Kui inimese pead ülemäära palju tahapoole painutatakse, nii nagu seda tehakse juuksurisalongis, kui pea juuste pesemiseks kliendi selja taga asuvasse kraanikaussi suunatakse ning seda nagu varre otsa kinnitatud kärbsepiitsa ette-taha liigutatakse, võivad kaelaarterid kahjustuda või isegi rebeneda.

„Arteriseina sisemised kihid eralduvad üksteisest, verevool soones muutub ebanormaalseks ning tekib trombioht. Trombid suunduvad kaelaarteritest peaajju ning võiva seal rabanduse põhjustada,“ selgitas Johns Hopkinsi nimelise haigla insuldiosakonna juhataja dr Steven R. Zeiler.

Elizabeth Smithil ilmnesid esimesed ajurabanduse sümptomid kaheksa päeva pärast juuksurikülastust. „Tundsin vasakus käes ja jalas nõrkust,“ ütles Smith. „Midagi oli valesti. Ma seisin ühe koha peal paigal, aga ei jaksanud seista. Selleks ajaks kui parameedikud saabusid, olid kõik nähud kadunud.“
Kuus päeva hiljem tundis Smith iiveldust ja hakkas oksendama. Seekord viis kiirabi ta haiglasse, kus diagnoositi ajurabandus.

Pärast kuudepikkust ravi ja rehabilitatsiooni kaebas Elizabeth Smith juuksurisalongi kohtusse ning püüab seda, mis temaga juhtus, võimalikult paljudele rääkida, sest enamik inimesi pole ilusalongirabandusest kuulnudki.

„Olin pisut skeptiline, kui Elizabeth Smith minu juurde tuli ja teatas, et sai pärast juuksurisalongi külastamist ajurabanduse. Mingit vigastust ta sealt ju ei saanud ja otsest traumat, mis oleks meditsiinilisi tagajärgi võinud põhjustada, ka polnud,“ laiutas käsi advokaat Spencer Busby, kelle poole Smith oma õiguste kaitsmiseks pöördus. „Kui ma aga süvenesin ja arstide kirjapanduga tutvusin, sain asjast aru.“

Smith palus oma sõpradel, kes salongis juukseid seadmas käisid, kontrollida, kas juuksurid teavad, et nad võivad kliendi juukseid pestes tema kaelaartereid kahjustada. 80% juuksuritest teadis seda. „Kui nad kõik seda teavad, ja ikkagi teevad, siis ei ole asi õige,“ rääkis naine. „Isegi siis, kui rabanduse läbipõdenud inimesed füüsiliselt tervenevad, on haigusega kaasnev emotsionaalne kahju korvamatu.“
Miks ilusalongirabandus tekib, teatakse üldjoontes, kuid detailselt mitte. Kas sellepärast, et kael on üleliia taha painutatud või liigutatakse pead liiga ägedalt siia-sinna? Vastust ei pruugi me sellele küsimusele kunagi teada saadagi, sest ilusalongirabandused on äärmiselt harvaesinevad.

„Autoga sõitmine on igal juhul ohtlikum tegevus kui juuksurisalongis käimine,“ võtab asja kokku dr Zeiler.

Juuksuritele õpetatakse tegelikult ka teisi mooduseid klientide juuste pesemiseks – palu järgmisel korral, et nad neid kasutaksid. Enne peapesutooli istumist kontrolli alati, et sellel oleks kohandatav tugi, mis kaelale piisavat toestust pakub. Kui muud võimalust pole, palu endale kaela taha toeks asetada rullikeeratud käterätik.

Allikas: Buzzfeed.com