Kuidas see toimib?

Atkinsi dieedi mõte on piirata süsivesikute tarbimist, et ainevahetus läheks glükoosi põletamiselt üle keharasva põletamisele. Stereotüüpselt söövad naised rohkem süsivesikuid samal ajal kui mehed tarbivad enam valku. Mure peitub aga selles, et kui keha on programmeeritud põletama süsivesikuid ning sa tarbid neid pidevalt juurde, ei hakkagi keha põikpäise rasva põletamisega tegelema. Atkinsi dieedi ajal vähendataksegi süsivesikute tarbimist, mis mõjutab keha veresuhkru taset ning nii hakkab keha energiaks kulutama rasvu.

Idee peitub selles, et süsivesikutes sisalduv suhkur võib energiataseme mõõduka asemel viia hoopis äärmusest äärmusesse, mõjutades isusid, samal ajal kui valk, head rasvad ja kiudained hoiavad täiskõhutunde ja isud kontrolli all.

Erinevalt algsest Atkinsi dieedist (mille kohaselt või süüa nii palju peekonit, muna ja juustu kui soovisid), võtab selle uuendatud versioon hoopis madala kalorsusega lähenemise ning paneb selle kokku värskemate teadusuuringutega. Atkins 2.0 dieedi järgi peab sööma valku, kasulikke rasvu ning madala kalorsusega toitainerikkaid puu- ja juurvilju, et keha saaks siiski kätte vajalikud toitained.

Atkinsi dieedil on neli faasi, mida Kim Kardashian enda sõnul jälginud on. Esimese faasi ajal võib päeva jooksul tarbida vaid 20 grammi süsivesikuid, millest 12 kuni 15 grammi peaks tulema juurviljadest ja salatitest. Päeva jooksul peaks tarbima kolm toidukorda või neli kuni viis väiksemat einet. Kusjuures, ühtki toidukorda vahele jätta ei tohi. Neis peaks sisalduma ka 115 kuni 175 grammi valgurikkaid toiduaineid nagu munad, linnuliha, kala või juust. Järgmise faasi ajal hakatakse dieedi taas järk-järgult süsivesikuid ja varem piiratud toite tutvustama, nagu puuvilju, juustu ja pähkleid. Idee peitub teatud toiduainete taastutvustamises, et näha, missugused toidud kaalukaotust aeglustavad või pidurdavad. Kolmanda faasi ajaks peaks olema selge, missuguseid süsivesikuid keha talub ehk missugused hoiavad isud ja nälja kontrolli all. Nüüd võib ka iganädalaselt hakata kehale taas pakkuma lisaks 10 grammi süsivesikuid. Idee peitub kaalulanguse aeglustamisel, mitte peatamisel. Kui oled saavutanud oma eesmärgiks olnud kaalunumbri, peaks olema selge, kui palju süsivesikuid tarbida võid, et seda säilitada. Viimaseks faasiks ongi selle kaalu säilitamine, kuid samal ajal kõikide vajalike toitainete tarbimine, pidades silmas kindlaid koguseid.

Mida Kim tegi?

Naise toitumisnõustaja Colette Heimowitz paljastas väljaandele Us Weekly, mida Kim dieedi ajal tavaliselt sõi.

Hommikusöök: „Kim sõi päeva esimeseks toidukorraks muna ja juustu-juurvilja omletti.“

Snäkk: „Tüüpiliseks vahepalaks oli näiteks Kreeka jogurt marjade ja mandlitega.“

Lõuna: „Selleks oli tavaliselt kalkuniburger salati ja marineeritud sibulatega.“

Õhtusöök: „Päeva viimaseks suurimaks toidukorraks oli tihtipeale suvikõrvitsanuudlid vürtsiga kanaga.“

„Kuna Kim on suur magusasõber, sõi ta aeg-ajalt ka veidi maapähklivõid ning näiteks puuvilja-pähkli batoone,“ rääkis Heimowitz.

Allikas: Byrdie