Käi poes kord nädalas. Planeeri nädala söögikorrad ette ja osta, mis vaja, kõik korraga. Jah, planeerimistöö võib olla küll veidi aeganõudev, kuid kui sellega harjud, saad tegelikust ajavõidust aru. Nii võid nädala sees töölt koju tulles kohe süüa teha ja ülejäänud ajaga midagi mõnusamat ette võtta, kui poesabas seista.

Keskendu söömise ajal söömisele. Ära vaata televiisorit, arvutit, telefoni ega tahvlit – võid kergesti üle süüa.

Kanna pidudel alati käekotti. Kui oled üks nendest naistest, kelle elu juurde kuulub hulgaliselt püstjalapidusid, siis kanna alati väikest käekotti – just sellist, mis ei kõlgu õlal, vaid mida pead käes hoidma. Kuna sul on siis vaid üks vaba käsi, on sul raskem pakutavaid snäkke süüa. Jookidest vali midagi sellist, mis ei oleks väga magus.

Tunned nälga? Joo üks kohv. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringu kohaselt võib kohv kiirendada organismi kaloripõletust kuni 12 protsenti. Lisaks vähendab kohv söögiisu. Kuid ole ettevaatlik, kui armastad musta kohvi asemel kreemiseid ja magusaid kohvijooke – neisse tasuks suhtuda pigem kui magustoitudesse.

Kolme reegel. Tunned isu millegi eriti hea järele? Šokolaadiküpsised, šokolaad ja krõpsud ei ole kaalulangetajale keelatud, kui suudad nendega piiri pidada. Kehtesta kolme tüki reegel – luba endale terve paki asemel kolm küpsist, terve šokolaaditahvli asemel kolm ruutu… Ja naudi neid. Šokolaadi maitse on kogusest hoolimata sama, seega võta endale aega väheste koguste maksimaalseks nautimiseks. Ja veel - kolm tükki ei tähenda kolme torditükki, pigem kolme ampsu ühest tükist.

Ära kasuta serveerimisnõusid. Selle asemel pane toit otse potist/pannilt taldrikule. Lookas laua taga istudes on endale väga lihtne toitu juurde tõsta.

Väldi pakkimata kaalukomme. Uuringud näitavad, et kui maiustused on individuaalselt pakitud (näiteks paberis kompvekid), süüakse neid korraga vähem kui nende pakkimata versioone. Sama kehtib ka näiteks pähklite kohta – kui võimalik, eelista koorega variante, mille söömiseks pead veidi ka eeltööd tegema.

Ära osta keelatut. Oletame, et su külmkapis on limonaadi, sina aga püüad suhkrurikastest jookidest hoiduda. Kui see kapis juba on, siis suure tõenäosusega jood selle peagi ära. Ja kuidas see üldse sinna saab, kes neid ebatervislikke kiusatusi sinna paigutab? Kui see pole sina, siis suuna ka oma pereliikmeid tervislikult elama. Keegi ei vaja igapäevaselt suhkrurikkaid jooke. Olete harjunud karastusjookidega? Ostke hoopis gaseeritud vett.

Pane tervislikud snäkid nähtavale kohale. Kui oled seni harjunud õhtul televiisori ees krõpse, komme, küpsiseid või võileibu nosima, siis valmista ette hoopis üks isuäratav köögiviljavaagen. Puuviljad võiksid samuti pidevas käeulatuses olla.

Kasuta väiksemat taldrikut. Lihtne viis söödavat toidukogust vähendada! Sinna lihtsalt ei mahu nii palju kui suurele. Ja ei mingit juurde tõstmist.

Ei suuda magustoidust loobuda? Luba endale aeg-ajalt magustoitu, kuid ära jäta seda hilisõhtusse, vaid maiusta kohe pärast hommikusööki! Nii kuluvad ekstrakalorid päeva jooksul suurema tõenäosusega ka ära.

Söö enne poodi minekut. Vana tõde, aga kordame üle – tühja kõhuga toidupoodi minna ei ole hea mõte. Sama kehtib ka pidude kohta – tühja kõhuga saabudes sööd arvatavasti valimatult kõike. Sest sul on ju kõht nii tühi.

Joo ja söö vett. Kaheksa klaasi päevas on kohustuslik veekogus, kuid vali ka veerikkaid toiduaineid (praegu on arbuusihooaeg!), mis aitavad seedimise tipp-topp korras hoida. Vesi tekitab ka kiirelt täiskõhutunnet.

Hoia köök alati korras. See on koht, kus ei tohiks olla ühtegi stressiallikat: vedelevaid arveid, rämpstoitu või mustust. Vaid nii saad seal maksimaalselt hea ja tervisliku toidu valmistamisele ning selle söömisele keskenduda.

Allikas: Health.com