Nahahooldustoodete kohta ütleb Muruma, et hoolimata hooajast, on kõige olulisem kasutada õigeid ehk just sinu nahale kõige paremini sobivaid tooteid! Kosmeetik palub selle lause lõppu panna lausa viis hüüumärki ja lause punaseks värvida, sest see on asi, mille vastu väga paljud naised eksivad.

Selleks, et leida endale õiged tooted, tuleb kõigepealt selgeks teha oma nahatüüp. Enamjaolt ei tea inimesed oma nahatüüpi ja rikuvad sellega oma näonaha ära.

Kuidas nahatüüpi kindaks teha?

Selleks tuleks külastada kosmeetikut, kes aitab sul esiteks nahatüübi määrata ja teiseks oskab õigeid tooteid soovitada. Tüüpiline jutt, millega talve hakul kosmeetiku juurde tullakse, on see, et klient väidab endal muidu olevat rasuse naha, aga nüüd on äkki nahk kuivaks muutunud. Nahatüüp ei muutu, rõhutab kosmeetik! Kui sul on rasune nahk, siis on sul eluaeg rasune nahk ja pinnakuivus on tekkinud vale hoolduse või elustiili ning valede toodete kasutamise tõttu.

Kui näed poore ja vistrikke T-tsoonis (otsmik, nina, lõug) ning põsed on kuivad, on sul kombineeritud nahk. Nägu, mis läigib ning on poore ja ebapuhtuseid täis, on rasuse nahaga. Kuiv nahk ongi kuiv – kisub ja kestendab, poore näha ei ole. Normaalne on igas mõistes normaalne – ei kisu, ei läigi, on puhas. Kuiv ja normaalne nahk kipuvad sassi minema, sest normaalne nahk võib vale hoolduse tõttu kiskuma hakata.

Kõige tavalisem viis näonahale karuteene teha on vale puhastamine. Kõlab jaburalt, kas pole? Mis siis tavalisel seebil ja veel häda on, imestavad paljud kuiva ja kareda nahaga hädas olevad naised. Muruma ütleb, et seebist ja veest hullemat nahakuivatajat on raske välja mõelda ja kui pärast seebiveega pesu veel nahka toonikuga ei toniseeri ka, ongi katastroof käes.

Rasuse ja kombineeritud näonahaga inimestele on puhastamiseks mõeldud geelid ja vahud ning lõpetuseks toonik, kuiva näonaha korral tuleks kasutada puhastuspiima või –kreemi ja kindlasti alkoholivaba toonikut. Toonik unustatakse väga tihti ära, sest naised ei ole kursis, kui vajalik toode see tegelikult on. Pestakse nägu puhtaks (heal juhul isegi õige tootega) ning pannakse kreem peale. Toonik aitab säilitada õiget pH-taset ning näonaha täiesti puhtaks teha. Tihtipeale ei võta puhastuspiim või –vaht kogu meiki ja mustust maha. Seda näed väga hästi siis, kui pärast puhastustoote kasutamist näo veel toonikuga üle tõmbad – meigi kasutajatel on vatt tavaliselt pruun. Alles seejärel tuleks peale kanda seerum ja kõige lõpuks kreem.

Esimene ohumärk, et nahahoolduses on midagi valesti, on see, kui nahk on kuiv ja kisub. Siis tuleb kohe üle vaadata oma puhastustooted ja -rutiin ning alles seejärel kreemid. Kui rasuse nahatüübiga inimesel on talvel nahk kuiv, tuleb puhastusgeeli või –vahu asemel kasutada puhastuspiima. Kreemi ja puhastusvahendite ebasobivusest annavad märku ka näole tekkivad vistrikud või punetus-õhetus. Sellisel juhul tuleb sammud uuesti salongi seada.

Talvel võiks koorimisele rohkem tähelepanu pöörata, sest koorides eemalduvad surnud naharakud ja siis saavad maskis, seerumis ja kreemis olevad toimeained paremini imenduda. Kuiv ja normaalne näonahk vajavad koorimist ja maski kord nädalas, rasune ja kombineeritud nahk kaks korda nädalas.

Miks on vaja mitut erinevat kreemi?

Eestlannad ei ole väga altid kasutama kaht erinevat kreemi, kuigi see oleks hea nahahoolduse jaoks hädavajalik. Päeva- ja öökreem on täiesti erinevad tooted, mis mõlemad peaksid kuuluma iga naise varustusse. Päeval vajab nahk kaitset ja öösel uueneb, mistõttu on kreemides erinevad toimeained. Vanuses 35+ on kindlasti vaja öökreemi, soovitatavalt juba varem.

Kreem peaks olema talvel kindlasti toitvam ja niisutavam kui suvel, et kargus ja külm nahale liiga ei teeks. Kreem ei tohiks kindlasti olla vee baasil, sest vesi hakkab temperatuuriga mängima ja seda ei ole talvel näonahale vaja. Suvekreemist külmal ajal tõenäoliselt ei piisa – sa tunned, kuidas nahk nõuab lisa, hakates kuivama ja kiskuma.

Talvel võiks kosmeetikakotti kuuluda ka seerum, mis annab nahale lisatoidet. Seda läheb vaja siis, kui tunned, et kreem ei niisuta enam piisavalt. Seerumit võib kasutada igasuguse nahatüübiga inimene ja selle õige aitab leida kosmeetik.

Kindlasti ei piisa naha niisutamiseks ainult jumestuskreemist. Hoolimata sellest, mida pakend ütleb, ei toida ega niisuta ükski jumestuskreem piisavalt. Sinna alla on vaja kindlasti päevakreemi, et nahk ei hakkaks päeva jooksul kuivama.

Silmakreem võiks samuti olla, sest silmaümbruses on nahk kõige õrnem ja esimesed kortsud tekivad just sinna (kanavarbad). Eriti oluline on kreem naistele, kes kasutavad palju meiki, sest neil saab silmaümbruse nahk korralikult kahjustada ja vajab lisatoidet. Kreemi tuleb tõesti väga vähe kasutada ja kindlasti ei tohi seda panna silma peale. Samuti ei tohi seda panna otse silma alla – õige koht on silma all luu peal ja välisnurk, aga mitte liiga silma lähedal.

Huulepalsam peab olema iga naise kosmeetikakotis aukohal. Talvel kipuvad huuled eriti kuivama ja vajavad seetõttu lisahoolt. Huulepalsami asenduseks piisab häda korral ka silmakreemist või -maskist.

Ka küüsi ja käsi ei tohiks unarusse jätta. Oliivi- ja kookosõlimaskid sobivad kätele väga mõnusasti, samuti peaks käte koorimine ja kreemitamine olema au sees. Erilist hoolt nõuavad küünenahad, mis kipuvad kuivama – õlita neid hoolega!