütle tema nimi) saaks tõenäoliselt omapoolset tuge ja abi pakkuda“, sest sa ei pea kõike üksinda läbi tegema.

„See on minu jaoks liiga raske.“

Mõtle kõigepealt tagasi hetkedele, mil arvasid, et miski on sinu jaoks liiga keeruline, aga selle ikkagi ära tegid. Asenda lause järgmisega: „Ma suudan selle ära teha, sest…“ ja sisenda endale kõiki need olulised põhjused, miks sa seda soovid. Pool võitu on juba olemas!
Loomulikult on igati normaalne endale tunnistada, et oled stressirohkes ja emotsionaalselt raskes situatsioonis, kuid just need on hetked, mil pead endale meelde tuletama minevikus läbielatud kogemusi, kus endas jõu leidsid.
See tugevus ja jõud, mille nendest olukordadest leidsid, ongi põhjus, miks saad hakkama absoluutselt iga raskusega, mis sinu teele tuleb.

Allikas: Elite Daily