Sul on visalt püsiv vistrik, mis ei taandu ja on ka veritsema hakanud? Pöördu kiirelt arsti juurde, tegemist võib olla basaalrakulise vähiga, mis on kõige sagedamini esinev nahavähivorm. Oluline on see, et nahavähk on varajasel avastamisel täiesti tulemuslikult ravitav. Pööra oma nahale piisavalt tähelepanu!

Pidevalt kestendav nahalaik

Pole sugugi ebaharilik, et talvel muutub nahk kuivaks ja hakkab ketendama. Kuivadele ja kestendavatele nahalaikudele, mis ikka ja jälle tagasi ilmuvad ning kuidagi ka suve saabudes kaduda ei taha, tuleks silm peal hoida. Mõnikord on tegemist ekseemiga, teinekord võib see aga olla aktiinkeratoos, mida loetakse vähieelseks seisundiks.

Aktiinkeratoosi laigud tekivad päikese UV-kiirguse mõjul ning esmalt märgataksegi neid kergete paksenditena just sellistes kehapiirkondades, kuhu päike peale paistab: nägu, juusteta pealagi, huuled, käte tagumised küljed.

Arstid soovitavad naha päikesekahjustuste tekkimise vältimiseks kindlasti päikesekaitsefaktoriga kreeme kasutada ning tekkinud kahjustusi ravida enne, kui nad millekski tõsisemaks muutuvad. Selle jaoks pead sina aga esimesel võimalusel peale millegi ebahariliku märkamist arsti juurde minema.

Punane triip küünel

Seda, et küüned üldisest tervisest üsna palju kõnelevad, teavad õnneks paljud. Üks asi, mida regulaarselt kontrollima peaks, on ühe või mitme küüne peal jooksev punane joon. Tavaliselt on see märgiks, et küüs õheneb. Mõningatel juhtudel tähistab punane joon aga hoopis enamat. Kui märkad neid mitmel küünel, võib põhjuseks olla küüne juurepiirkonna (koha, kust küüs kasvab) põletik. Põletiku põhjuseks võib aga olla näiteks psoriaas või punane lame sammaspool (lichen planus).

Kui punane joon on nähtav ainult ühel küünel, võib olla tegemist mitmesuguste healoomuliste moodustistega – rasvkoekasvaja ehk lipoom, sidekoekasvaja ehk fibroom, soolatüügas vms.

Kui punane joon ajas muutub (näiteks laieneb), tuleb seda kindlasti arstile näidata.

Muutused tedretähnides või sünnimärkidel

Sünnimärgid ja tedretähnid muutuvad inimese vananedes, kuid neid peab kindlasti jälgima. Asümmeetria, piiride hägustumine, värvi muutumine (ka mitmevärviliseks muutumine), läbimõõdu suurenemine ja kuju muutumine – nende ilmnemisel peaksid kindlasti koheselt arsti juurde pöörduma.

Lõhenenud huuled

Huuled kipuvad paljudel lõhenema peaaegu alati, kui õhutemperatuur langeb. Kuid huulte kuivus ja nende lõhenemine võivad viidata ka aktiniitkeiliidile ehk keelepõletikule, mida loetakse vähieelseks seisundiks.

Kui niisugune päikesekahjustus varakult avastatakse, saab seda edukalt ravida päikeskaitsefaktorit sisaldava huulepalsamiga. Kui aga aktiniitkeiliiti ei ravita, võib see huultel soomusrakuliseks vähiks areneda. Inimesed, kes palju päikese käes viibivad ning kellel esineb sageli halvasti paranevaid huulelõhesid või veritsevaid haavandeid, peaksid end kindlasti arstile näitama.

Õhenevad kulmud

On loomulik, et vananedes muutuvad juuksed, kulmud ja muud karvakasvukohad kehal hõredamaks. Erilist tähelepanu peaks pöörama aga just kulmudele.

Tegemist võib olla sümptomiga, mis viitab hüpotüreoosile ehk kilpnäärme alatalitusele. Kui sellist asja märkad, tuleks minna arsti juurde ning paluda määrata vastavad analüüsid. Kui selgub, et tegemist ongi hüpotüreoosiga, tuleb seda ravida. Ravivõimalusi on mitmeid – ravimid, kirurgiline sekkumine, dieet ning täiendavad alternatiivsed meetodid (nt taimeravi).

Naha paksenemine ja tumenemine nahavoltide sees

Nahatumenemistõbi ehk acanthosis nigricans on haigus, mis avaldub käsivartel, kubemes või kaelal nahavoltides. Kerge muutus viib viidata insuliinresistentsusele ning arsti juurde peaks minema nii kiiresti kui võimalik. Lastel, kel sellised nahamuutused avalduvad, on risk haigestuda II tüüpi diabeedi suurem.

Külmavillid

Rohkem kui pooled inimesed kannavad organismis herpes simplex'i viirust, mis tekitab külmaville ehk herpest. Kui sul tekivad väga suured villid, mis kuidagi paraneda ei taha, tuleks tohtri vastuvõtule aeg kinni panna, kontrollimaks, et poleks tegemist kontrolli alt väljunud viirusinfektsiooniga või mõne autoimmuunhaigusega.

Valged täpid küüntel

See on suhteliselt sagedane probleem, mis esineb paljudel. Tavaliselt muretsemiseks põhjust pole – tegemist võib olla näiteks küünekutiikuli trauma tagajärjel tekkinud täpiga.

Mõnedel juhtudel tuleks aga asja siiski lähemalt uurida – kui täppe on palju ning need paiknevad hajusalt üle kogu küüne, muutes selle värvi üldiselt heledamaks. Sellisel juhul võivad kõne alla tulla südame-, neeru- ja maksahaigused, ka valgu- ja vitamiinipuudus. Täpse diagnoosi määrab arst pärast uuringuid.

Allikas: rd.com