Kuidas see toimib?

Kaks inimest, kes toituvad sarnaselt, ei pruugi olla sugugi kaalus. Seda kõike mõjutavad meie enda geenid. Seetõttu on ka selge, miks osad su sõbrannad võivad ükskõik kui palju magusat süüa ja kunagi paksuks ei lähe – jah, neil on suurepärased geenid!

Sa ei ole oma kehaga rahul, kuigi toitud tervislikult? Süüdista oma isa ja ema, sest just neilt päritud geenid mõjutavad, kui palju sa kaalud. Mõne inimese puhul tähendab see loomulikku kehamassiindeksit 22, teiste puhul hoopis 28-30, mis on juba sündides paika pandud. Kui proovid aga seda numbrit üles või alla nihutada, ei ole mingi ime, et su keha vastu võitleb.

Seega, kui su sõbranna võib pidevalt süümekateta kiirtoitu süüa, võib ta tänada oma keha, mis pidevalt keha loomulikku madalat kaalu üritab hoida. Sõbrannad, kelle loomulik kehamassiindeks on aga kõrgem, peavad pidevat võitlust, et seda numbrit võimalikult madalal hoida. Keha lihtsalt töötab kogu aeg neile vastu tekitades pidevalt näljatunnet, aeglustades seedimist ja tehes kõike võimalikku, et oma loomulikku kaalu tagasi saada.

Kaalu tõsta tundub lihtne – söö lihtsalt rohkem kaloreid, kui põletada jõuad. See aga, kui palju kaloreid sa põletad sõltub rohkem sinu seedimisest kui sellest, kui palju aega sa jõusaalis trenni teed ning näiteks keha põhifunktsioonid nagu hingamine ja vereringe võrdub pea kolmveerandi päevas põletatud kaloritega.

Kui su sõbranna tõesti tarbib päevas palju rohkem kaloreid, kui sina, on ta seedimine kiirem ja ta keha kasutab tarbitud kalorid ära palju kiiremini. Ta on lihtsalt sellise kehaga sündinud, täpselt nagu osadel inimestel on sinised silmad ja teistel pruunid.

Mida sa sööd?

Kilo salatit võib küll kaaluda sama palju kui kilo grillitud kana, aga neil pole kohe kindlasti sinu kehale sama mõju. See n-ö krooniliselt peenike sõbranna võib küll pidevalt süüa, aga toidud, mida ta tarbib sisaldavad äkki palju vähem kaloreid? Kui suur portsjon tema ees sisaldab tegelikult ainult tervislikku salatit ilma kastmeta, pole ju ime, et ta nii heas vormis püsib.

Äkki ta ei söögi nii palju?

Reaalsus pole alati see, mis esmapilgul tundub. Inimesed kipuvad rohkem toitu nautima ja kiusatustele järele andma, olles sõpradega väljas. Ja isegi, kui nägid oma sõbrannat eelmisel õhtul burgerit pugimas, võib tema tavapärane toidulaud olla väga tagasihoidlik.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et toit mõjutab meid kõiki erinevalt. Ja parimad toitumisharjumused on alati need, mis just sinu kehale kõige paremini sobivad. Kuula oma keha rohkem!

Allikas: Thrillist