Sinu kehas on miljardeid rakke. Kui DNAs toimub mutatsioon, võivad tekkida vähirakud, mis paljunevad kontrollimatult ja võivad omavahel moodustada kasvaja. Kui mõtled, kui mitu rakku sul igas minutis poolitub – ja peab sel ajal ka 30 000 geeni kopeerima – on lausa ime, et meil pidevalt vähki ei teki. Selleks on aga lihtne põhjus: sinu kehal on imeline võime “erroreid” tabada. Kui rakk poolitub, parandab keha tekkinud DNA vead. Kui aga see ei toimi, suudab ka rakk tabada, et on katki ja sooritab n-ö enesetapu, et sinu keha päästa.

Su süda tuksub minutis 60-100 korda

Proovi sama tempoga näiteks biitsepseid treenida. See teeb kokku umbes sada tuhat korda päevas ja pea kolm miljardit korda keskmise inimese elus. Südame puhul on muljetavaldav ka selle võime meie elustiilimuutustega kohaneda. Näiteks trenni tegemise ajal annab süda endast 70%, et su lihased töötaksid, võrreldes 20%-ga, mille ta kulutab ajal, mil oled vähem aktiivne. Lisaks peitub su kehas umbes 161 000 kilomeetri jagu veresooni ja su süda pumpab neist iga päev läbi umbes 7500 liitrit verd.

Sa hingasid umbes 25 000 korda

Kui peaksid teadlikult iga päev nii mitu korda sisse-välja hingama, ei jõuakski sa millegi muuga tegeleda ega oleks võimeline magama. Seega pead tänama oma aju, mis on muutnud hingamise justkui automaatseks.

Pilgutasid silma 15 korda minutis ja pea 15 000 korda terve ärkveloleku ajal

Silmade pilgutamine toimub spontaanselt, et su silmi kaitsta ja neilt mustust eemaldada. Mis veelgi lahedam, su aju ei lase sul millestki ilma jääda, kui silmi pilgutad. See täidab nägemata jäänud lüngad, et sa ei saaks arugi, et silmad hetkeks kinni olid. Lihased, mis aitavad silmadel fokusseerida, liigutasid end täna umbes 100 000 korda.

Tootsid umbes kuus tassitäit sülge

Jah, see tundub väga palju, aga tegelikult on sülg üks sinu keha kõige vähem hinnatud vedelik. Ilma selleta ei oleks sul võimalik tunda maitsed ega neelata toitu või moodustada sõnu. Sülg aitab võidelda ka pisikutega, sest selles peituvad ensüümid puhastavad su suu ning hoiavad ära hammaste lagunemise või põletikud. Pole siis ime, et loomad ise enda haavu lakuvad.

Sa taastasid täna umbes 0,03 protsenti oma luustikust

Su luud, mis on pea sama tugevad kui teras, aga kerge kui alumiinium, ei ole kõigest üks kriitvalge elutu telling, vaid elusad koed koos veresoonte ja närvidega. Nad ravivad ja taastavad end pidevalt – umbes 10 protsenti inimese luustikust vahetub ühe aasta jooksul välja. Su luud on ka väga hea näide sellest, et “kasuta neid või kaota nad.” Kui sul on murdunud jalaluu ja oled nädalate viisi liikumatuna, tõmbavad luud justkui ajaga kokku, aga taastavad end, kui inimene taas end liigutama hakkab.

Su jalad tootsid täna kuni kaks klaasi higi

Pole siis ime, et su sokid ja kingad ei lõhna hästi. Kui tervisliku eluviisiga inimene teeb päeva jooksul 8000 kuni 10 000 sammu, tähendab see, et oleksid 70 aastaseks saades kõndinud neli korda ümber maailma.

Sa mõtlesid umbes 20 000 mõtet

Kujuta ette sadat miljardit neuronit (või ajurakku), millest igaüks räägib teineteisega viis kuni 50 korda sekundis (keskmiselt). Need impulsid võivad reisida kiirusega kuni 435 kilomeetrit tunnis. See kiirus võimaldab sul näha objekti ja seda koheselt tuvastada, olgu tegemist siis näiteks kassi või apelsiniga.

Allikas: RD