Nii pandigi algus Swärkile ehk igati lõbusale ja kiiksuga särgivärgile, mille põhifookuseks seati taaskasutus. Kui alguses disainiti särke tuttavatele ja seejärel tuttavate tuttavatele, siis ühel hetkel märkasid tüdrukud, et ettevõtmine on võtnud üle kõik muud tegemised ning hobist kujunes töö. Särgid sündisid lihtsalt – kaltsukatest leitud meestesärgid muutusid pööraste ideede ja väikese käsitöö tulemusel põnevaks loominguks, kuid üsna varsti tuli leida juba keegi, kes tüdrukutele ise särke toodaks.

Tänaseks päevaks sünnivadki Swärki särgid algusest lõpuni Eestis ning nende tootmine koondab enda alla nii kangajäägid, kvaliteetsed särgikangad kui ka pöörased mustrileiud. „Ise me enam ei õmble, vaid laseme särgid teha teistel. Tähtis on aga see, et tootmine käiks meie põhimõtete järgi – tuleb toota Eestis, kasutada vanu materjale ja kangarullide lõppe. Võid ju toota n-ö massi jaoks ja üldse mitte mõelda, mis tagajärjed sel on, aga võib ka olla heaks näiteks, tootes mõistlikult ning teiste inimeste ja keskkonnaga arvestavalt,” ütleb Paula ja lisab, et ühe swärgiliku kiiksuga särgi aluseks on kõige ägedamad kangad, mille ümber sünnib alles särk ja lugu.


Foto: SWÄRK

Kuidas üht rõivaäri üldse ajada, tuli selle tegemise käigus endale ise selgeks teha. Paula lisab, et kui peab ise õppima, arenema, lugema ja uurima, annab see palju juurde. „Kui ma midagi ei oska, peangi lihtsalt vaatama, kuidas asjad üldse käivad. See ongi kõige põnevam, sest õpin iga päev midagi juurde!” Tüdrukud panevad teistelegi uutele tegijatele südamele, et kui midagi tahta teha, siis tulebki lihtsalt teha, sest see on kõige parem kool. „Kui mingit muud väljapääsu enam ei ole, siis õpibki omal käel ning järgmine kord tuleb kõik juba loomulikult. Google on su parim sõber,” ütleb Merily. Lisaks tõdeb neiu, et teiste inimeste nõu on äris ja ka elus kõige väärtuslikum asi.

Tüdrukud tõdevad, et oma asja ajamine ei ole alati kerge, sest tuleb suuta paralleelselt tegeleda kõigega. „Vahel jooksis kõik kokku ja nõnda palju oli teha, et tekkis motivatsioonipuudus ja tüdimus. Siis mõtlesime end algusesse tagasi – läksime piknikule, arutasime asjad läbi ning kõik sai järsku jälle selgeks,” räägib Paula.

„Vahel ongi vaja end keskkonnast välja rebida ja kogu asja kõrvalt vaadata,” lisab Merily. „Tegelikult ongi tähtis see, et me ei ole kaotanud ärevustunnet, mis meid töös hoiab, sest kogu aeg tuleb midagi uut ja põnevat peale. Kui tahtsime Swärki firmana luua, ei olnud meil kummalgi ID-kaarti ja toona tundus, et vaid see on oma firma tegemisel takistuseks. Nüüd on sellele tagantjärele naljakas mõelda!”
Brändi kaks tegutsemisaastat on olnud nagu toodetavad särgidki swärgilikult pöörased. „Meile ei ole see tegelikult kunagi tõsise tööna tundunud. Isegi kui on vaja kontoris olla ja reaalselt tööd teha, on meil ikka lõbus,” ütleb Merily.

Spontaansed ideed on viinud lõbusate ja ootamatult edukate seiklusteni, millest jutustatakse suure entusiasmiga. „Ühel Pärnu üritusel pidime särke müüma õues ja kuna vihma sadas, olime kogu oma kupatusega mingi kile all. See tundus nii mõttetu, et pakkisime asjad kokku ja läksime hoopis kohvikusse, kus riputasime needsamad särgid kapinuppude külge üles ning hõikasime Facebookis, et tulge kohale – saate õlut juua, pinksi mängida ja sõbrahinnaga särke osta. Müüsime peaaegu kõik oma särgid maha! See ettevõtmine on meie jaoks alati töö ja seiklus käsikäes,” räägib Paula.

Tüdrukud toonitavad, et turustusele tulebki läheneda kavalalt ja uuenduslikult. „Meil ei ole väljamõeldud lugu, sest see ongi meie lugu. Mõne kaubamärgi puhul on näha, et turundusinimene loob laheda stoori taha, aga sellest näeb läbi ja see ei ole loomulik. Kohe on aru saada, kas bränd on tõepoolest äge või on see ägedaks mõeldud,” lisab Paula.

Swärki nimest on kohalikul moemaastikul saanud tõeline maiuspala ning vaikselt kombatakse ka välisturu piire. Eestis tegutsemine on noorte ettevõtjate sõnul pigem isamaa armastus, mitte äriline samm, sest turg on väike ja ühel hetkel tuleb kindlasti edasi liikuda. „Oleme suured unistajad,” ütleb Merily. „Kui kõige suuremad plaanid aga reaalsuseks saavad, ei suuda uskuda, et ise selle taga oleme. Kui millessegi uskuda, tuleb seda ka teha, sest muidu teeb seda sinu eest keegi teine!”

Tutvu Swärki särkidega nende kodulehel swarkshirts.com