Kui sööd ainult kreekereid, helbeid, leiba või riisileivakesi, muudab su keha süsivesikud lihtsuhkruteks ja suunab need otse vereringesse. Vastuseks sellisele suhkrulaadungile toodab keha täiendava portsu insuliini, mis aitab suhkrul imenduda nii kiiresti kui võimalik. Probleem on aga selles, et lõpuks on su veresuhkur ikkagi madal ja nälg näpistab – seesama tunne, mis sundis sind neid ainult süsivesikutest koosnevaid suupisteid sööma. Surnud ring!

Kreekerite ja muu säärase asemel söö suupistetena parem selliseid asju, mis sisaldavad nii süsivesikuid, tervislike rasvu kui valke. Nende toiduainete seedimine võtab kauem ja need tekitavad ka täiskõhutunde pikemaks ajaks. Ja veel – kui käsitled suupisteid tasakaalustatud väikeeinetena, annavad need su tasakaalustatud dieedile positiivse panuse, selle asemel, et sind pelgalt ühest söögikorrast teiseni aidata. Proovi pähklivõiga leivaviilu või täisterakreekereid vähese rasvasisaldusega juustuga.

Külmutatud toidud

Selleks, et värsked toiduained külmkapis kaua vastu peaksid, lisavad tootjad külmutatud valmistoitudesse naturaalse säilitusainena sageli soola. Sool tekitab kehas veepeetust ja puhitustunde. Sellised asjad aga ei tule kaalulangetaja kehakaalule ja välimusele kasuks, hoolimata sellest, kui vähe või palju kilogramme sa kaotada soovid.

Külmutatud valmistoitude asemel söö pigem isevalmistatud toidu ülejääke. Järgmisel korral, kui ise kodus õhtusööki valmistad, võta topeltkogus toiduaineid, tee toit valmis, jahuta osa sellest maha ja pane karpidega sügavkülma. Seal seisab see kasutamiskõlblikuna üks kuni kuus kuud, sõltuvalt valmistamisviisist. Või täida sügavkülmik külmutatud köögiviljadega ja enda valikul valgupaladega (näiteks kana rinnafilee, mis küpseb kiiremini kui terve rind) ja valmista ise igapäevaselt tervislikke eineid.

Kiudaineterikkad snäkitahvlid

Jah, igaüks meist vajab kiudaineid, mis seedimise korras hoiavad ja täiskõhutunde tekitavad. Isegi siis, kui söödavate kalorite hulka vähendad. Mida sa nende tahvlitega koos aga ei vaja, on see, et üks umbes 25grammine tahvlike sisaldab terve päevase koguse kiudaineid. Kiudainete manustamine peab terve päeva jooksul olema ühtlane – vaid nii hoiab see ära näljatunde, parandab seedimist ega ärrita magu.

Söö selliste tahvlite asemel hoopis toiduaineid, mis on looduslikult kiudaineterikkad ehk ükskõik millist puu- või köögivilja. Tee nendest iga oma söögikorra loomulik osa ja saadki ilma probleemideta vajaliku päevase kiudaineannuse kätte.

Madala rasvasisaldusega toidud

Uuringud näitavad, et inimesed kipuvad madala rasvasisaldusega toitu sööma umbes 30 % rohkem, kui nad arvavad, et söövad. Probleem (lisaks ülesöömisele, mis eesmärgiks oleva kaalu saavutamiseel halvavalt mõjub) on selles, et kui toidutootjad rasva toidust eemaldavad, eemaldavad nad ka osa toidu maitsest. Selle kompenseerimiseks lisatakse suhkrut, mis muudab toidu kaalulangetaja jaoks aga veelgi hullemaks kaloripommiks.

Selle asemel söö mõõdukalt tervislikke rasvu. Rasvavaeste toitude söömise asemel kasta näiteks köögiviljatükid enne suhu panemist hoopis isetehtud avokaadopüreesse, tomati, sibula ja tšilli segusse või hummusesse.

Mahl

Suure klaasi mahla valmistamiseks kulub mitu apelsini. Kui jood pakimahla, siis saad sealt sama paljude apelsinide kalorid, kuid ilma looduslike kiudaineteta, mis täiskõhutunde tekitaksid. Isegi 100 %-line mahl tähendab vaid hulka tühje kaloreid ja üht liigset veresuhkrutõusu.

Teiseks, naturaalne suhkur fruktoos, mis puuviljad ja mahlad magusaks teeb, paneb su keha kavalalt kaalu koguma, sest ta ei anna märku, millal kõht täis on. Sellises olukorras sööd sa aga rohkem. Joo mahla asemel vett! Või siis magustamata teed.

Kunstlikult magustatud joogid

Väldi (dieet)limonaade ja kõiki muid magusaid jooke, mis ei sisalda väidetavalt ühtki kalorit. Joo nende asemel gaseeritud vett. See ei sisalda tõesti ühtki kalorit, kuid teeb kõhu täis ja lõppkokkuvõttes sööd vähem.

Suures pakendis müüdavad teraviljatooted

Sama käib ka suurte snäkipakendite kohta. Cornelli ülikooli teadlased tegid kindlaks, et inimesed söövad 22 % võrra rohkem, kui nad söövad suurest pakendist. Kui on teada, et käepärast on rohkem toitu, lubatakse endal alateadlikult süüa rohkem. Seesama fenomen kehtib ka allahinnatud toidu korral – sööd tõenäoliselt rohkem, kui toit on saadaval soodsa hinnaga. See ei tähenda, et peaksid toidule rohkem raha kulutama, et vähem süüa – niisugune käitumisviis pole jätkusuutlik, vaid hoopis rumal. Kui siiski ostad suures pakendis toitu, kaalu vajalik portsjon välja ja ära söö kunagi otse pakist.

Alkohol

On võimatu leida toitumisspetsialisti, kes alkoholi tarvitamist soovitab. Mõned kokteilid sisaldavad küll vähem kaloreid kui teised, kuid üldiselt ei soodusta alkohol kaalu langetamist. Selles on palju tühje kaloreid, mis ei anna sulle kasulikke toitaineid, kuid nõrgestavad su vaimu ja tõenäoliselt sööd alkoholi mõju all olles liiga palju. Purjakil olles sööd ju kõike muud, kui tervislikku kraami, eks…