Tšillipipar. Pool suurt tassitäit hakitud tšillipipart sisaldab 107,8 mg C-vitamiini. Kas teadsid, et lisaks tõeliselt tulisele maitseelamusele pakub see vili ka leevendust lihasvalule?

Punane paprika. Suur tassitäis hakitud paprikat sisaldab kolm korda rohkem C-vitamiini kui apelsin – 190 mg. Punased paprikad on ka suurepärased A-vitamiini allikad, mis parandavad silmade tervist.

Roheline paprika. Suur tassitäis hakitud rohelist paprikat sisaldab küll vähem C-vitamiini, kui punane paprika, kuid selle sisaldus (120 mg) moodustav siiski 200% sinu päevasest C-vitamiini vajadusest. Ühtlasi on tegemist ka suurepärase kiudaineallikaga.

Lehtkapsas. Lisaks sellele, et tassitäies lehtkapsas leidub rikkalikult A- ja K-vitamiini, sisaldab see ka 80,4 mg C-vitamiini. Lisaks veel kasulikud mineraalid ja rasvhapped!

Brokoli. 132 mg C-vitamiini ja 30 kalorit portsjoni kohta – tegemist on ülikasuliku köögiviljaga, mis sobib loendamatutesse roogadesse. Erinevate uuringute kohaselt võib brokolil olla ka vähki ennetav mõju.

Papaia. Uuringud näitavad, et papaia söömine aitab puhtana hoida ninakõrvalkoopaid (siinuseid), anda nahale sära ja tugevdada luid. Suur tassitäis mangotükke sisaldab 88,3 mg C-vitamiini.

Maasikad. Tassitäis maasikaid sisaldab 84,7 mg C-vitamiini. On tõestatud, et maasikatel on südame tervist tugevdav mõju, lisaks on need naturaalsed hambavalgendajad. Maasikad on tuntud ka oma rauarikkuse poolest. Seega, kui sul on eelmisest suvest veel täiskülmas maasikaid alles, siis nüüd on küll täpselt õige aeg nende söömiseks!

Lillkapsas. Rösti, auruta, tambi pudruks või söö toorelt – juba väikeses kapsapeas sisaldub 127,7 mg C-vitamiini. Lisaks on lillkapsas ka kiudaine- ja valgurikas.

Brüsseli kapsas. See väike vili on oluline vähivastaste toitainete ja kiudainete allikas. Muidugi sisaldub selles ka C-vitamiini – suures tassitäies sisaldub 74,8 mg. Kui sulle ei meeldi nende veidi kibe maitse, siis proovi neid röstitult!

Ananass. Lisaks sellele, et suures tassitäies ananassitükkides leidub 78,9 mg C-vitamiini, sisaldab vili seedeensüümi, mis kergendab seedimist ja ennetab gaaside teket. Samuti soovitatakse ananassi süüa pärast treeningut – vili aitab organismil kiiremini taastuda.

Kiivi. Kahes kiivis sisaldub 137,2 mg C-vitamiini, lisaks on vili ka kaaliumi- ja vaserikas.

Mango. Suures tassitäies mangotükkides sisaldub 122,3 mg C-vitamiini, samuti on vili hea A-vitamiini allikas. Mango turgutab immuunsust, samuti on hea silmade tervisele.

Allikas: Health.com