Hääleeksperdid selgitavad, et väliste häälte kuulmisel kanduvad need meie väliskõrvani läbi õhu, sealt kuulmekanalisse ja edasi kuulmekileni. Kuulmekilelt kandub vibratsioon sisekõrva, kus asuv vedelik paneb liikuma väikesed karvarakud. Liikumise tulemusel tekib elektrienergia, mis suundub ajusse ja „tõlgitakse“ seal heliks.

Sama juhtub ka siis, kui hääl tuleb sinu enda suust. Kuid lisaks sellele toimub enda hääle kuulamisel-kuulmisel veel muudki. Kui me räägime, jõuavad helilained meie kõrva nii nagu tavaliselt, väliskõrva kaudu, aga lisandub suust ja kõrist pähe kanduv sisemine energia. See liigub otse sisekõrva. Teised inimesed neid sisemisi võnkeid ei taju ja seetõttu kuulevad nemad sinu häält tunduvalt erinevalt kui sa ise.

Kuulates omaenda häält salvestiselt ei taju sina samuti sisemisi vibratsioone ning see tähendab, et kuuled oma häält sellisena, nagu kuulevad seda kõik teised. See on üllatav. Kuna hääl on samamoodi iga inimese puhul unikaalne nagu sõrmejäljedki, on see osa isiksusest. Me arvame, et kostume teistele samamoodi nagu me ise ennast kuuleme, kuid salvestisi kuulates saame aru, et nii see siiski pole. Avastus on suhteliselt ootamatu ning enamus meist ei tunne oma häält ära.

Asi, mis enamikke inimesi veel üllatab, on see, et nende hääl on kõrgem, kui nad arvasid. Otse peast kõrva jõudvad vibratsioonid on madalamad ja hääl tundub peenem. Paljud peavad aga kõrgemat ja puhtamat häält ärritavaks.

Selleks, et mitte oma salvestatud häält vihkama hakata, püüa seda kuulata võimalikult sageli. Mida rohkem sa harjud, seda meeldivamana hääl tundub.

Kui sa aga tõesti arvad, et su hääl käib närvidele mitte ainult sulle, vaid ka teistele, võid abi saada laulutundidest, avaliku kõnelemise kursustelt ja hääletreeningutest. Selleks, et õppida, kuidas hääle kõla muuta. Paljud inimesed ei kasuta oma häält efektiivselt ning kursustel on võimalik õppida-leida erinevaid mooduseid, kuidas oma häält muuta, kuidas kasutada hingamist ja mitte loota pelgalt kurgule.

Allikas: RD