TÕDE. Kohtan sageli arvamust, et looduskosmeetika lahendab kõik probleemid. Tegelikkus on see, et kui lugeda nende kreemide koostiste nimekirju, mida arstid kirjutavad hästi kuiva ja kestendava naha hooldamiseks, siis seal on sageli vaid sünteetilised ained – mineraalõli ja silikoonid, lisaks veel glütseriin. Kõik need on sellised ained, mida looduskosmeetika tootjad väldivad nagu tuld.

Miks siis nii? Looduslikud ained on looduslikud ained, paljud neist on eeterlikud ja seetõttu allergeenid – nt lavendel, roos, rosmariin jne. Sünteetilised ained lahendavad pindmised probleemid kiiresti aga lühiajaliselt. Pikka aega kasutades hakkavad nad nahas sisalduvat niiskust „varastama“ ja kahjustavad seetõttu naha kaitsekihti. Mida siis tegema peaks? Tasub lähtuda sellest, et kui olete täheldanud nahal täppe, ärritust näiteks peale apelsinide söömist, siis tuleks enne tsitruseliste õli või C-vitamiini sisaldava kreemi ostmist paluda poest proovipakend, et toodet testida. Looduslike ainete põhjustatud nahaärritused löövad välja kolme kuni viie päeva jooksul. Sünteetilised ained enamasti silmaga nähtavaid ärritusi ei põhjusta, küll aga kahjustavad need naha oma kaitsevõimet pikaajalisel kasutamisel.

#2 Looduskosmeetikat müüakse väga vähestes kohtades

VALE. Selleks, et looduskosmeetikat leida, ei pea lootma ainult spetsiaalsetele poodidele. Kosmeetikapoed, kaubamajad ja e-poed avavad järjest enam looduskosmeetika nurgakesi. Selleks, et õige toode leida, tuleks õppida lugema INCI-nimekirju ehk ametlikke koostisainete nimekirju ja vaadata ringi erinevates ostukeskkondades, sest hea sisuga tooted ei peida ennast alati just looduskosmeetika osakonnas ja muide, ka vastupidi.

INCI puhul on oluline teada, et mida eespool on aine, seda suurem on sisaldus. Lisaks soovitan jälgida, et tootes oleks võimalikult palju selliseid aineid, millest te aru saate. Kui võimalik, siis vältige parabeene, SLS-aineid, PEG-ühendeid (PEG+number), dimethicone (silikoonibaasiline õli), sünteetilised alkoholid (sõnaalgustega benzyl –, butyl-, isopropyl), parafiine. Ja see siin on väga lühike ülevaade...

#3 Looduskosmeetika aegub väga kiiresti

VALE. Kui looduskosmeetika sisaldab piisavalt säilitusaineid, siis see ei aegu kiiresti. Looduslikud säilitusained on näiteks sodium benzoate ja potassium sorbate, mida kasutatakse ka toiduainetööstuses. Meie Domina Elegans ja nüüd uue rahvusvahelise kaubamärgi D`DIFFERENCE toodetes toimivad väga hästi säilitusainena surnumere mineraalid. Mineraalidel on lisaks palju taastavaid ja naha kaitsekihti ning “enesekaitsevõimet” suurendavaid omadusi. Ikka ju kõik teavad, et kui on nahaprobleeme, siis võimalusel tasuks ujuda just soolases vees ja naha olukord muutub.

#4 Looduskosmeetika ei olegi tegelikult looduslik

VALE, aga kõigi tootjate eest ei saa rääkida. Looduslikud ained on petrokemikaalide vabad, kasvanud, korjatud ja töödeldud võimalikult vähese lisasekkumiseta. Looduskosmeetika ei sisalda sünteetilisi säilitus-, lõhna-ja värvaineid. Selge on see, et kreemide puhul on purkides ja pudelites lisaks ekstraktidele veel palju muud – emulgaatorid, paksendajad, siduvad ained ja pindaktiivsed ained. Seetõttu on pakenditel ka sellised nimed/sõnad, millest tavainimene aru ei saa ja seetõttu on ka ülaltoodud müüt levinud. Kindel on see, et nutikad tootjad leiavad ka mahuainetele looduslikke alternatiive.

#5 Looduskosmeetika ei sisalda tugevaid toimeaineid ehk pole piisavalt efektiivne

OSALT TÕSI. Loodustoodetele heidetakse ette, et need on paksud, halva lõhna ja ainult pindmise toimega. Naised ja üha rohkem ka mehed räägivad, et kui on vaja tõesti tõhusat mõju näiteks naha pinguldamise või kortsukeste vähendamise näol, siis tuleb ikka kangem kraam ette võtta. Olen nõus, et taimed vajavad pikemat aega toimimiseks ja kellel seda aega ikka on kui näokontuur lõtvuma kipub, kuid näiteks A-ja C vitamiinid, hüaluroonhape, peptiidid on väga võimsad ja ei kuulu ühtegi keelatud ainete nimekirja.

Veel on kõva sõna taimsed tüvirakuekstraktid – parim energiaallikas meie enda tüvirakkudele. Tüvirakud on paljunemis- ja muundumisvõimelised rakud, mida võib leida kogu organismis. Kui kasutada taimse tüvirakuekstraktiga tooteid, siis on peale paari nädala kuni ühe kuu möödumist näha tulemusi – jooni ja kortsukesi on vähem, naha elastsus ja toonus on tõusnud, naha kaitsevõime suurem ja jume on imeline, nagu portselan. Näiteks Domina Elegans vananemisvastases Cell Innovation sarjas on taimsed tüvirakud saadud pruunist riisist ja sojaubadest.

#6 Looduskosmeetika tootevalikus ei leidu kõike vajalikku

VALE. Kõik on olemas. Näohoolduse A ja O on puhastus, loodustoodete hulgas on väga põnevaid leide. Viimati üllatas näiteks Madara mitsellaarveega. Seerumid, maskid, õlid on samuti kuum teema, neid tuleb järjest ja järjest juurde. Muidugi on paljud looduskosmeetikamärgid keskendunud kehatoodetele, koorijatele, vanniasjadele ja seepidele, aga põnevaid leide ja väga head kvaliteeti pakub poolakate Phenomé, inglaste Lush ja muidugi meie oma tublid tegijad nagu Joik ja Lumi. Kõik pakuvad täisvalikut nahahooldustooteid.

#7 Looduskosmeetika on kallis

VALE. Me ei ole nii rikkad, et osta odavaid asju, ütles juba minu vanaema. Olen täheldanud looduskosmeetika tooteid kasutades, et neid kulub vähem, kuna naha enesekaitsevõime suureneb. Lõppkokkuvõttes kulub tooteid seetõttu vähe. Samuti, kui vaatan oma sõbrannasid, siis pea kõigil muutub jume klaariks ja palged hakkavad mõnusalt õhetama. Nahahooldusega sama nagu toidu ja liikumisega – tee endale head ja sa särad!

Domina Elegans Cell Innovation sari.