Jaapanis on aga välja töötatud lähenemine nimega poka-yoke, mis otsetõlkes tähendab „veakontroll“. Idee peitub selles, et vead tuvastatakse veel enne, kui need on jõudnud kahju teha. Ühena esimestest võttis selle lähenemise 60ndatel omaks Toyota insener Shigeo Shingo, kindlustamaks, et liinitöötajad ei jätaks tähelepanu hajumise tõttu ühtki töösammu vahele, mis oleks hiljem kogu protsessi pea peale pööranud.

Täna võib see lähenemine meieni jõuda aga ilma otseselt sellele mõtlemata. Sa oled kindlasti teadlik, et Microsoft Word küsib sinult dokumenti sulgedes „kas oled kindel?“ – jah, ka see on üks poka-yoke vorm. Kui sa oled enda suhtes aus, et vigu võib tekkida, on lihtne poka-yoke ka teadlikult oma ellu lülitada.

Näiteks: kas pead viima paki postkontorisse, aga see ununeb pidevalt koju ning avastad selle alles siis, kui juba autos oled? Võta see viga omaks ja ära lase sel poka-yoke abiga enam juhtuda: kui õhtul koju jõuad, pane autovõtmed paki peale. Seega, kui järgmisel hommikul kodust väljuma hakkad ja võtmete järele haarad, meenub sulle koheselt ka pakk.

Sa oled vahel duši all ja ühtäkki läheb meelest, kas oled juba juukseid šampoonitanud või palsami pähe määrinud? Tee nii: pööra kasutatud toote pudel duširiiulis tagurpidi, et endale öelda „see on juba tehtud“. Kui järgmisel korral duši alla lähed, pööra esmajoones pudelid õiget pidi ning seejärel taas need ära kasutades, tagurpidi.

Erinevaid näiteid poka-yoke kasutamisest on sadu, kuid peamine on olla teadlik oma vigadest ja hajameelsusest. Selle jaoks pead töötama oma emotsionaalse intelligentsuse kallal, seega ole iseendaga aus ja andestav.

Allikas: RD