Milline on sinu tavaline tööpäev?

Valdavalt koosnevad päevad erinevatest intensiivsetest töökoosolekutest, kas tiimiga või teiste osakondadega. Kalender on tihedalt koosolekuid täis pikitud. Valime kollektsiooni kangaid, mudeleid, vormistame tehnilisi jooniseid, et need tehnoloogidele ja konstruktoritele üle anda. Teeme modelliga mudelite istuvusproove, vajalikke mudelite muudatusi. Palju koostööd, arutamist, lisaks paras kogus smalltalk'i ja nalja, millest sünnivad ka tihtipeale head ideed. Kindlasti käime tiimiga koos lõunal ja lülitame end korraks töölainelt välja.

Tänapäeval peab disainer olema nii loominguline kui ka kalkuleeriv ... Kummas oled tugevam?

Arvan end olevat mõlemas üsna tugev, muidu ei usaldataks mulle sellist vastutust. Samas tunnistan, et õpin iga päev. Nende kahe kõrval on ka äärmiselt olulisel kohal analüütilisus, et tajuda kliendi soove ja nende muutumist ajas. Oleme viimasel ajal täiesti uues väga kiiresti muutuvas kaubanduskeskkonnas, mis nõuab tööstusdisainerilt tugevust kõigis neis omadustes.

Millised on sinu peamised tööülesanded?

Suures plaanis hooaja kollektsiooni arendamine – värviteemade, suundade välja töötamine ja brändi käekirja hoidmine. Peale selle oma disainerite tiimi motiveerimine ja tööde koordineerimine. Mulle meeldivad algused. Meeldib otsida, arendada, leida … Tegelikult on kogu protsess põnev. Võin öelda, et see on tohutult intensiivne, emotsionaalne, väsitav ja kõige selle juures väga äge väljakutse. Väga nauditav on ka näha lõpptulemust laval, meie esinduspoodides ja tänaval inimeste seljas.

Kes on sinu eeskujud? Mis sind inspireerib?

Ei nimetaks ühtegi eeskuju. Pean kohustuseks olla kursis kõikide globaalsete brändide värskete kollektsioonidega. Jälgin meie kohalike moekunstnike tegemisi, samuti benchmark'ide tegemisi maailmas ringi liikudes. Jälgin sotsiaalmeedias toimuvat.

Inspireerib kõik meid ümbritsev – inimesed, nende erinevad elud ja igapäevased vajadused. Looduse värvid ja struktuurid. Väga erinev muusika, vaikus. Tempo!

Mind sütitab janu, iha midagi uut looma, uusi maailmu genereerima. Kui see tunne peaks kaduma, siis seda tööd pole enam võimalik teha. Inspireerivad ka loovad inimesed minu kõrval, tugevad kreatiivsed juhid, kellelt on palju õppida.

Räägi oma meeskonnast.

Mosaici naisterõivaste disainitiim on neljaliikmeline: pikaajalise staažiga Natalja Lill ja Anna Aksjonova ning värskem veri Katrina Kaubi. Kõik on väga andekad ja inimesena meeldivad kaaslased. Meil on tiimis väga hea sünergia, eesmärgikindlus, mõnus huumorimeel. Arvestades, kui suure osa elust veedame tööl ja kui palju meie rahulolust moodustavad just inimsuhted, siis need on need väärtused, mis on tähtsad, et hoida õiget kurssi ja panevad jälle uuel päeval tööle tulema.

Heaks meeskonnamängijaks saab justnimelt inimestega töötades, õnnestudes ja ebaõnnestudes, pidevalt end analüüsides ja arenedes. Juhile on see peen oskus elementaarne, aga eks õpin iga päev.

Kas ületunnid on sinu jaoks pigem erand või reegel?

Teen oma tööd kirega ja selleks kulutatud aega ei jälgi. Mingid lõigud päevatööst võtangi teadlikult koju kaasa, et siis mõnusalt õhtuvaikuses mõtiskleda ja paika loksutada. Olen avastanud end mõttelt, et ma teengi kogu aeg tööd. Aga tunnistan seal samas ka kohe, et see ongi ju mu „elu kutse” ja see äratundmine on nii mõnus.

Kuidas patareisid” laed?

Patareisid laeb ka igapäevatöö tulemuslikkus. Aga igapäevaselt kindlasti mu kõige lähedasemad, minu pere – minu elukaaslane Mihkel, oma tarkuse ja huumorimeelega, ja meie kaks tütart (11 a. ja 5 a.) – oma lõbusa maailmaavastamisega. Sel aastal olen plaani võtnud ka oma ammuse kire, sukeldumisega taas tegelema hakata.