Erik Orgu soovitab: 5 tervislikku jõuluretsepti


Foto: Erakogu Erakogu

Nende jõulude ajal ole mureta – kilod ei pea lisanduma, kui oskad teha jõululauas mõistlikke ja maitsvaid valikuid. Erik Orgu jagab sinuga tervisliku jõulumenüüd, milles saad nautida vanu häid maitseid uues kuues ja ei pea muretsema lisakilode pärast.

Eelroaks on vanad head piparkoogid ja verivorstid, et jõulumeeleolu peale tuleks! Järgneb ahjukana mee- ja sinepimarinaadis ning lõpetuseks ahjuõuna dessert, millele lisab särtsu kaneel. Kui hapukapsas on vaieldamatu lisa, mida tahad nende toitude juurde süüa, siis lase aga käia. Kõrvitsasupi lisasin juhuks, kui soovid teha oma kõhule sooja ja pehme pai. Kui oled need jõuluroad ära söönud, siis on hea enesetunne garanteeritud, sest tegid head nii isule kui ka ihule.

Krõbedad toor-piparkoogid
Piparkoogid on praegu nii päevakohased, kui veel olla saab. Panen piparkoogiretsepti ja valmistamise õpetuse ka siia üles, et saaksid pühade ajal tervislikult maiustada. Selle retsepti järgi valmistatud piparkoogid sisaldavad suhkrusiirupi, nisujahu ja säilitusainete asemel hoopis vitamiine, mineraale, kiudaineid, kasulikke rasvasid ja looduslikke, puhtaid süsivesikuid. Kuigi tulemus on väga maitsev, on see väga rammus. Seega, naudi siiski mõistlikes kogustes!

Retsept:
Pekaanipähklid 125 gr
Datlid 100 gr
Muskaatpähkel 1/8 teelusikatäid
Jahvatatud ingver 0,5 teelusikatäit
Jahvatatud kaneeli 0,5 teelusikatäit
Melass 0,5 teelusikatäit
Seemned vaniljekaunast maitsejärgi(1-2 noaotsa täit)

Valmistamine:
Jahvata pekaanipähkleid 10-20 sekundit köögikombainis.
Lisa jahvatatud pekaanipähklitele ülejäänud koostisained ja jahvata uuesti köögikombainis 30-60 sekundit.
Laota segu küpsetuspaberile ja pressi tugevalt kokku nii õhukeseks, kui soovid.
Lõika taignast piparkoogivormi abil meelepärased kujud.

Kreemjas kõrvitsa kreemsupp ingveri ja suitsukalkuniga
Retsept (kahele inimesele):
Kõrvits 150g
300ml vett
80g porgandit
60g sibulat
Maitse järgi küüslauku
2-4g ingverit või maitse järgi
60ml vahukoort
120g fetajuustu
100g suitsukana/liha/kala
20g kõrvitsaseemneid
20g jõhvikaid
0.5lt kookospalmisuhkrut
Jahvatatud muskaatpähklit maitse järgi
Soola maitse järgi
2 spl oliiviõli

Valmistamine:
Tükelda kõrvits, porgand, sibul ja küüslauk ning prae kergelt õlis 2-3 minutit.
Lisa vesi ja kuumuta kuni köögiviljad on pehmed.
Püreesta saadud tükkidega supp koos koore ja juustuga blenderis või kasuta saumiksrit.
Vala supp uuesti potti.
Kuumuta kuni keemiseni ja lisa supile peenestatud ja purustatud ingver ning maitse järgi soola.
Lisa maitse järgi muskaatpähklit.
Tükelda suitsukana kuubikuteks.
Purusta jõhvikad koos kookospalmisuhkruga moosiks
Serveeri supp koos suitsukanakuubikute, kõrvitsaseemnete ja jõhvikamoosiga.

Maitsvad verivorstid jõhvika-apelsini dipiga
Koostis:
100-150g verivorste
Jõhvika-apelsini dipp

Retsept:
200g jõhvikaid
70-100g apelsini
40-50g mett
Tšillihelbeid maitse järgi
Soola
Vett

Valmista jõhvika-apelsini dipp järgnevalt:
Pane sulatatud jõhvikad ja vesi potti, kuumuta keemiseni, siis vähenda kuumust ning lase tasasel tulel 2 minutit podiseda.
Senikaua fileeri apelsin (lõika noaga kõik valged osad, nii et alles jääks ainult oranž viljaliha).
Eemalda pott tulelt ja lase jahtuda mõned minutid, siis sega sisse kõik komponendid ning sega hoolikalt.
Seejärel kata segu köögikilega ja pane külmkappi seisma.
Küpseta verivorstid ahjus nii kaua nagu pakil märgitud.
Soovi korral tükelda küpsed verivorstid ja serveeri koos jõhvikadipiga eelroana.

Mee-sinepi kana krõbekartulitega ja värske salatiga
Retsept:
170 gr kanakintsu nahaga
100 gr kartulit
20 gr jääsalatit
30 gr tomatit
20 gr kurki
20 gr mandariini
2 tl mett
Peale pigistamiseks apelsinimahla
Maitse järgi sinepit
Musta pipart ja soola
Oliiviõli
Rafineeritud kookosrasv

Valmistamine:
Sega mesi, sinep, oliiviõli, sool ja pipar ning hõõru see kanale. Hea oleks kui teeksid seda 12 tundi enne ahju panemist, aga piisab ka 2 tunnist.
Küpseta kana 30 minutit 200 kraadi juures.
Kanaga koos pane ahju kartulid ja valmista neid järgnevalt:
Koori kartulid ja lõika nendest 1,5 sentimeetri paksused sektorid. Proovi kõik lõigud teha sarnase paksusega, et nad ühtlaselt valmiksid.
Pane kartulid 20 minutiks külma vette seisma.
Kurna kartulid ja kuivata põhjalikult majapidamispaberiga.
Sega kartuleid hoolikalt kookosrasva ja soolaga.
Laota need ahjurestile nii, et kõik tükid jääksid eraldi. Pane ahjuresti alla ahjupann, kuhu saab rasv tilkuda.
Küpseta kartuleid kuni need on kuldpruunid, umbes 20 minutit.
Tükelda jääsalat, kurk, tomat, koori mandariinid (las mandariinisektorid jäävad terveks) ja sega kõik komponendid oliivõliga, maitsesta soolaga.

Kaneeliõun rosina-vahukoorega
Retsept:

170 gr magusaid õunu
30 ml 35% vahukoort
10 gr rosinaid
5 gr mett
Rafineeritud kookosrasva
Mahepõllumajanduse kaneel
Apelsinimahl

Valmistamine:
Lõika õunad neljaks ja hõõru kokku kaneeli, kookosrasva ja isepressitud apelsinimahlaga.
Lase seista 1-2 tundi, siis küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 20 min või kuni õunad on kuldpruunid.
Vahusta vahukoor, sega see rosinatega ning serveeri õunte kõrvale. Peale nirista mett.

Kommenteeri!


Reklaam