Kitsad teksapüksid suruvad kokku närve, mis asuvad sinu kubemepiirkonnas ja jalgades. Kitsad püksid raskendavad ka verevoolu säärtesse. Viimane võib põhjustada lihaste kahjustusi, jalgade pundumist ning tuimust. Kitsaste pükste tekitatud surve pole aga ainus probleem – liiga kitsaste rõivaste puhul hõõrub kangas pidevalt nahka, mis võib kahjustada selle loomulikku kaitsekihti, muutes naha viirustele ja bakteritele vastuvõtlikumaks. Kolmandana ajavad superkitsad rõivad nahka ka enam higistama, mis teeb loodud keskkonna suurepäraseks seen- ja bakteriaalsetele infektsioonidele ning erinevatele nahaärritustele. Kui armastad selliseid pükse tihti kanda, siis pese neid iga paari kandmiskorra järel ja kaalu tervise nimel siiski ka muude lõigete proovimist.

Vormivad rõivad

Kõikvõimalikud body'd, korsetid, vormivad sukapüksid ja Spanxid võivad olla sama ohtlikud kui eelmainitud superkitsad teksapüksid. Kui need on liiga kitsad, suruvad need su organeid kokku – oragnism annab sulle sellest märku näiteks kõhuvalu kaudu. Parim, kui sa selliseid riidetükke üldse ei kanna, kuid kui siiski pead, siis piira oluliselt nende kandmisaega.

Pidžaamad ja öösärgid

Neisse peaks suhtuma samamoodi kui aluspesusse – inimesed kipuvad neid aga oluliselt kauem kandma. Ära kanna kunagi mitu ööd järjest samasid pidžaamapükse või kanna “vahekihina” alati aluspükse.

Stringid

Stringide puhul on ülioluline, et need sulle täiesti parajad oleks. Stringid, mis on liiga suured või siis väikesed, liiguvad jalas paratamatult – just pükste liikumise tõttu võivad levida bakterid päraku piirkonnast ettepoole ja põhjustada vaginaalseid infektsioone. Lahendus? Kanna vaid parajat pesu.

Retuusid

Mida kitsamad on retuusid, seda tihedamalt need su naha vastas on (loe: neisse imendub higi, mis päeva jooksul su nahast eritub). Seega, retuusid on ühed kõige mustemad rõivaesemed, mida sa kannad. Kui kannad retuuse (kas siis trennis või igapäevase riietuse osana) rohkem kui kaks päeva ilma neid pesemata, lood ideaalsed tingimused näiteks seenhaiguste tekkeks.

Bikiinid

Ja eriti nende alumine osa – soe ja niiske keskkond on ideaalne bakterite ja seente kasvulava. Et sünteetilised kangad, millest bikiinid valmistatud on, on halvasti õhku läbilaskvad, püsib ka niiskus neis kauem. Kui sul on seenhaigustega varem probleeme olnud, vaheta peale veeskäiku võimalusel bikiinipüksid kuivade vastu välja.

Värviline aluspesu

Riidevärv võib nahka ärritada – eriti, kui sul on tundlik nahk või oled vaginaalsetele viirustele vastuvõtlik. Lähtu lihtsast tõest – kõige kehasõbralikum on valge puuvillane aluspesu.

Püksid, millel on metallist haakkinnitus/neet/nööp

Kõik metallist rõivaste osad, mis puutuvad vastu nahka, kujutavad sulle tegelikult ohtu – need ei pruugi olla niklivabad. See aga võib tekitada nahaärritust. Mida sa teha saad? Tõmba metallosa üle läbipaistva küünelakiga või kinnita sellele kangatükk – eesmärk on, et metalli ja su naha vahel oleks üks kaitsev kiht.

Peapael

Kannad trenni tehes peapaela, mis imeb endasse higi? Trenni tehes on see küll mugav abivahend, aga ära unusta, et higi jääb sellesse paela ka siis, kui see peale trenni ära kuivab. Sarnaselt treeningrõivastele, pese seda peale iga kasutuskorda.

Varbavahe-plätud

Kandes selliseid plätusid suveajal kingade asemel, on su jalad avatud kõigile, mis tänaval leidub: bakterid, viirused, infektsioonid… Nende saamiseks piisab vaid sellest, kui sul on veidi nõrgem immuunsüsteem või jalal mõni mikroskoopiline haavand. Lisaks ei toeta sellised jalanõud kandu ega varbaid – kanna neid palun vaid spordiklubis ja rannas. Muul ajal eelista jalanõusid, mis on loodud liikumiseks.

Allikas: Cosmopolitan