Äkki oled ka üks nendest, kellele meeldib tööle või kooli lõuna plastkarbis kaasa võtta. Või kellele meeldib, et kõik on äärmiselt organiseeritud? Arsti sõnul ei saa aga inimesed aru, et tegelikult mõjub plastkarpide kasutamine inimesele halvasti. Paljud plastkarbid sisaldavad kemikaali bisfenool A-d (BPA). Räägitakse, et see ohtlik kemikaal pärsib kaalukaotust, tekitab vähki. Nimelt mõjutab see kemikaal ka täiskõhutunnet ehk siis BPA’d sisaldavast karbist söödud toit ei tekita seda nii kiiresti ja süüakse veel ja veel.

Oled enda terviseplaani suhtes liialt karm
Kuigi enese eest hoolitsemine on oluline, siis ei maksa sellega ka üle pingutada. Tervisespetsialisti sõnul on väga oluline, kuidas midagi teeme ja kuidas sellesse suhtume. Kui tunned, et soovid täna ühe koogitükikese süüa, siis pole vaja seetõttu end süüdi tunda. Naudi kooki ja mine homsesse päeva hea tujuga. Samas on inimesi, kes järgivad ranget dieet ja on suures stressis, kui peaksid korra libastuma. Ei ole hullu, loeb hoopis see, mida üldjoontes tehakse.

Mõõdad enda kui inimese väärtust peegliga
Vaatad peeglisse, näed mõnesid lisakilosid ja arvad, et oled kohutavalt süüdi või halb. Ennast pole vaja hinnata välimuse järgi. See kahjustab su enesekindlust ja tekitab vaid halba tuju. See on justkui tühi õhuloss.

Personaaltreener Natalie Carey sõnul seisavad paljud naised sageli peegli ees ja pööravad liigset tähelepanu kehakumerustele, mis ei vasta nii-öelda ideaalse keha ilustandarditele. See on naise sõnul ohtlik, sest meie aju on mõjutatav. Mida rohkem miskit enesele kordame, sest rohkem usume, et see on tõsi.

Selle vastu on abi ka. Iga kord, kui vaatad peeglisse, tee endale kompliment. Üksteisele ju ütleme aeg-ajalt komplimente. Vaata peeglisse ja ütle endale, et oled ilus inimene. Asenda kõik negatiivsed kommentaarid positiivsetega. See on justkui aju ümberlülitamine.

Alustad päeva negatiivsete mõtetega
See mõjub su tervisele sama halvasti nagu negatiivsed mõtted peegli ees. Arst selgitas, et negatiivsed mõtted muudavad inimese päeva raskemaks. Näiteks võtad kõike halba palju rohkem südamesse. See, kuidas mõtled, on väga oluline, sest see mõjutab paljustki, kuidas suhtud erinevatesse situatsioonidesse.

Hommikul võiksid tunda hoopis rõõmu selle üle, et on järjekordne tore päev ja ees on ootamas uued vahvad sündmused. Mõtle näiteks kolmele toredale asjale, mida täna teha plaanid. Tänulikkus aitab alustada päeva hea tujuga ja annab sulle paremad eeldused probleemide lahendamiseks.

Jood ohtralt kaloririkkaid jooke
Olgu selleks hommikune magus late või hoopis pärastlõunane kokakoola. Vahet suures piirdes ei ole. Kui jood päeva jooksul pidevalt suhkrurikkaid jooke, siis kõigub veresuhkrutase üles-alla. Kõrge veresuhkrutase on aga kehale kahjulik. Suureneb oht muutuda ülekaaluliseks või haigestuda diabeeti.

Jood suhkruasendajaga karastusjooke
Kui mõtled, et mis see dieetkoola ära ei ole, siis on ikka küll. See lihtsalt rikub tervist teistmoodi. Tehislikud magusained on lõppude lõpuks kehale palju kahjulikumad. Joo parem vett.

Võtad tehnikaseadmed voodisse kaasa
Lähed voodisse plaaniga magama minna ja siis hakkad telefonist või tahvelarvutist uudiseid lugema. Tuleb tuttav ette? Ere ekraan on silmadele kahjulik, viib une ära ja lisaks mõjub tehnikaseadmetelt eralduv kiirgus halvasti. Miks erk valgus viib une ära? See vähendab melatoniinitaset. Ja magamata ööd pole lihtsalt tüütud, vaid tekitavad terviseprobleeme. Näiteks väheneb keskendumisvõime, nõrgeneb immuunsüsteem ja tekivad südamerütmihäired. Kui tunned, et und pole, võta üks soe vann, loe raamatut ja kuula rahulikku muusikat.

Jätad mõne öö vahele
Magamata ööl on kahjulik mõju tervele kehale. See soodustab stressihormooni koritsool. Vältimaks magamata öid, plaani enda uneaeg ette. Näiteks, kui soovid magada kaheksa tundi ja pead ärkama kell kuus hommikul, siis peaksid hiljemalt kell kümme magama jääma. See aga ei tähenda, et saaksid kell kümme alles voodisse minna. Kell kümme peaksid juba magama.

Vahid kogu aeg oma telefoni
Tõenäoliselt vaatadki oma telefoni rohkem kui midagi muud. See mõjub aga kaelale nagu sellel oleks 30-kilogrammine lisaraskus. Kaelalihased on lõdvestunud, kui hoiad pead õlgadega ühel joonel. Kui aga vaatad kogu aeg maha, siis on kaelalihased pinges ja tekib stress. See aga ei tähenda, et sa ei tohiks internetis olla. Proovi hoida telefoni enda ees, silmade samal kõrgusel. Kui käsi väsib ära, siis järelikult on teha midagi muud.

Jätad toidukordi vahele
Kui jätad toidukordi vahele lootuses, et kaal hakkaks langema, siis peaksid teadma, et ka nälgimisel on sinu kehale negatiivne mõju. Regulaarselt söömine hoiab keha energiataseme ja ainevahetuse töö tasakaalus. Nii et kui jätad vahele mõned toidukorrad, siis on tulemuseks aeglasem ainevahetus ja kaal hoopis tõuseb. Lisaks sellele tunned ka suuremat väsimust, uimasust ja oled kergesti ärrituv.

Spetsialist lisab, et snäkid on sama olulised kui tavalised toidukorrad. Need on küll väikesed vahepalad, kuid hoiavad su aktiivsena kuni järgmise toidukorrani. Samas peaksid snäkid olema tervislikud, mitte krõpsud ja saiakesed. Proovi süüa iga kahe kuni nelja tunni tagant, sest nii püsib energiatase ühtlane. Samuti kiirendab see organismi ainevahetust ja tulemuseks saad ka saledama keha.

Sinu kalendris puuduvad igasugused tervislikud tegevused
Tegelikult polegi vaja kalendrisse teha palju märkmeid, sest siis võib juhtuda, et sa ei saa minna ja tunned, et kukkusid läbi. Planeerimine on mingis mõttes peamine asi, mis rikub ära igasugused tervislikud eesmärgid. Miks? Sest, kui tunned, et asjad ei lähe nii nagu enda peas panid paika, siis tunned end halvasti.

Samas on mõistlik aga planeerida mingeid asju. Näiteks pane paika, millal lähed poodi, mida ostad, mida sööd ja nii edasi. Nii saad enam-vähem aimu, kui palju sul treenimiseks päriselt ruumi jääb. Kui sa ei tee ühtegi toiduga seotud plaani, siis võib tekkida ahvatlus tellida midagi ebatervislikku või süüa kiirtoitu.

Jätad hommikusöögi vahele
Nii lihtne on mõelda, et magad viimase minutini, haarad kohvitassi ja suundud tööle. Siis ootad lõunani ja sööd. Hommikusöögist loobumine on aga väga vale suhtumine. Arsti sõnul saab inimene hommikusöögist vajalikud vitamiinid. Vaid nii saab keha terve päeva jooksul normaalselt funktsioneerida. Kui jätad aga söögikorrad pidevalt vahele, siis hakkab keha söödud kaloreid tõenäoliselt hoiustama muutes need rasvaks. Hommikusöögist loobumine võib viia ka ülesöömiseni. Seeläbi saadakse aga meeletu hulk kaloreid, mis viib jällegi kaalutõusuni.

Äkki tuleb tuttav ette taoline olukord, et hommikul ei söö, päeval rahmeldad ringi ja haarad midagi kiiret hamba alla. Ja kui õhtul jõuad kell kaheksa koju, valmistad õhtusöögi ning kella üheksa paiku sööd kõhu priskelt täis? Sealt need lisakilod tulevadki.

Pesed käsi liiga ruttu
Kui pesed käsi vähem, kui 15-20 sekundit, siis jäävad nendele suurem osa baktereid. Lisaks peaksid käsi pesema hoolikalt. See tähendab, et hõõru ja nühi korralikult, mitte ära lihtsalt loputa. Kui käed on pestud, siis peaksid need ka korralikult ära kuivatama. Võimalusel väldi kätepuhuri kasutamist, sest sealt võid kätele saada rohkem halbu baktereid, kui seal enne oli.

Unustad teha venitusharjutusi
Kui teed trenni, siis ära alahinda olulisi venitusharjutusi. Need on olulised ka peale trenni. Kui jätad venitusharjutused aga tegemata, siis võivad tekkida vigastused. Kui teed korralikult venitusharjutusi, siis venivad lihased paremini ja need taastuvad tulevikus kiiremini.

Allikas: thelist.com