Sarnaselt teistele piimatoodetele sisaldub ka juustus rohkelt küllastunud rasvhappeid. Nendega seostatakse kõrget kolesteroolitaset, ateroskleroosi ja suurenenud südamehaiguste riski. Juustus sisalduvad aga ka kasulikud ained nagu kaltsium, valk ja probiootikumid.

Teada saamaks, kuidas mõjutab pikaajaline juustu tarbimine inimeste riski südame- ja veresoonkonna haigustele, kombineerisid ja analüüsisid teadlased Hiinast ja Hollandist andmeid viieteistkümnest erinevast uuringust. Kokku osales neis uuringutes 200 000 inimest. Kolmteist uuringut jälgisid inimesi enam kui kümme aastat ning vaid üks neist ei uurinud lähemalt südamehaigusi ja nende võimalikku riski.

Uuringutulemused näitasid, et inimestel, kes tarbisid igapäevaselt suuremas koguses juustu, oli 14 % väiksem risk südamereuma tekkele ning 10 % väiksem insuldirisk võrreldes nendega, kes sõid juustu väga harva või mitte kunagi.

Teadlased siiski toonitasid järgmist: suurema juustu koguse söömine ei tähenda koheselt ka seda, et kasutegurid on suuremad. Parimad tulemused olid nende inimeste näitajatel, kes sõid päevas keskmiselt 40 grammi juustu.

„Kindlasti ei ole puhtalt juustu söömine võrreldav ka sellega, kui sööd iga päev suure lõigu juustupitsat,“ toonitab uuringuga seotud olnud Dr Allan Stewart Mount Sinai meditsiinikeskusest. Lisaks sellele ütleb ta, et juustu tarbimise kogustesse peaks siiski mõõdukalt suhtuma, kuna potentsiaalselt võisid ka uuringus osalenud inimesed oma tarbimisharjumusi üle- või alahinnata. Samuti võeti uuringus suurima tähelepanu alla just südamega seotud haigused, mitte ülejäänud organeid mõjutavad tegurid.

„Juustu kasuks räägib aga ka see, et selles sisaldub palju probiootikume, mis aitavad kehas põletikutaset vähendada,“ ütleb Stewart. „Uuringust tuli ka välja, et juustu söömine võib südamele isegi kaitsvalt mõjuda. Seda on väga positiivne leida, et niivõrd maitsev ja laialt levinud toiduaine mõjub meile hästi.“ Ta lisas siiski, et uuringus ei vaadeldud mitmeid erinevaid juustutüüpe ning nende kasulikke omadusi peab veelgi põhjalikumalt uurima.

Allikas: Health.com