Elu jooksul muutub naha välimus ja struktuur mitte ainult sisemise kronoloogilise vananemise tõttu, vaid ka paljude väliste tegurite tõttu.

Eksposoom – mis see on?

Neid naha vananemist mõjutavate väliste tegurite iseloomustamiseks võeti 2005. aastal kasutusele eksposoomi mõiste.

See iseloomustab kõiki genoomile komplementaarseid (lisanduvaid - toim) väliseid faktoreid, millele oleme eksponeeritud terve elu jooksul, ja meie organismi bioloogilisi vastuseid nendele mõjuritele.

Eksposoomi moodustavad kolm faktorite gruppi.

Sisemised faktorid, mis hõlmavad ainevahetust, endogeenseid hormoone, kehaehitust, füüsilist aktiivsust, seedeelundkonna mikrofloorat, oksüdatiivset stressi.

Üldised välised faktorid: haridus, majanduslik kindlustatus, psühhholoogiline stress, agraar-linlik elukeskkond, kliima jms.

Spetsiifilised välised faktorid: õhusaaste, kiirgus, kemikaalid, infektsioossed agensid, dieet, elustiili faktorid (alkohol, tubakas), elukutse, meditsiinilised protseduurid jms.

Nahk on otseselt mõjutatud eksposoomi faktorite poolt, kuna on väliskeskkonnaga vahetus kokkupuutes. On kindlaks tehtud, et 80 % naha vananemisest on tingitud väliskeskkonna faktoritest.

Need kolm faktorit mõjutavad naha vananemist eriti tugevalt:

- UV-kiired. Üks kõige märkimisväärsemaid naha füsioloogia mõjutajaid. Nii vahetu kui ka pikaajalise toimega, põhjustades päikesepõletust, fotovananemist, immuunosupressiooni ja nahavähki.

- Õhusaastele ja erinevatele kliimatingimustele eksponeeritus põhjustab naha barjäärifunktsiooni kahjustust, niiskusesisalduse langust, nahapõletikke ja erinevate nahahaiguste (atoopiline dermatiit, psoriaas) ägenemist.

- Tubakasuitsus sisalduvad keemilised ühendid halvendavad naha verevarustust, hävitavad naha tugistruktuuri moodustavaid kollageeni- ja elastiinikiude, suurendavad naha melaniinisisaldust – see väljendub naha hallika värvuse ja kortsudena.

Allikas: Südameapteek