Kuid juuksed võivad halliks muutuda ka stressi, ebatervisliku dieedi ja elustiili, unepuuduse või tõsise haiguse tagajärjel. Juuksed kaotavad oma senise värvi ja lähevad halliks, sest melatoniini, mis annab juustele värvi, produktsioon väheneb organismis teatud eas. Hallid juuksed on tegelikult niisiis värvuse kaotanud juuksed, mis ei sisalda ka proteiini. Seega – tegelikult pole halle juukseid olemas, on hoopis värvitud (s.t. loomuliku värvi kaotanud) juuksed.

Loomulikult võid sa oma juuksed värvida just sellist tooni nagu soovid, kuid peaksid arvestama, et hallid juuksed värvuvad teisiti kui need, mis on pigmenteerunud. Oluline on kasutada vananemisvastast šampooni, palsamit ja teisi hooldustooteid, mis juuksed võimalikult heas seisundis ja hästi toidetuna hoiavad. Eriti olulised on sellised toitained nagu oomega-rasvhapped ja värvi säilitavad ained.

... ja muutuvad õhemaks. Teine muutus, mida tavaliselt teatakse ja tähele pannakse on see, et juuksed muutuvad elatud aastatega õhemaks. Esiteks väheneb juuksekarvade tihedus ning teiseks muutuvad karvad ka peenemaks. Uuringud näitavad, et juba üle 40-aastastel naistel on juuksekarvad varasemast palju peenemad. Ja soeng tundubki siis üldiselt õhem, ilma et oleksid oluliselt juukseid kaotanud.

Kuid ka tegelik juuksekaotus on võimalik. Kuna juuksed vananevad koos meiega, siis hakkab tavapärase 110-125 juuksekarva asemel päevas neid peast kaduma hoopis enam ning väga sageli ei kasva neid nii palju nii kiiresti asemele kui varem. Sel juhul ongi tegemist tegeliku juuksekaotusega, juuksepiir otsaesisel ja meelekohtadel taganeb.

Juuste maht väheneb. Juuste mahu kaotus on nähtus, mis käib käsikäes juuste õhenemisega. Kuid siiski on oluline märkida, et juuste tiheduse kadumisega koos kaob ka maht ning seda kogu pea ulatuses. Palju naised võitlevad selle vastu liigse soenguseadmisega. Kuid see pole sobiv vahend, mõned eksperdid loevad sellist soenguga ülepingutamist isegi veaks. Mida vanemaks juuksed jäävad, seda õhemaks nad muutuvad. Ja kui neid siis liigselt katkuda-sikutada, hakkavad juuksekarvad katkema, karvakutiikulid kahjustuvad, juuksed muutuvad tuhmiks ja hakkavad kõigest sellest omakorda katkema. Siit jõuamegi järgmise punktini.

Juuksed katkevad kergemini kui varem. Proteiinikaotus ei mõjuta pelgalt juuste värvi, vaid ka tugevust – mida vähem valku keratiini hulgas, seda nõrgemad ja vähemelastsed on juuksekarvad. See aga tähendabki, et juuksed katkevad kergemini. Vananedes muutuvad karvakutiikuli välimised kaitserakud haavatavamateks ja sealt see katkemine tulebki. Mida peenemad on juuksekarvad, seda altimad nad katkemisele on.

Kasuta juuksehooldustooteid, mis sisaldavad proteiini ning aitavad juukseid tugevana hoida. Juuksekasv aeglustub juba keskeas. Juuksekarvad viibivad puhkefaasis kauem kui kasvufaasis, mistõttu ei kasva nad ka nii pikaks kui lastel ja noortel inimestel. Põhjus peitub tegelikult pigem peanahas kui juustes enestes. Niisiis on oluline ka peanahk heas seisukorras hoida, et juuksed ikka kenasti kasvaksid. Kasuta selliseid juuksehooldusvahendeid, mis hooldavad ka peanahka.

Need muutuvad kuivemaks. Vananedes näevad juuksed välja kuivemad ja elutumad, see on tegelikult õhemaks muutumise kaastoime. Juukseid muudavad kuivemaks ka föönid ja teised kuumad soenguseadmed. Kuumus mõjub peanahas paiknevatele rasunäärmetele pärssivalt, peanahk muutub kuivaks, tekib nahaärritus ning nahanäärmed võivad hakata selle leevendamiseks liigselt rasu tootma. Samasugune ahelreaktsioon toimub, kui pead liiga sageli pesed – pesed naharasu juustelt maha ja need näevadki välja elutud ning tuhmid.

Kui tahad juuste liigset kuivamist vältida, ära kasuta juuksehoolduses kuuma ning püüa üks kord nädalas teha juuksemaski.

Juuste tekstuur muutub. Jällegi – juuste tekstuur muutub, sest karvadest kaob proteiin. Väiksema proteiinisisaldusega juuksed on hoopis teistsuguse tekstuuriga. Lokkis juuksed võivad sirgeks vajuda ja sirged juuksed lokki minna. Hallid juuksed on karedamad kui juuksed, mis sisaldavad melatoniini. Kurb on kogu asja juures see, et vahendeid, mis aitaks tekstuuri taastada, sisuliselt ei ole. Kuid tekstuuri on võimalik siiski hoida nii kaua kui juuksed püsivad tervetena ja heas seisukoras.

Juuksed ei ole enam nii säravad. Tuhmus ja sära puudus on samuti seotud nende muutustega, millest juba rääkinud oleme. Näiteks ei peegelda hallid juuksed valgust samamoodi ja nii hästi kui normaalse värvusega juuksed. Ning mida kuivemad on juuksed, seda tuhmimad nad paistavad. Lisaks mõjub juuste tervisele ja läikele halvasti proteiinide ja naharasu kaotus.

Kuna organismi vananemist pole võimalik ära hoida, ei saa oluliselt pidurdada ka juuste vananemist. See on elu loomulik osa. Kõik, mida sa teha saad, on hoida oma juuksed võimalikult heas tervislikus seisundis – ela tervislikult ja kasuta oma juuksetüübile vastavaid hooldusvahendeid.

Allikas: The List