Milline on vale (vana) ja milline õige (kaasaegne) käitumine?

Põletus

Vana ja vale: pane põletada saanud kohale võid peale, see leevendab valu. Tegelikult tekitab või bakterite kasvuks soodsa keskkonna ja põletiku.

Õige ja kaasaegne: pane põletada saanud koht kohe külma vee alla. See jahutab ja lõpetab põletuse levimise sügavamatesse kudedesse. Seejärel aseta põletuskohale steriilne side, hoia see kuiv ja puhas. Kui tekivad villid, siis ära neid katki tee. Vedelik villide sees on steriilne ja kaitseb põletada saanud aluskudesid loomulikul viisil.

Mürgistus

Vana ja vale: joo oksejuure siirupit. See soodustab oksendamist, kuid tegelikult elu ei päästa. Äge oksendamine seevastu võib aga haige seisundit hoopis halvendada ja organismi veepuudust põhjustada. Kui mürgistuse tekitanud aine on söövitav, põletab see söögitoru seinu nii alla neelates kui välja oksendades.

Õige ja kaasaegne: helista kohe mürgistusteabekeskusesse telefonil 16662. Infoliin on avatud E-T 9.00 – 21.00, K-P ööpäevaringselt nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele. Helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga. Välisriigist helistades tuleb valida number (+372 ) 626 93 90.
Kui aga tegemist on väga ägeda juhtumiga, pöördu viivitamatult EMO-sse või kutsu kiirabi. Oluline on tegutseda kiiresti.

Äge verejooks

Vana ja vale: žgutt. Uuemad uuringud näitavad, et sellest tekib rohkem kahju kui kasu – koekahjustused ja isegi jäseme kaotus on võimalikud. Žguti kasutamine on õigustatud vaid väga ekstreemsetel juhtudel.

Õige ja kaasaegne: aseta haavale puhas side ja avalda kinnastatud kätega mõõdukalt vajutades otsest survet. Ära võta sidet ära isegi siis, kui see läbi märgub. Lisa vajadusel hoopis juurde. Haava kohale hakkab niiviisi tekkima verehüüve ja ülejäänud (jäseme) osas verevarustus säilib. Kui sellest ei piisa, proovi vajutada piirkonda peamisele verega varustavale arterile. Verejooks ei katke? Kutsu kohe kiirabi.

Nahakriimustus

Vana ja vale: vesinikülihapend, jood või alkohol nahale. Kui naha terviklikkus pole katkenud, siis joodile bakterite peatamises vastast pole. Aga kui nahk on katki, siis mõjuvad nii jood, vesiniklihapend kui alkohol naharakkudele kahjulikult ja pidurdavad paranemisprotsessi.

Õige ja kaasaegne: marrastuse puhastamine on väga lihtne – pese seda voolava külma vee all, nii kraanist kui dušist tulev vesi sobib. Kui kardad, et plaaster või side naha külge kleepuvad, võid kasutada mõnda antibakteriaalset salvi.

Allikas: RD