Nahakuivus võib esineda küllaltki leebe ajutise seisundina, mis kestab paar päeva või nädalat. Samas võib mõnele inimesele saada kuivast nahast tõsine ja pikaajaline probleem.

Kuiva naha sümptomid

Kuiva naha kõige levinumateks sümptomiteks on ebamugavust põhjustav pingul või sügelev, aga ka punaselaiguline ja lõhenenud nahk.

Kehaosadest kannatavad nahakuivuse all kõige sagedamini käsivarred, küünarnukid, labakäed, sääred ja labajalad. Samas esineb seda sageli ka kõhul, pahkluudel ja jalataldadel. Naha kuivuse süvenedes ilmuvad nahka praod ja lõhed.

Kuiva naha puhul on kõige ärritavamaks tundeks naha sügelemine. Kui sellele kiusatusele järele anda, võib lõppkokkuvõttes nahk pakseneda, aga samas võivad nahale ilmuda ka väikesed punased punnid, mille katki sügamisel on nahk avatud infektsioonidele.

Kuiva naha kindlaksegemine

Kuiva nahka on tavapäraselt küllalti lihtne kindlaks teha – piisab arsti välisest vaatlusest.

Keerukamatel juhtudel tuleb tähelepanu pöörata patsiendi eale, pärilikkusele ja kasutatavatele ravimitele ning otsida abi ka nahabiopsiast, mis annab lõpliku kinnituse diagnoosile. Apteekides saab teha ka nahadiagnostikat, et määrata kindlaks konkreetne nahatüüp ja vastavalt tulemusele saab nõu, milliseid nahahooldustooteid kasutada.

Naha kuivust mõjutavad õhus leiduv veeaur ja õhuniiskus. Seega on oluliseks seda vaevust mõjutavaks teguriks ilm. Näiteks külm või kuiv õhk ja talvine ilm koos sellega kaasneva aktiivse ruumide kütmisega, mis omakorda õhku kuivatab, võivad märkimisväärselt nahakuivust skaleerida. Samuti võib nahakuivus vaevata nende elukutsete esindajaid, kelle töö eeldab sagedast käte pesu või desinfitseerimist. Samas võib naha kuivus olla ka mõne ravimi kõrvalmõju.

Kuidas nahas kuivus tekib?

Naha pealiskiht koosneb tavapäraselt rasvadest (lipiididest) ja proteiinidest.

Lipiidid aitavad kaitsta nahka vedelikukao eest. Kui rasvakomponendid nahast kaovad, kaotab nahk oma kaitsekihi ja vedelikukadu on kerge tekkima.

Naha kuivamise tagajärjed:

- Kui nahk on kuiv, muutub see tundlikuks ja suureneb löövete ja nahalõhede esinemise tõenäosus.
- Kuiv nahk võib olla väliselt märkamatu seisund, aga see võib väljenduda ka nahana, millel on kuiv pulbrisarnane välimus.
- Kuiv nahk, mille ravimisele ei pöörata tähelepanu, võib ärrituda ja väljenduda nahalööbena.

Kuiva naha põhjustajaid võib lahterdada välisteks ja sisesteks. Välised tegurid on kõige levinumad ja nende mõju on võimalik küllalt lihtsalt kõrvaldada. Välisteks faktoriteks on juba varem mainitud liiga sage või kuuma veega pesemine, desinfitseerivate vahendite kasutamine ja külm temperatuur ja madal õhuniiskus.

Sisesteks teguriteks võivad olla üleüldine tervislik seisund, vanus, geenid ja pärilikkus, aga ka juba põetud haigused, nagu näiteks atoopiline dermatiit. Nahakuivus võib olla ka märk terviseprobleemist – dermatiidist, psoriaasist, diabeedist, kilpnäärmeprobleemist, aga ka toiteainepuudusest.

Peale eelnimetatud tegurite võivad naha kuivust soodustada ka konkreetsele nahatüübile mittesobiva nahaniisutaja kasutamine. Samuti võivad seda põhjustada mõned riidetööstuses kasutatavad materjalid, nagu näiteks vill ja sünteeskangad, mis võivad olla ärritajateks ning seeläbi süvendada nahakuivust.

Ravimitest võivad kuiva nahka põhjustada vererõhu-, kolesterooli-, allergia- ja akneravimid.

Kuidas kuiva naha eest hoolitseda?

Kuna enamalt jaolt on kuiv nahk põhjustatud välistest teguritest, on ka kõige tõhusamad vahendid selle vastu välispidised. Kõige parema ennetava toime annavad nahka niisutavate ning pehmendavate kreemide ning õlide kasutamine.

Probleemi ilmnemisel mõjuvad kõige paremini paksud ja rasvased kreemid, kuiva keha hoolduseks on väga head ka apteekides müüdavad baaskreemid.

Kindlasti peaks vältima liiga sagedast pesemist ja liiga kuuma veega duši all või vannis käimist.

Kuiva naha eest hoolitse nii:

- Pesemisel tasub valida kergetoimelisi vahendeid näiteks dušiõlisid.
- Võimalusel tuleks vältida antibakteriaalseid seepe ning tugevalõhnalisi deodorante.
- Pärast pesu on soovitatav nahaniisutajad kanda veel niiskele nahale.
- Naha tervisele sobiva keskkonna loomisel võib mõelda ka tänapäeval küllalt levinud õhuniisuti hankimisele.

Nahakuivuse ravil on põhieesmärgiks peatada nahasügelus ja vedelikukaotus ning taastada naha tavapärane niiskus.

Nahakuivus võib olla põhjustatud vitamiinide ja/või kiudainete puudusest. Kuiva naha puhul on heaks toetajaks A-, B-, D- ja E-vitamiin. Samuti on heaks abimeheks oomega-3 rasvhapete tarbimine.

Kindlasti ei tohiks unustada piisavat vee joomist.

Allikas: Südameapteek