Kui oled heas vormis ja terve, toodab su keha täpselt õige koguse insuliini, et peale toidukorda veresuhkru tõusud-langused oleksid täpselt parajates piirides, et organism saaks kätte oma vajaliku “kütuse”. Kui aga östrogeeni tase tõuseb liiga kõrgeks, mõjutab see kohe toodetava insuliini kogust ning rikub normaalse tasakaalu. Selle tagajärjel võib tekkida insuliini resistentsus ja vajalik hulk glükoosi ei jõua enam ei maksa ega lihastesse, vaid talletub suhkruna veres ning lõpuks salvestatakse varudena rasvkoes.

Ülekaalulistel naistel kipubki östrogeeni tase olema sageli kõrgem kui normaalkaalus naistel. Teadlased on arvamusel, et östrogeeni taset kergitab nii vale elustiil kui ka keskkonna mõju.

Menopausi ajal, kui östrogeeni tase langeb, liiguvad rasvadepood puusadelt ja reitelt kõhupiirkonda ning täpsemalt organite vahele ehk vistseraalseks rasvaks. See jällegi mõjutab insuliini tundlikust ja suurendab näiteks diabeedi tekkimise ohtu.

Paar lihtsat soovitust, mida rakendades saad oma östrogeenitaset normaalsena hoida:

Söö päevas vähemalt 25 g kiudaineid, mis pärinevad naturaalsest, päris toidust.

Söö ristõielisi ja rohelisi köögivilju. Need on näiteks kapsas, brokkoli ja lillkapsas.

Ära alahinda treeningut. Regulaarne, kesmise intensiivusega treening aitab kaasa östrogeenitaseme tasakaalustamisele.

Kui sinu östrogeenitase on liialt kõrge või madal, võib see põhjustada erinevaid terviseprobleeme ning kaasa tuua kaalutõusu. Anna omale head eeldused hormonaalse tasakaalu säilimiseks, hoolitsedes, et kütus, millega end toidad, oleks tasakaalustatud ja kvaliteetne ning et su keha saaks vajalikul määral liikuda. Kui kahtlustad hormonaalseid häireid, pöördu kindasti oma arsti poole, et kontrollida ka teisi tervisenäitajaid.