Lemmikteemad

Kuigi käsitööna valmivate kübarate ja mütside näol pole tegemist trendikaubaga, saab siiski välja tuua mõned mudelite eelistused. Elvira sõnul on naiste seas praegu populaarsed romantilised 20ndatest ja “Suurest Gatsbyst” inspireeritud disainid. “Esimese ilmasõja järel sündinud “poisitari” tüüp, iseteadlik naine tegi kiivrist üliromantilise peakatte – pottkübara ehk cloche'i.” Kübarameister kutsub neid hellitavalt nupsudeks.


Foto: Tiit Blaat

Kübarakoja klassika on aga keskajast inspireeritud mütsid ehk siilukad. “Nendel kaugetel aegadel ehtisid prosside ja sulgedega kaunistatud mütsid meeste päid, rõhutates staatust ja positsiooni,” lisab ta. Kuigi kübarakojas valmistatakse põhiliselt naiste peakatteid, on just need mütsid au sees ka meeste seas. “Kõik oleneb vormist ja värvist. Keskaeg oli hullult värviline ja seda värvirõõmu toome esile ka oma mütsides. Siilukast on sündinud erinevaid vorme, mis vastavalt ääre kõrgusele ja laiusele sobivad hästi erinevate näoplaanidega.”


Foto: Tiit Blaat

Isikupärane detail

Elvira sõnul kohtab ta kübarakojas eelkõige neid naisi, kes otsivad midagi isikupärast. “Paljudest neist on saanud püsikliendid, kes endale ehk aru andmata on ka mulle inspiratsiooniallikaks saanud.” Ta meenutab ühele väikest kasvu Taani disainerile tehtud punast suure tutiga kübarat: “Julge ruut ja triip, mida ta seljas kandis, võimendus tõeliseks akordiks läbi pisikese tulipunase kübara. Mitme kaunistuse seast valis ta välja ühe ning lahkus silmade särades maailma vallutama!”


Foto: Tiit Blaat

Kuidas valida?

Peakatet valima minnes soovitab Elvira endale selgeks teha, missuguse rõivaga seda kandma hakatakse. “Müts on igapäevasem ehk praktilisem peakate. Kübar jällegi nõudlikum ja jope ning sulemantli juurde laiaäärelist kübarat kanda ei soovita. Väga laia äärega kübar sobib pikale inimesele. Lühema aga surub selline mudel maadligi. Kõige paremini näeb peakatte sobivust muidugi kohapeal, kui vastav ülerõivas seljas on. Kübarakojas aitame valida ja anname nõu värvi ning mudeli asjus. Kui värvieelistusi on mitmeid, siis meie “kroonid” – siilukatest sündinud erivärvilised mudelid, annavad selleks hea võimaluse,” julgustab kübarameister.

Erinevaid mudeleid on kübarakojas palju ja valimine võib olla tõeliselt meeleolukas. “See on lõbus ettevõtmine! Kui sisenedes ütlevad paljud, et oh kui ilus, aga ei, minule küll ükski ei sobi, siis veidi aja pärast, kui esimene piir on ületatud, olukord muutub. Nimetan seda naljatledes kübarausku pööramiseks,” muigab Elvira ega väsi naisi julgustamast oma valikutes veelgi julgemad olla. “Paljud naised kardavad, et kübarat kandes hakatakse neile tänaval järele vaatama. See võikski olla eesmärk – välja paista, särada ja oma “krooni” uhkelt kanda”.” Kuningunde kübarakojas jäävad hinnad mütside puhul 50-70 euro vahemikku, kübarate hinnad algavad 90 eurost.


Foto: Tiit Blaat

Hea sõnumiga kübar

Elvira taastab ja restaureerib ka vanu kübaraid. “Aasta tagasi tõi üks meesterahvas Norrast kübarakotta oma vanaisa kunagi Prantsusmaalt ostetud kübara. See oli vormist väljas ja võidunud, vooder katki. Voodrit lahti harutades tuli aga selle alt välja väike paberile kirjutatud kirjake sõnumiga “Suudlused sulle, kes iganes sa ka poleks”. Näitasin “sõnumit” enne uuesti kinniõmblemist kliendile ja ütlesin talle, et küllap on see kübar tema pere meestele õnne toonud. Ta nõustus täielikult, lahkudes juba kübar peas. Ehe näide, et üks õige ja “hea sõnumiga” kübar ei vanane kunagi.”

Allikas: Laupäevaleht LP