2. Nad puhastavad leebelt. Just õige puhastustoote valimine on esimene samm pehmema naha suunas. Õrna toimega puhastustooted puhastavad nahka, aga ei eemalda sellelt naturaalseid õlisid. „Karmid seebid kuivatavad nahka, tekitades kiskuva tunde ja kortsulise ning silmnähtavalt kuiva välimuse,“ ütleb dermatoloog Tsippora Shainhouse. „Väldi nahahooldustoodetes koostisosi nagu naatriumlaurüülsulfaat, mis võib eriti kuivatavalt mõjuda.“ Otsi tooteid, mis on loodud õrnale ja tundlikule nahale. Kui sul on eriti kuiv või küps nahk, proovi näiteks puhastavat palsamit. Need sisaldavad tihtipeale naturaalseid õlisid, aidates nahka puhastamise ajal efektiivselt niisutada. Kummeliõli aitab näiteks nahka ka rahustada.

3. Nad väldivad liigset pesemist. Kuigi igapäevane puhastamine on vajalik, on sellega liigagi lihtne liialdada. „Soe vesi ja seep eemaldavad nahalt naturaalsed õlid, muutes selle vastuvõtlikuks kuivusele ja kahjustustele,“ selgitab Shainhouse. Ta soovitab duši all käia pigem ühe korra päevas ja kasutada ka kehal niisutavat puhastustoodet. Kui aga vajad lisaks hommikusele dušile ka õhtust, loputa keha ja nägu vaid veega, patsuta rätikuga kuivaks ja kanna kolme minuti jooksul nahale niisutavat kreemi, et see ei muutuks liigselt kuivaks.

4. Nad ei unusta kunagi niisutamist. Pärast näonaha puhastamist kasuta toonikut ja niisutavat kreemi, et niiskus nahka lukustada. Kitzmann soovitab eelistada just alkoholivaba toonikut. Naturaalsed valikud tasakaalustavad ka naha pH-taset, mõjudes rahustavalt ja pehmendavalt. Kanna koheselt pärast toonikuga naha värskendamist sellele kreemi. Leia selline, mis sisaldab hüaluroonhapet – koostisosa, mis seob nahas niiskuse ning niisutab sügavuti, jättes naha säravaks ja elujõuliseks.

5. Nad väldivad liigset päikest. Liigne päikesekiirgus on üks suurimaid nahakahjustuste tekitajaid ja vananemise kiirendajaid. Seega on kriitilise tähtsusega oma nahka päikese eest aastaringselt kaitsta. „UV-kiired kahjustavad rakke naha pealmistes kihtides ning vähendavad kollageeni tootmist sügavamates kihtides,“ selgitab Shainhouse. Selle tagajärjeks on kuivad kohad nahal, ebaühtlane toon ning nii peenemad kui tugevamad kortsud.“ Kanna alati päikesekaitset. Seda ka kõige vihmasemal, pilvisemal ja lumerohkemal päeval. Leidub ka selliseid SPF-kreeme, mis on kergelt toonitud (BB- ja CC-kreemid) ja samas õlivabad. Rasu imavad ja matid koostised mõjuvad eriti hästi rasuse naha puhul või siis, kui kipud päeva jooksul palju higistama. Kui sa veedad suure osa oma päevast arvuti- või telefoniekraani ees, püüa leida toode, mis kaitseks ka sinise ekraani kiirguse eest.

6. Nad joovad palju vett. Keha korralik veega varustamine on pehme ja särava naha saavutamisel sama oluline kui põhjalik hooldusrutiin. „Sinu nahk justkui räägib lugu sellest, mis toimub sinuga nii sisemiselt kui välimiselt,“ sõnab Kitzmann. „Keha koosneb peamiselt veest, aga neid varusid peab täiendama.“ Ole teadlik, kui palju vett sa päeva jooksul tarbid. Piira kehast niiskust eemaldavate jookide tarbimist nagu karastusjoogid, aga ka selliseid, mis sisaldavad palju suhkrut ja soola – ka need vähendavad organismi niiskustaset. Selleks, et vesi maitsvamaks ja selle joomine lihtsamaks muuta, lisa veele ka veidi maitset, näiteks kurgi- või sidruniviile.

7. Nad elavad puhast elu. Shainhouse sõnab, et üldiselt on see, mis on hea sinu kehale, kasulik ka nahale. Seega on tema parim soovitus luua endale tervislikud harjumused nagu regulaarne trenn ja tasakaalustatud toitumine. Kindlasti oleks hea vältida suitsetamist, alkoholi ja kohviga liialdamist.

8. Nad otsivad vajadusel abi asjatundjatelt. Kui sinu nahk on ülimalt kuiv, teatud piirkondadest ketendav ning samal ajal tekivad ka kergesti vistrikud, võiksid nahaeksperdiga nõu pidada. Dermatoloog või kosmeetik saab anda soovitusi just sinu nahka silmas pidades – ikka selleks, et see oleks sametiselt pehme ja klaar.

Allikas: RD