Kas märgade juustega magades võib külmetuda?

Tõenäosus haigeks jääda on suurem siis, kui sa tunned ka füüsiliselt külma. Aga – külmetus on reeglina viirus, mil pole toatemperatuuriga just suurt seost. Või siiski? Uuringud, mis on seda teemat analüüsinud, on andnud vastakaid tulemusi. Ühes uurimuses jaotati uuringus osalenud inimesed kaheks – ühed istusid, jalad jahedas veevannis (sarnane märgade juustega magamisele), teised istusid aga nii, et hoidsid jalgu tühjas kausis ja kandsid sooje sokke. Esimestel päevade jooksul pärast sellist testi polnud kahe grupi tervises erinevusi näha, kuid viis päeva hiljem avaldusid esimeses grupis olnud inimestel külmetusele vastavad süpmptomid.

Mida sellest välja lugeda? Üks versioon – kui su kehal on külm, tõmbuvad su ninas ja kurgus olevad veresooned tõmbuvad kokku ja seega on korraga ka vähem viirustega võitlevaid valgeid vereliblesid “liikvel”. Rõhutame, et see uurimus kirjeldas vaid külmetuse sümptomeid ja osalejaid ei testitud viiruste osas eelnevalt. Seega, kui märja peaga magama lähed, siis tee seda vaid siis, kui su magamistuba on soe.

Kas märgade juustega magamine rikub juukseid?

Juuste enda tervis on aga eraldi teema. Kuulsuste juuksestilist John Ruggiero ei pea seda heaks ideeks – juuksed kuivavad ebaühtlaselt ja nendega on vaja hommikul palju vaeva näha. Kui tema kliendid siiski tahavad märja peaga magada, soovitab ta juuksed täispikkuses läbi kammida ja kanda neisse pähejäetavat palsamit, seejärel pikad juuksed lõtva patsi punuda ja pats pealaele krunniks seada. Nii on su juuksed hommikul ärgates pehmed ja õrnalt laines.

Allikas: Byrdie