Nottinghami ülikooli teadlased on oma suure töö kokkuvõtted avaldanud 83 erinevas uuringus ning kinnitavad, et enesekontroll ja energia on ressursid, mis meil õhtuks lõppema kipuvad. Kuid asjad, mida me pärast ärkamist teeme, mõjutavad oluliselt seda, kui kiiresti meie enesekontroll nõrgeneb ja me energiast tühjaks voolame.

Halbadest harjumustest loobumine loob võimaluse enesekontrolli ja energiataseme paremaks juhtimiseks kogu päeva vältel, see omakorda muudab meid produktiivsemaks ja vähem vaevatumaks.

Ärka iga päev samal ajal

Rutiin võib imet teha – kui küsimus on selles, et kõik vajalik päeva jooksul tehtud saaks. Motivatsioonikoolitaja ja raamatu „The Miracle Morning“ autori Hal Elrodi arvates on ülioluline, et sa igal hommikul täpselt samal ajal ärkaksid. Ilma rütmita on kerge mitmeteks tundideks organiseerimatusse langeda ja end heitununa tunda. Pane kell alati samaks ajaks helisema ning vajadusel kohanda magamaminekuaega – et öö oleks ikka piisava pikkusega.

Joo suur klaasitäis sidrunivett

See mõjub tõelise ergutina. Nii organismile üldiselt kui maole, mis kohe täistuuridel tööle hakkab, et söödud toidust parim kätte saada. Veelgi enam, sidrunivesi mõjub ka nahale puhastavalt. Pigista poole liitri sooja vee sisse ühe sidruni mahl ning joo see ära. Oota 15 minutit enne, kui sööma hakkad.

Aja pulss 10 minutiks lakke

Bristoli ülikooli teadlased täheldasid, et need, kes hommikuti võimlevad, on energilisemad ning positiivsema ellusuhtumisega. Vaid 10 minutit mõõdukas tempos liigutamist vabastab neuronites aine, mis aitab sul enesekontrolli saavutada, olla rahulik ja enesekindel. Tunnist treeningut ei ole hommikul vaja teha.

Söö enne kohvijoomist

Jennifer Lawrence’i endine treener Dalton Wong ütleb, et üks suuremaid saladusi, kuidas ta oma kliendil vormi ja tervist saavutada aitas, oli hommikutoimetuste järjekord. Et ennast terve päeva energilisena tunneksid, siis esimese asjana joo (sidruni- või kookosvett), seejärel söö tõhus hommikusöök ning alles siis joo kohvi. Selline järjekord aitab sul selgelt mõelda ning hoiab kogu päeva vältel meele mõttetutest kaloritest eemal.

Söö süsivesikuid

Täisteratooted, köögiviljad, pähklid, läätsed. Kõik need sisaldavad häid süsivesikuid, mis organismi energiataset optimeerivad, seedimist soodustavad ning sind tegusa hoiavad. Veelgi enam, need ei lase sul päeva teisel poolel ära vajuda nagu seda teevad süsivesikud, mis sisalduvad püülijahust tehtud saias ja valges suhkrus. Ehk teisisõnu – jäta kaneelirull nädalavahetuseks ning söö argipäeval selle asemel üks kaerakukkel.

Siruta selga

Tundidepikkuse magamise tulemusel jääb lülisammas kangeks. Ärata see üles lihtsate ette-taha-külgedele painutustega istudes, põlvedele ja kätele toetununa kassiküüru tehes ning end sirgetel kätel hoides kergelt taha-üles painutades nagu kobra. Liigutused äratavad liigesed ja nendes sisalduva liigesvedeliku üles. Õhtupoolikul, kui oled juba pikalt laua taga istunud, ei tunne sa seetõttu alaseljas valu ega väsimust.

Võta jahe dušš

Tundub masohhistlik, kuid külma duši võimas mõju on teaduslikult on tõestatud. 1994. aastal tehtud uuringus leiti, et ilma eelneva adapteerumiseta kohe külma duši alla astumine aitab paremini stressile vastu panna ning aktiveerib antioksüdandi glutatiooni, mis omakord hoiab töös ja parimal tasemel kõiki teisi antioksüdante. Näitleja Katherine Hepburn oli näiteks külma duši fänn ning kinnitas, et just see on asi, mis teda terve päeva energilisena hoiab.

Alusta raskeimast tööülesandest...

Tundub, et tööle jõudes annab aju sulle arvuti taha istudes soovituse sirvida Facebooki või kiigata mõnele meeldivale veebilehele? Need on tõelised kiusatused... Kuid parem on siiski päeva alustada asjadega, mis on keerukamad ning nõuavad probleemide lahendamist. Sinus on hommikul palju tahtejõudu ja energiat ning kui sa kasutad seda millekski, mille saad seejärel tegemist nõudvate asjade nimekirjast maha tõmmata, annab see ajule süsti enesekindlusest ja sa tuled päeva jooksul hästi toime ka teiste raskete ülesannetega.

… või ära teegi mitte midagi

Mediteerimine mõjub ajule hästi, see on teaduslikult tõestatud fakt. Ning rahustab sind ka üldiselt, nagu Biological Psychiatry kirjutab. Mantrat polegi vaja lugeda, lihtsalt ole, ära mõtle millelelgi, ole vaid teadlik hetkest, milles viibid.

Isegi kui sa mediteerida ei soovi, istu, sulge raadio ja kõik muud müratekitajad ja naudi vaikust. See lühike hetk võib sind laadida energiaga, mida vajad hiljem kaosega võitlemiseks.

Võta multivitamiine

Tõenäoliselt pole su menüü täiuslikult tasakaalus ning sa ei saa söögist kõiki vajalikke vitamiine vajalikus koguses. Näiteks kui sa pole suur lihasööja, võib sind kummitada B12-vitamiini puudus. Ohio ülikooli integratiivse tervisekeskuse juhataja dr Kathi Kemperi sõnul ei tööta inimese organismi energiapatareid nii hästi, kui tal on B12-vitamiini puudus. Ning teisigi vitamiine on vaja just õiges koguses. Naistele on eriti olulised A- ja C-vitamiin ning kaltsium ja raud.

Nuusuta enne uksest välja astumist piparmünti

Lõhnad on kasulikud. Lavendel aitab magama jääda, kuid piparmünt, vastupidi, annab energiat ja muudab värskeks. Joo tassike piparmünditeed või lihtsalt nuusuta piparmündioksa või piparmündiõli. Cincinnati ülikoolis läbi viidud uurimus näitas, et piparmündi nuusutamine muutis inimesed erksaks, keskendunuks ja nende mälu paranes.

Ära arva, et suudad kõiki neid nippe korraga paari päeva jooksul rakendada. Alusta tasapisi ja lisa iga natukese aja tagant mõni juurde. Tasakesi muudab rutiin hommikud su parimaks sõbraks.