Kui kutsele on märgitud „White tie

„See tähendab frakki, mis on ülim pidulikkuse tase meeste rõivastuses ja vastuvõturiietuses ning mida kantakse suurejoonelistel aastapäevadel või diplomaatilistel vastuvõttudel pärast kella 19 õhtul,” ütleb etiketinõustaja. Erandkorras kantakse frakki ka ülipidulikul pärastlõunasel ametlikul vastuvõtul, näiteks akadeemilisel sündmusel. „Daam joondub siin mehe riietuse järgi, jälgib kutsel olevat kellaaega ning sündmuse loomust. Õhtuks valib ta suure õhtukleidi, kus kleidi ­pikkus ulatub üle kinganina. Samas, just diplomaatilisel vastuvõtul on daamil sobilik kanda ka täiskomplekti rahvarõivaid. Kui tegu on balliga, olgu daamil seljas muidugi ballikleit.”

Kui kutsele on märgitud „Black tie

„Black tie” kutsel tähendab smokingit või tumedat ülikonda (härra riietusena!). Smokingivastuvõtud on vabamad seltskondlikud pärastlõunased või õhtused sündmused. Daamid eelistagu sel puhul pehme joonega kostüümi või kokteilikleiti – pikkus ja avatus lõigetes ei ole väga range.

Kui kutsele on märgitud „Gala”

Siia kuulub ka märge „Red Carpet”. Terminina käib „galakleit” küll etiketisõnavarast läbi, aga tegu on siiski moodsama terminiga. „Galakleit on spetsiifiline, selles on nii palju meeleolu ja loovat lähenemist ning see peaks vastama daami isiksusele. Seega on galakleidi puhul jäetud naisterahvale palju mänguruumi, võimaldades kombineerida eri lõikeid ja kangafaktuure,” kirjeldab Inge. Mõnes mõttes on tegu suure õhtukleidi fantaasiarikka variandiga, sest viimast iseloomustavad sellised märksõnad nagu „väärikus” ja „väljapeetus”. „Daam selles ennast ei eksponeeri, suur õhtukleit toetab väärikat sündmust ning väljendab naise head maitset ja väljapeetust.”

Palju on räägitud sellest, kas piduliku kleidi puhul peaksid daami õlad olema kaetud või mitte. „Diplomaatilistel vastuvõttudel, näiteks presidendi vastuvõtul, soovitan õlad siiski katta – see on koht, kus hoida rõivastuses suursugust ja väärikat joont,” soovitab etiketinõustaja. Samas leidub erandeid siingi. „Kui soovid reegleid eirata, pead olema kindel, et rõivastuse välja kannad. Kui oled veendunud, et sul on piisavalt enesekindlust, et olukorrast võitjana väljuda, siis palun, ­riskeeri.” Avatud lõikega kleidi puhul on oluline ka daami füüsiline vorm – kas sul ikka on, mida näidata?

Inge lisab: „Kui daam kannab pidulikke kindaid, võetakse need käest enne söögilauda istumist ja mitte juuresolijate silme all – see tähendaks justkui lahtirõivastumist! Püstijalavastuvõttudel võib kinnastatud käega tõsta pokaali ja võtta tikusuupisteid.”

Kui kutsele on märgitud „Pidulik”

„See tähendabki sisuliselt, et garderoobist võib võtta sellise piduliku komplekti, mis inimesele endale meeldib – see võib olla näiteks kokteilikleit, aga meeste puhul ka näiteks frakk.” Inge lisab, et selline märge on küllaltki ebamäärane ega anna kutse saajale konkreetseid rõivastumisjuhiseid. Ürituste korraldajatele ei soovita ta selliseid märkeid kutsele lisada. „Kui riietuskoodiks on kutsel tundmatu või ebamäärane termin, tasuks vaadata sündmust ennast või uurida korraldajatelt lisateavet.”

Härrad, tume ülikond on geniaalne, see võib asendada frakki, samas sobib kanda kogu päeva jooksul mitmesugustel vastuvõttudel ja sündmustel. Õhtusel ajal on kanga toon sügavam tume ja kanga tekstuur ei ole silmatorkav. Päeval on oluline, et kuub ja viigipüksid oleks samast kangast ja toon heledam kui õhtul, samuti võib kanga tekstuur olla väljapaistvam.

Kui kutsele on märgitud „Casual”

See on kõige laiem termin ja seda tõlgendatakse väga erinevalt – ühte selgitust anda on pea võimatu. „Casual tähendab millestki vabamat – konteksti annab sündmus ja kellaaeg. Ärirõivastust kui business casuali võib meeste puhul vaadelda argipäevaülikonnana, kusjuures see ei pruugi olla sugugi mitte täisülikond, vaid ka näiteks kvaliteetsed teksad ja kena kuub,” kirjeldab Inge ja lisab, et päevasärki võib asendada kvaliteetne T-särk, ülikonnapüksid võib vahetada heast materjalist velvetpükste vastu. Casual võib märkida ka vaba aja rõivastust.

Kui kutsele on märgitud „Šikk ja seksikas”

Selline määratlus viitab eelkõige tantsu- ja kokteilikleidile. „Tantsukleit on oma olemuselt fantaasiakleit ning võib olla just nii loov ja mänguline, kui kandja seda soovib. Kokteilikleit sobib ka smokingi juurde ning pärast lõunat,” kirjeldab Inge.

Ööklubides toimuvate pidude puhul lisandub siiagi kontekst ehk ürituse iseloom. „Meeste rõivastuse puhul on ööklubides pea kõik lubatud – lähtuda võiks hoopis naise komplektist ja jälgida, et paar koos ühtne välja näeks. Kindlasti ei tähenda „pea kõik lubatud” lohakat, määrdunud, vormist välja vajunud riietust ning hoolimatut käitumist!”

Stiilipidudel riietumisest

Kui oled saanud kutse stiilipeole, peaks lugupidamisest kutsuja vastu ette antud dresscode’i kindlasti järgima. Mõnikord on kutsel märge, et ilma teemakohase riietuseta sisse ei saa – kuid isegi, kui seda ei ole, tasuks stiilipeoks end siiski vastavalt riietada. „Kes täisriietust ei soovi, võib lisada mõne detaili, kuid tähtis on, et see siiski olemas oleks. Muidu ei ole ju mõtet rõivastusele nõudmisi esitada – stiilipeod on heaks näideteks, kuidas ka osalejad ise sündmust loovad ning oma lugupidamist korraldaja vastu üles näitavad.”