Kuldnõela võitmisest on intervjuu hetkeks möödunud kaks päeva. „Minu jaoks on väga üllatav, kui paljudele see peale minu veel tähtis oli. Sellist õnnitluste laviini ei oleks ma osanud ettegi kujutada,” rõõmustab moelooja ja lisab, et tegelikult ei teinud ta võidukollektsiooni puhul midagi teisiti kui varem. „See on olnud ühtlane töö, kuid nüüd saabus selle eest ka tunnustus. Muidugi on mul selle üle väga hea meel!”

Fotod: Rauno Volmar

Asutas masuajal moemaja

Tallinn Fashion Weekil seitsmendat aastat osalenud moekunstnik on moe sees olnud kogu oma elu – enne oma moemaja avamist 2009. aastal tegi ta Kaubamajas väljapanekuid ning moetoimetaja tööd. Moekunstnikuks tahtis naine saada alati. „Kui lõpetasin keskkooli, polnud mul laual ühtegi muud valikut, teadsin, et tahan minna just moekunsti õppima.”

Keerulisel ajal moemaja asutanud Piret meenutab, et oli alustades noor ja uljas ettevõtja. „See tundus õige samm. Ma ei ütle, et kõik oleks väga raske olnud – mul oli plaan. Muidugi ei saanud alustades kohe kasumeid kirja panna, vaatasin ikka, et nulli jääksin.”

Praegu varieerub Pireti meeskonna suurus olenevalt perioodist kahest inimesest viie-kuueni. Kaks korda aastas loob ta kollektsiooni, lisaks tegeleb eratellimustega – vahekord on umbes 50 : 50. Eratellimustena tellitakse kõige rohkem mantleid ning pulma- ja õhtukleite. Viimaseid ei näita moekunstnik laval kunagi. „Olen päevaste rõivaste disainer,” ütleb ta. Mantlid on aga piretilveselikult erilised, kus väikesed detailid lisavad disainerile iseloomulikke aktsente – ise nimetab ta neid pealiskleitideks.

Piret rõõmustab, et tema moemajja astuvad üha rohkem sisse ka n-ö inimesed tänavalt, ja välismaalased on siinkohal julgemad kui eestlased. „Millegipärast arvatakse siiani, et ateljeest peab vaid ostuga välja astuma. Ei pea! Julgustan kõiki minema disainerite juurde niisama, lihtsalt vaatama ja uudistama,” ütleb Piret.

Ratsionaalne kunstnik

Ometi ei ole Piret oma olemuselt üdini kunstnik. „Mul ei ole boheemlaslikku kunstnikuhinge. Ideed tekivad käigu pealt ja orgaaniliselt – ei ole nõnda, et jalutan looduses ja mõtlen, milline mu järgmine kollektsioon olla võiks.”

Moekunstnikku inspireerib moekunsti ajalugu, 1950. ja 1960. aastad. „Need kümnendid huvitavad mind eelkõige vormide ja siluettide tõttu. Arvame, et tänapäev on vabameelne ja revolutsiooniline, mõtlemata, mida tähendas kott- või särkkleidi lavale toomine 1960ndatel,” arutleb naine.

Kui vaadata Piret Ilvese läbi aastate loodut, väljendub sealt selgelt tema disainikeel. „See on lihtne ja puhas ning mõjub mulle kõige õigemalt,” iseloomustab ta. „Tundub, et nii on müra inimese ümber vähem ja inimene riiete sees paistab paremini välja. Ma ei kasuta rüüže, satse, tikandeid, pärleid. Ma ei jookse ka trendidega kaasa. Minu jaoks on tähtis ajatus – et rõivaid saaks kanda hooajast hooaega.” Sel põhjusel ei meeldi ka moekunstnikul see, kui öeldakse, et miski on eelmisest kollektsioonist. „Tegu on lihtsalt varasema loominguga. Varasem ei tähenda, et see oleks kuidagi aegunud või moest väljas.”

Julgustab katsetama

Kuldnõela kollektsioonis kasutas Piret naturaalseid materjale: siidi, peenvilla, mohääri, puuvilla. Trendikust lisas neopreen, aga mitte polüestri, vaid viskoosina. „Kõikide materjalide puhul on tähtis, et nad hoiaksid hästi vormi. Igal rõival on siidvooder – tunnetamaks, kas asi kandjale sobib, peaks seda kindlasti proovima.”

Oma iseloomult on kollektsioon suveromantiline. „Maika-tüüpi kleidid on šikid ja konkreetsed, hästi suvesse sobivad. Kui muidu kohtab suvekollektsioonides palju lilli ja värve, siis paljude naiste iseloomudega need siiski kokku ei sobi. Veelgi enam, paljudel ametikohtadel ei mängi lilleline muster välja,” selgitab moekunstnik. „Samas ei tundu need kleidid liiga ranged, õige stilistika puhul on võimalik vabam look. Sobita kleidi juurde tennised või baleriinad, lisa cross over’i tüüpi kott – julgustan alati katsetama. Minu loomingut saab kanda erinevas võtmes – see ei ole kleit, mida üks kord kanda. Olen kindel, et lemmikkleiti peakski kandma võimalikult tihti – jalutama minnes tennistega, tööl jaki ja kingadega.”

Fotod: Erlend Štaub

Piret Ilvese moesoovitus sügiseks:

Kanna heledat – eriti praegusel ajal, kui hommikul kodust lahkudes ja õhtul koju saabudes on juba pime. Heledad rõivad süstivad positiivsust, ja ei tasu karta, et need määrduvad. Pilgud hakkavad peatuma!

Küsimus & vastus:

K: Milline on stiilne naine?

V: Stiilne naine on enesekindel ja jälgib, kuidas end väljendab. Ajatult stiilsed naised on võluvad. Ajatus seisneb selles, et kui neid erinevatel aegadel vaadata, on nad sarnased, ent käivad siiski mingil määral trendiga kaasas: kui moes on krokodillinahk, on tema käekott krokodillinahast, kui lakknahk, siis lakknahast; kui aktuaalsed on needid, kaunistab kotti väike needidetail – kuid koti kuju on läbi aja samasugune. See on miski, mis paistab silma.