Tänapäeval toodetud kosmeetikatoodetelt eeldatakse pikka säilivusaega. Seetõttu mõeldakse erinevaid lahendusi pikendamaks toote säilivusaega. Siin tulevad mängu parabeenid.

Parabeenid on odavad ja efektiivsed sünteetilised säilitusained, mida kasutatakse laialdaselt kosmeetika- ja hügieenitoodetes. Need võeti kasutusele 1930. aastatel hoidmaks erinevate toodete koostist võimalikult bakteritevabana. Parabeenid on šampoonides, dušigeelides, näokreemides ja kõiksugustes seerumites. Õlidega on teine lugu, sest need ei ole tehtud vee baasil.

Vee baasil toodetud kosmeetikatooteid hoiavad parabeenid aga stabiilsena ja efektiivsena. Tänu parabeenidele ei hakka tootes vohama kõiksugused halvad bakterid. See on eriti oluline toodete puhul, mis on pakendatud purkidesse või potsikutesse, kuhu inimesed pistavad näpud sisse.

Mis tekitab vastuolulisi arvamusi?

2004. aastal avaldas Briti teadlane Philippa Darbre uurimuse, milles ta toob välja, et esineb seos parabeenide ja rinnavähi vahel. Kuigi uurimuses polnud piisavalt andmeid tõestamaks, et parabeenid tekitavad rinnavähki, siis ilmnes parabeenide suutlikkus minna läbi nahabarjääri. Lisaks seostatakse parabeene hormoonide tootlikkusega: parabeenid jäljendavad östrogeeni.

Asi pole aga ainult inimese tervises, vaid ka keskkonnasaastes. Mereteadlaste arvates kahjustavad parabeenid ka korallirahusid. Arvatakse, et need satuvad sinna seetõttu, et ujudes peseb vesi inimeste nahalt päikesekreemi maha ja parabeeniosakesed kanduvad korralirahuni.

Kas parabeenid on ohutud?

Kahjuks ei oleks selleks ühte kindlat vastust. Euroopa Liidu ja Ameerika toiduainete- ja ravimiameti hinnangul on parabeenid ohutud. Eelkõige seetõttu, et neid kasutatakse kosmeetikatoodetes väga vähe: umbes 0,4% tootest moodustavad parabeenid. Samas toodavad paljud firmad parabeenivabu alternatiivtooteid.

Erinevad firmad on aga parabeenide kasutamisest sootuks loobunud, sest teema tekitab liialt vastuolulisi arvamusi ja skandaale. Proovitakse leida alternatiivlahendusi, mille tervislikkuses võib täiesti kindel olla ja mis ei saasta keskkonda.

Mis on alternatiivid?

Kui soovid kindel olla, et kasutad tervislikke kosmeetikatooteid, siis võiksid parabeene sisaldavatest toodetest hoiduda. Kõige parem on lugeda toote etiketilt, kas tootes on parabeenid või mitte. Parabeenide asemel saab kasutada mitmeid muid säilitusaineid nagu naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat, salitsüülhape, bensoehape ja sorbiinhape.

Lisaks mõjutab toote säilivust ka pakend. Kõige paremini säilib toode pumbaga pudelis või tuubis, sest need on küllaltki õhukindlad, sest õhutihedus piirab bakterite kasvu.

Mõistlik on vaadata, kui kaua looduslik parabeenivabatoode säilib. Kui tootel ei ole säilivuskuupäeva, siis on see märgitud pisikese topsimoodi märgiga, millel on number, mis väljendab kuude arvu, kui kaua toode säilib. Näiteks kui topsikesel on number 12, siis tähendab see, et toode säilib peale avamist 12 kuud ehk aasta aega. Kui toode on aegunud, on mõistlik see ära visata.

Allikas: byrdie.co.uk