Käsitööna valmivate käekellade taga on Tõnis Leissoo, kes tegeleb igapäevaselt hoopis Playtech Eesti IT-osakonna juhtimisega. “Olen kaasa löönud start-up'ides, pakkunud konsultatsiooniteenuseid ja viimased kuus aastat töötanud Playtechis, kus on täiesti ennekuulmatult ägedad töökaaslased,” tutvustab Tõnis end. Kellasid on ta armastanud kuueaastasest peale, kui tal oli võimalus vanaisa põhiliselt Venemaal valmistatud käekellasid imetleda. “Ma ei mänginud nendega niisama, ma tahtsin teada, kuidas need töötavad ja miks.”

Tõnis kollektsiooneerib ka käekellasid, viimane lisa kollektsiooni oli hoopis umbes 100 aasta vanune taskukell. “Vanad käekellad pakuvad mulle huvi põhiliselt nende keerukuse tõttu. Näiteks stopperiga taskukellad olid 100 aastat tagasi umbes sama innovaatilised nagu praegu muudetud reaalsuse prillid.”

Wõitleja saamislugu

Päris oma kella disainimise võttis mees ette kaks aastat tagasi. “Enne seda olin peamiselt oma kollektsioonis olevate kellade ümber tegemisega tegelenud. Kas näiteks poleeritud kellale lihvitud (brushed) kella väljanägemise andmisega, sihverplaadi ümberdisainimisega või mehhanismide ja seierite vahetamisega. Olin just valmis saanud ühe sihverplaadi kavandi, kui näitasin seda oma sõbrale, kes ütles, et küll sa ka varsti päris oma kella disainid,” meenutab Tõnis. “Võtsin seda kui väljakutset. Õhtul kodus haarasin paberi ning tegin esimesed visandid. Visanditest esimeste 3D prinditud prototüüpideni läks kaks kuud.” Mehele tundus lähenev Eesti 100. sünnipäev just selleks õigeks põhjuseks, miks niivõrd eriline projekt, 100 Wõitleja käekella tegemine, ette võtta.

Teeb kõik käsitsi

Wõitleja on sõna otseses mõttes käsitöö. “Praegu on turul väga palju mikrobrände, enamus neist teeb esimese visandi paberile, vahel harva ka midagi Photoshopis ning edasi saadavad oma kavandid Hiinas tellimustöödele keskendunud vabrikutele, mis kavandite ning kirjelduste põhjal prototüübi valmistavad. Hiljem toodavad prototüübi põhjal ka kellad valmis ning vahel saadavad ka tellijatele otse Hiinast kella koju. Mina otsustasin kogu disainiprotsessi ise läbi teha ning kasutada võimalikult vähe kõrvalist abi,” räägib Tõnis. “Käekellade puhul on tegelikult üsna palju detaile, mis peavad olema just nii, nagu nad on olnud eelnevad 200 aastat. Näiteks üleskeeramisnupu ehk krooni asukoht number kolme juures. See on aastasadadega välja kujunenud ning see on kella käsitsemiseks vaieldamatult kõige mugavam. Mõne täiesti iseenesest mõistetava asjani jõudmiseks tuli mul päris mitu prototüüpi teha. Seda ei oleks võimalik õppida, kui hiinlased kogu töö ära teeksid.”

Tõnise kõige tähtsamaks abiliseks kella valmistamisel on olnud 3D-disainer Jürgen Aleksejev. “Jürgen saab väga täpselt aru, kuidas disain paberilt 3D-sse joonistada ning kuidas muudatusi sisse viia. Lisaks Jürgenile on olnud palju abi olnud Tago Kalbrist ning loomulikult Timo Vilumetsast Radius Machiningust, kus korpused valmistatakse. Sihverplaadi disainimisel ning tootmisel oli suur abi Lauri Ringimäest Roman Tavasti nimelisest ettevõttest.” Roman Tavastis valmistatakse ka näiteks presidendi poolt välja antavad medalid ja ordenid.

Huvi kõikjalt maailmast

“Wõitleja kellasid valmistan maksimaalselt 100. Hetkel on ettemaksnud kliente ligi 30 ning potensiaalseid kliente veel umbes sama palju. Kellade tellijad on väga erinevad inimesed, kuid põhiliselt ikkagi need, kellel on mingi seos Eestiga. Üks esimestest, kes eeltellimuse vormistas, oli Alex New Yorgist. Tema isa oli Eesti vabadusvõitleja soomusrongil number 1. Huvitavatest klientidest on veel Patrick Chicagost, kelle isa on samuti eestlane ning onu oli tuntud Rodriqueze laulust kui Estonian Guardian Angel, millest rääkis saade “Pealtnägija”,” kirjeldab Tõnis. Tellimusi on tulnud väliseestlastelt Austraaliast, Kanadast, Kreekast, Soomest ning Rootsist. Klientide seas on ka Eestis tuntud nimesid, kelle nimed soovib mees avalikustamata jätta.

Kõikidele kelladele graveeritakse peale seerianumber ning kaasa tuleb ka ehtsust tõestav sertifikaat.

Kuidas tellida ja palju maksab?

“Eeltellimuste vastu võtmiseks valisin Indiegogo nimelise ühisrahastusportaali. Põhiliselt sellepärast, et Indiegogo annab nii klientidele kui mulle parema ülevaate, kui palju kellasid on tellitud ning kaua läheb kellade kättesaamiseni aega. Lisaks on selle kaudu võimalik väga lihtsalt kõikidele klientidele arengust teateid saata,” ütleb Tõnis. Indiegogo kampaania ajal on kella hinnaks 900 eurot ja see kehtib 25. oktoobrini. Peale eeltellimuskampaaniat saab kella soetada läbi edasimüüjate ning siis kujuneb hinnaks umbes 1500 eurot.

“Eeltellitud kellad saavad valmis hiljemalt detsembris. Peale eeltellimusaja lõppu valmistan neid jooksvalt kuni sajanda kella valmimiseni.”