Koolilõpetajate seas on juba aastaid kõrgelt hinnatud Liina Steini moemaja looming – sel aastal on moekunstniku sõnul moemajast oma lõpukleidid leidnud 50 kooli lõpetajad. “Meil on väga erinevaid kleidimudeleid – leidub sädelevatest pitsidest käsitööna tehtud kokteilikleite, klassikalisi peokleite, ühevärvilisi siidkleite ning kirkaid, lihtsalõikelisi suvekleite,” tutvustab moekunstnik. “Peame oma loomingu juures väga oluliseks isikupära – sellepärast teeme ühesuguseid kleite väga vähe. Tahab ju igaüks tunda end ainulaadse ja erilisena ning miski ei riku seda tunnet rohkem kui teine naine, kes koolilõpetamisel, peol või tähtpäeval täpselt samasuguse kleidiga vastu jalutab,” rõhutab ta. Moemajas peetakse ka ülevaadet selle osas, millise kooli aktusele kleidid jõuavad.


Liina Steini looming. Foto: Elina ja Silvia Kurr

Kas lõpukleit võiks olla ka üks ja ainus või peaks valikut tehes pigem tegema praktilise valiku? Kodumaise moebrändi Monton disainer Hanna Haring jätab valiku (noorele) naisele endale: “Lõpukleidi tähendus võib olla väga erinev ja neid, kes seda tahavad säilitada selle ühe ja ainsana, ma hukka ei mõista. Ometi pole tegemist pulmakleidiga ning mida rohkem me oma kvaliteetsetele ja kaunitele investeeringutele kasutuspinda anname, seda paremaks meie mõtteviis ja keskkond muutub.”

Liina arvab, et kuna koolilõpetamine on eriline sündmus iga noore naise elus, mida saab kogeda vaid korra, peaks kleit olema kindlasti eriline. “Erilisus ei välista loomulikult ka lihtsamat suvist kleiti, mida hiljem muudel sündmusel kanda. Eriliseks teeb kleidi selle sobivus iga individuaalse karakteriga ning teadmist, et teist samasugust kleiti ei lõpupäeval ega tõenäoliselt ka hiljem peol, teatris, kohvikus või promenaadil jalutades ei kohta.”

Mida kanda?

“Suurel määral leviv muster on, et põhikooliaktusel on valik pigem silmatorkavam ja liikudes ülikooli lõpetamise suunas, muutuvad kleidid tagasihoidlikumaks,” ütleb Hanna. “Aktuste puhul peab kindlasti tähelepanu pöörama sellele, kuidas sa teistele paistad – oma riietusega ei tohi riivata teisi üritusel viibijaid, näiteks ekstreemsed paljastused ei ole kindlasti õiged valikud. Pigem võiks oma eripära rõhutada julgete värvivalikutega ja mänguliste detailidega, nagu lõbus tikand või dolceandgabbanalik tugev lillemuster. Õrnem natuur saab katsetada pastelle ja õhulisi kangaid, kuid kindlasti võiks vältida rannakleidile viitavaid valikuid,” selgitab ta. Samuti, kui neiule ei meeldi kleite kanda, siis ei pea seda tegema ka kooli lõpetades. “Hetkemood pakub väga palju naiselikke ja nooruslikke pükskostüümide lahendusi – püksid kombineerituna seotava vööga bleiseriga või modernse kostüümikangast pluusiga. Ka kõrge kontsa võib siinkohal vahetada šiki nahast meestekinga mõjutustega jalavarju vastum,” ütleb disainer.


Monton, 79,95

Tiina arvab, et põhikoolilõpetajate näol on komplektid läinud aastatega üha julgemaks – kleidid napimaks, kontsad kõrgemaks. “Arvestades lõpetajate vanust peaks julgusega aga ettevaatlik olema. Meeldejäävat ja keha näitavat kleiti on võimalik lahendada väga maitsekalt ja kandjale sobivalt. Keskkoolilõpetajad võiksid olla julged katsetama kombinatsiooni lihtsatest lõigetest ja ilusast kvaliteetsest kangast. Ülikoolilõpetajal on lihtsam see, et ta on juba vanem ja saab rohkem katsetada. Oluline kõigi koolilõpetajate puhul on välimusega mitte üle pakkuda,” ütleb ta ja julgustab naisi vajadusel ka spetsialistidelt julgelt nõu küsima.


Tiina Talumehe looming. Foto: Tiit Mõtus

Mitte kleit vaid tervik

Kõik moekunstnikud rõhutavad, et välimuse puhul on kõige olulisem tervik, mis sünnib siis, kui panna kokku rõivad, aksessuaarid ning lisada ka meik ja soeng. Liina ütleb, et viimastel aastatel pööravad lõpetajad ka ise sellele üha enam tähelepanu. “Anname kõigile koolilõpetajatele, kes meie käest kleidi tellivad, ka individuaalselt nõu, kust kleida sobivaid kingi ning ehteid ning miline meik ja soeng valida.”

Tiina soovitab kleidi järgi otsustada, mida see juurde vajaks – kui kleit on mahuline ja/või ekspressiivse mustriga, võiks muus osas tagasihoidlikuks jääda. “Kleidist lähtuvalt tuleks teha ka soenguvalik ja valida värvitoonid, mida meigis kasutada. Kindlapeale minek on alati klassikaline suitsusilm ja kirju kleidi puhul huulevärvis korrata näiteks mõnda kleidis esinduvat tooni. Tuleks olla ettevaatlik väga keerukate punutud ja suurte soengutega, need kindlasti kõigile ei sobi. Oluline on hoopis rõhutada noore inimese enda ilu. Kõike kokku kuhjata ei maksa.”

Hanna annab nõu, et kui valitud kleit on pigem tagasihoidlikum, siis võib seda käsitleda lõuendina, millele lisada pilkupüüdvad kingad või mõni Eesti andeka ehtedisaineri erilisem looming. Eraldi tähelepanu soovitab ta pöörata ka üleriidele: “Kogu välimus peab olema harmoonias ja kui üritus toimub välitingimustes, siis peab selle peale eelnevalt kindlasti mõtlema. Kuna antud üritustel on väljaminekuid väga palju, siis sisetingimustes peo tarvis leiab kindlasti juba ka isiklikust garderoobist sobiva – näiteks lihtsalõikeline baastoonides jakk toimib väga hästi erilisema kleidi toetajana.” Kui on aga teada, et üritus toimub välitingimustes ning soojema riietuse vajadus on kindel, siis võibki hoopis üleriie fookuses olla. “Valiku võib langetada näiteks lillemustrilise või žakardist A-lõikelise kleitmantli kasuks.”

Allikas: Laupäevaleht LP