„Mitmed aastaid tagasi iluoperatsioonidega kaasas käivad eelarvamused on nüüdseks kadunud,“ ütleb ASPSi president Dr Jeffrey Janis. „See polnud varem kindlasti teema, mida nii muuseas jutuks võtta või veel vähem, millest internetis kirjutada. Nüüd aga tunnevad inimesed end vabamalt, võttes seda teemaks nii sõprade kui kolleegidega. Vahel ka sotsiaalmeedias inimestega, keda nad isegi ei tunne.“

Üldiselt kasvas 2016.aastaga võrreldes Ameerikas läbiviidud kosmeetiliste protseduuride arv 2017.aastal 2 protsenti. Minimaalselt invasiivsed protseduurid on alates 2000.aastast kasvanud märkimisväärsed 200 protsenti. Kuid viimase aasta jooksul kasvasid need võrreldes kirurgiliste protseduuridega vaid natuke rohkem.

Aastal 2017 olid viis kõige populaarsemat protseduuri, mis eeldasid traditsioonilist operatsiooni rindade suurendamine (3 % rohkem võrreldes 2016.aastaga), rasvaimu (5 % rohkem), nina korrigeerimine (2 % vähem), silmalaugude korrigeerimine (ei ole muutunud) ja kõhupiirkonna korrigeerimine (2 % rohkem). Viis kõige populaarsemat mitte operatsiooni vajavat protseduuri olid Botox (2 % rohkem), täitesüstid (3 % rohkem), keemiline koorimine (1 % rohkem), laseriga karvaeemaldus (2 % vähem) ning naha teemantlihvimine (4 % vähem).

Dr Janis märgib, et mitmed neist protseduuridest – eriti minimaalselt invasiivsed – keskenduvad näopiirkonnale. „Selle üheks põhjuseks võib olla sotsiaalmeedia populaarsus,“ ütleb ta. „Kõik meist tahavad välja näha parimad versioonid iseendast, kuid seda võimalikult lühikese ajaga. Mitmete selliste protseduuridega tuled kliinikusse ja lähed koju juba samal päeval.“

Ta ei ole ainus, kelle arvates võib just sotsiaalmeedia olla nende trendide edasiviivaks jõuks. Rutgersi ülikooli arst avaldas hiljuti uuringu, mis väidab, et selfie fotod moonutavad inimeste näojooni ja loovad illusiooni, et nende nina on tervelt 30 % suurem kui tegelikult. Mis inspireeris teda just sellist uuringut läbi viima? Patsiendid, kes näitasid talle endast selfie’sid, et kinnitada, miks nad oma nina korrigeerida soovivad.

Lisaks sellele on inimesed endiselt huvitatud oma kehade ümberkujundamisest ka kaelast allpool. Rindade suurendamine on endiselt ülimalt populaarne, sõnab Dr Janis. Kuigi ta märgib ka, et keskmine rinnaimplantaatide suurus on viimaste aastate jooksul vähenenud. Dr Janisel oli enda sõnul samuti hea meel näha, et aastal 2017 kasvas hüppeliselt rindade vähendamise operatsioonide populaarsus – võrreldes 2016.aastaga tervelt 11 protsenti.

„Rindade vähendamise operatsioon on üks kõige positiivsemat tagasisidet saavaid ja rahulolu silmas pidades kõrgeimalt hinnatud protseduure,“ sõnab ta. „Tihtipeale on naised elanud juba palju aastaid, kannatades probleemide käes, mis on otseselt seotud nende rindade suurusega nagu näiteks valu ja ebamugavustunne seljas, õlgades ning kaelas, rindade alla tekkivad lööbed ja punetavad sooned, mis tekivad sellest, et rinnahoidja paelad ja traadid suruvad tugevalt nende naha vastu.“ Ebaproportsionaalselt suured rinnad võivad samuti muuta naistel keeruliseks trenni või koduste majapidamistööde tegemise, lisab ta.

„Neil naistel on oluline teada, et nende probleemile on olemas lahendus. Mitmel juhul on see selline, et naine tuleb protseduurile ja läheb koju tagasi juba samal päeval,“ lisab ta. „See on juba paratamatu, et patsiendid tulevad tagasi ja ütlevad: „Ma soovin, et oleksin selle protseduuri ette võtnud aastaid tagasi“.“

2017.aastal tehti võrreldes eelneva aastaga ka rohkem kõhupiirkonda korrigeerivaid protseduure. Ka mitteinvasiivsed protseduurid, mis lubavad eemaldada rasva, pinguldada nahka ja vähendada tselluliiti – kasutades tehnikaid nagu külmutamine, ultraheli ja laserid – on populaarsuses märgatavalt kasvanud.

Need numbrid võivad peegeldada asjaolu, et mitmed ameeriklased sõna otseses mõttes kannavad endaga iga päev kaasas soovimatut rasva. See aga ei tähenda ilmtingimata, et nad otsivad oma probleemile võimalikult lihtsat lahendust, täheldab Dr Janis. „Minu arvates on tänapäeva ühiskond rohkem huvitatud fitnessist, tervisest ja vaimsest heaolust ning see on fantastiline,“ sõnab ta. „Mure on aga selles, et tihtipeale, vaatamata ka muudatustele elustiilis, jäävad probleemsed piirkonnad siiski alles.“

Dr Janis ütleb, et ükskõik, missugust kirurgilist protseduuri sa ka ei kaaluks – jah, ka minimaalselt invasiivseid – oluline on leida arst, kes omaks arvestatavat professionaalset sertifikaati. „Väga paljud inimesed kutsuvad end plastilisteks kirurgideks või ilukirurgideks, kuid kindla assotsiatsiooni liikmed õpivad seda tööd vähemalt kuus kuni kaheksa aastat,“ sõnab ta.

„Me käime läbi konkreetse protsessi, kindlustamaks, et kõikide patsientide turvalisus on tagatud ning arstid loovad parimaid tulemusi järjepidevalt ja usaldusväärselt,“ lisab Dr Janis. Lisaks sellele töötavad professionaalid volitatud asutustes, millel on riiklikult tagatud kõrged standardid varustusele ja personalile. „Kõige tähtsam ei ole vaid see, kes me oleme, vaid kus me oma tööd teeme mängib samuti üliolulist rolli, pannes patsientide turvalisuse prioriteediks,“ ütleb ta.

Allikas: Health.com