Esmapilgul tundub, et tegemist pole väga suure probleemiga, kui üks kingapaar pisut pitsitab, kuid tegelikult on sellel mitmeid ebameeldivaid tagajärgi – haamervarvaste ja pöianukkide tekkimine, pidevad jalavalud ning isegi pea- ja seljavalus võivad just pigistavad jalanõud süüdi olla.

Loomulikult on sellele hädale lahendus olemas – ära mitte kunagi kanna jalanõusid, mis sulle ideaalselt ei sobi. Teoreetiliselt teeb see kingade ostmise ilma neid proovimata (näiteks veebipoest) tõeliselt riskantseks tegevuseks.

Kuid lahendus on olemas: mõõda oma jalg korralikult ära ning korda mõõtmisi regulaarselt, sest jala kuju muutub. Tore on see, et jala mõõtmiseks ei pea sa spetsialisti juurde minema, seda saad teha ka ise. Anname sulle lihtsa kaheksapunktilise juhendi, kuidas oma jalga mõõta.

1. Võta paberileht.

2. Astu palja või sokis-sukas jalaga (sõltuvalt sellest, kas kannad jalanõusid enamasti sokkidega, sukkade või paljal jalal) paberile. Tee seda istudes, mitte seistes. Ning kindlasti täiesti siledal pinnal (katmata põrandal näiteks).

3. Joonista jala kontuur pliiatsiga paberile. Tulemus peaks olema selline, et jalg oleks nagu ristküliku sisse asetatud.

4. Ühenda ristküliku neli nurgapunkti joonlaua abil sirgjoontega (varbad, kand, mõlemad küljed).

5. Mõõda kahe paralleelse joone vaheline pikkus nii piki- kui põikisuunas. Märgi saadud tulemused üles.

6. Lahuta kummastki numbrist maha 0,5 mm.

7. Kasutades tabelit, leia oma jala õige suurusnumber.

8. Leia õige laius. Enamikele jalanõudest pole märgitud laiust, kuid mitmetel on märge, et need on kitsa liistuga. Vastava tabeli leiad SIIT.

Allikas: Who What Wear