Miks rinnad enne menstruatsiooni kõvaks muutuvad?

Seda teevad hormoonid östrogeen ja progesteroon, mille tase veres tõuseb 1-2 nädalat enne “päevade” algust. Kui sa kannatad premenstruaalse sündroomi (PMS) käes, on ka muutused rindades märgatavamad. “Päevade” ajal oleks seetõttu hea mitte tarbida kofeiini sisaldavaid jooke, tubakatooteid ega mõningaid ravimeid, mis neid sümptome süvendavad. Konsulteeri nende osas oma arstiga.

Miks mõnedel naistel rinnanibude ümbrusse üksikud karvad kasvavad?

Karvade hulk kasvab vanuse kasvades. Ja kuigi need ei pruugi sulle meeldida, pole muretsemiseks mingit põhjust – elu erinevatel perioodidel on karvade kasvamine rinnanibude ümbrusse hormonaalsete muutuste tõttu organismis täiesti normaalne nähtus. Rinnanibu piirkonna nahas on karvafolliikulid olemas ja mõnedel naistel hakkavad karvad lihtsalt kergemini kasvama kui teistel.

Paljudel naistel on rinnad erineva suurusega. Miks?

Need kehaosad, mida meil on kaks, pole kunagi täpselt ühesugused. Erinevused on normaalsed.

Miks rinnanibud mõnikord kihelevad?

Üldiselt ei tohiks nibud sügeleda ega kiheleda, kuid mõnikord võib seda ette tulla. Sügelema hakkab kuiv või kahjustatud nahk. Ekseem on üks tavalisemaid sügeluse põhjustajaid. Selle tagajärjel muutub nahk kuivaks, ketendavaks, punetavaks ja sügelevaks. Rinnanibupiirkonna ekseem võib tekkida raseduse või lapse rinnaga toitmise ajal. Sügeluse vastu aitab naha niisutamine. Eriti hästi sobivad selleks oliiv- ja kookosõli või spetsiaalne rinnanibude niisutamiseks mõeldud palsam. Uuri apteekrilt!

Mis (lisaks gravitatsioonile) rinnad rippuvaks muudab?

Lihtsalt väljendudes on tegemist halva toestusega. Isegi kui igapäevaselt kantav rinnahoidja pakub su büstile head tuge, siis näiteks trenni tehes peaksid kindlasti kandma spordirinnahoidjat. Nimelt hüplevad tavalist rinnahoidjat kandes rinnad (loe: nende õrnad koed) siia-sinna ja sellest võib isegi trauma tekkida. Kui toestus pole piisav, kahjustuvad rinnakoe fibroosseid sidemed ja rasvkude ning rinnad muutuvadki kotitaoliselt rippuvaks.

Kas mitte-looduslik deodorant kujutab endast rinnavähi tekkes tõsist ohtu?

Kindlasti oled kuulnud müüti, et alumiiniumi ja erinevaid lõhnaaineid sisaldavad deodorandid, mida kaenla all (ehk rinnakoe vahetus läheduses) kasutatakse, sulgevad higinäärmed ja muudavad normaalsed rakud vähirakkudeks. Kuid muretsemiseks pole põhjust – selle kohta pole olemas mingeid vettpidavaid meditsiinilisi tõestusi, et deodorandid rinnavähki haigestumist suurendaks. Seega, unusta ära!

Kas peaksid rinnas esinevate tükkide pärast muret tundma?

Enne, kui erutuma hakkad, võta teadmiseks, et kaheksal naisel kümnest on rindades tihkemad kohad ja enamik neist pole rinnavähiga seotud. Et aga aru saada, millega tegelikult tegu, peaksid esmalt oma menstruaaltsüklit jälgima. Kui tunned, et tihkemad kohad tekivad rindadesse just vahetul enne "päevade" algust, on tõenäoline, et need kaovad, kui menstruatsioon lõpeb. “Päevade” eel tekkivate tihkemate kohtade teket rindades põhjustavad hormoonid, mis muudavad rinnanäärme koe sõlmeliseks. Tekivad väikesed healoomulised tsüstilaadsed moodustised, mis verejooksu alates kaovad.

Kuid loomulikult on olemas selliseid sõlmekesi, olgu väikeseid või suuri, mida peaks alati kontrollima spetsialist. Kui tunned rinnas juba mõnda aega mingit sõlme, tsüsti või tihkemat kohta, peaksid kindlasti koheselt arsti juurde minema ja analüüsid ning uuringud teha laskma. Sõlmekese suurus ei ole siinjuures oluline.

Millal on parim aeg rindade kontrollimiseks?

Menstruaaltsükli esimesel nädalal, kui hormoonid organismis on sellisel tasemel, et need rinnanäärmekudet ei mõjuta.

Millised on rinnavähi riskifaktorid?

Rinnavähk esimese astme sugulastel; menstruatsiooni algus enne 12. eluaastat; esimene rasedus pärast 30. eluaastat või sul pole üldse olnud lõpuni kantud rasedust; eelnevad korduvad rinnanäärme biopsiad; üks kord juba esinenud rinnavähk; atüüpilise hüperplaasia olemasolu organismis; mammograafiliselt tuvastatud tihenemine rinnanäärmes; alkoholi liigtarbimine; kehamassiindeks alla 30; füüsiline inaktiivsus.

Mis rindade tervist negatiivselt mõjutavad?

Suurimad pahategijad rindade suhtes on need faktorid – madal D-vitamiiini tase organismis, rasvase toidu söömine, või ja piimatooted koos praetud toitudega, alkoholiga liialdamine, rasvumine ja füüsiline inaktiivsus. Ning kahjuks pole see veel kõik. Kõiksugused kemikaalid, radiatsioon, mürgid – ka need mõjuvad halvasti.

Mida saame teha, et rinnavähiriski ise vähendada?

Kõige olulisem on süüa värvilist taimset toitu; piirata alkoholi tarbimist; teha regulaarselt trenni ja hoida kehakaal kontrolli all.

Allikas: Marie Claire