Hinda toitu selle välimuse järgi – just see võib saada sinu ilusa figuuri aluseks. Kui see näeb ilus välja ja tahakasid teada, kuidas see maitseb, proovi seda! Toitumisekspert Michelle Lian soovitab, et kui toit pole värviline ega ilus, teisisõnu, kui selle vaatamine ei tekita sinus positiivseid emotsioone, pole see väärt söömist. Seega, loobu kohe pakitäiest kreekeritest või taldrikutäiest värvitust toidust (näiteks viinerid), ja eelista selle asemel värviküllast ja värsket einet (salatid, värvilised köögiviljad, punane kala jms).

2. Ära limiteeri kaloreid vaid rafineeritud suhkrut

Kaalulangetaja või tervisliku kaalu säilitaja suurimaks vaenlaseks ei ole kalorid vaid töödeldud rämpstoit. “Limiteeri rafineeritud suhkrut sisaldavate toiduainete kasutamist või loobu neist üldse – need on peamiselt maiustused, küpsetised, karastusjoogid ja muud töödeldud toidud,” soovitab Find Your Traineri toitumisspetsialist Stephanie Taibe. Sellised toidud on ka toitainete poolest äärmiselt vaesed, seega su keha ei saa neist midagi kasulikku.

Muidugi ei tähenda see, et peaksid elu lõpuni magustoitudest loobuma. Kuid mõtle nii – kui enam kui 20% sinu toidust tuleb pakendist, siis tarbid selgelt liiga palju töödeldud toitu. Proovi hakata pakitud snäkke vahetama tervislikumate valikute vastu nagu banaanid ja pähklid. Limonaadid vaheta vee vastu, kuhu on lisatud sidruni- või apelsinilõik, maasikaid… Nii toidad oma keha ka kasulike toitainetega.

3. Saa “veeinimeseks”

Sa oled seda korduvalt kuulnud, aga me ei väsi kordamast: joo rohkem vett. Vesi kergendab seedimist, toetab paljusid organismi toimimise funkstioone ja täidab kõhtu, hoides sind ka äkiliste söömissööstude eest. Näljatunne võib tegelikkuses lihtsalt ka janu olla. Sul läheb veejoomine pidevalt meelest ära? Osta endale ilus veepudel või karahvin, investeeri ilusatesse klaasidesse… Proovi luua erinevaid maitsenüansse, lisades veele marju, puu- või köögivilju. Teisisõnu, tee mida iganes, et sul oleks enam põhjust vett juua!

4. Keskendu kiudainetele

Kiudained ja kaalulangetus on sõnad, mis lihtsalt kuuluvad kokku. “Kiudainerikas toit tagab täiskõhutunde pikaks ajaks,” ütleb Taibe. Kiudained on vastutavad ka kiire seedimisprotsessi eest – mida kiudainerikkam on toit, seda kiirem on seedimine ja seda kergemini sa end tunned! Seega jälgi, et su toidulaual leiduks muuhulgas ka õunu, maasikaid, tsitruselisi, tomateid, täisteraleiba, pruuni riisi ja ube.

5. Lisa valku

Proteiinid ehk valgud vähendavad söögiisu ja hoiavad isud kontrolli all. Selle asemel, et kaloreid lugeda, jälgi hoopis, et iga toidukord sisaldaks 20 gr valku. Nii toimides kiirendad automaatselt ainevahetust ja vähendad söögiisu – kokkuvõttes söödki päeva jooksul vähem, aga ilma nälga tundmata ja kaloreid arvutamata.

6. Õpi armastama õigeid toite

Kui suhtud teatud toitudesse kui vaenlastesse, siis nendest saavadki su vaenlased. Keskendu hoopis neile toiduainetele, mis on su kehale head ja söö neid. Näiteks pole vaja karta süsivesikuid – värske ja ahvatlev puuvili pakub su kehale nii toitvaid süsivesikuid kui ka rahuldab magusavajadust. Samamoodi on rasvadega – rasv üksnes ei aita organismil rasvu põletada, vaid annab kehale ka rahulolutunde. Tervislikud rasvad peituvad avokaados, seemnetes, pähklites ja oliivides.

Allikas: Byrdie