Kuigi liikumine on suusatamise puhul laias laastus sarnane käimisele ja jooksmisele, on koormus seejuures liigestele ja kõõlustele märksa väiksem. Suusatamine sobiv spordiala ka neile, kes (veel) ideaalkaalus ei ole. Ja paljud meist seda on?

Miks peaks üks naine suusatama?

- Suusatamine parandab koordinatsiooni ja tasakaalu. Kui need on paremad, on ka näiteks kõrgetel kontsadel käia kergem!

- Suusatamine tugevdab jala-, rinna-, selja-, käe- ja õlavöötme lihaseid ning suurendab seeläbi organismi põhivastupidavust. Me kõik tahame ju voolujoonelised välja näha ning ilma varrukateta kleite kanda, eks.

- Suusatamine parandab rühti. Klassikalises tehnikas suusatamisel moodustub suusataja pealae, õla, puusa, põlve ja tõukejala kanna vahele sirgjoon ning pilk peab olema suunatud ette, mitte maha. See on hea harjutus, aitamaks pilku (ja pead) saapaninadelt vastutulijate nägudele tõsta ka tänaval kõndides.

- Suusatamine sobib igas vanuses inimestele, nii naistele, meestele kui lastele – see on ülimalt sobiv ala pere-, armsama- või sõpruskonnaspordiks. Suusatada võib ka kõrges vanuses ja selliseid spordialasid, mida eakana endale liiga tegemata harrastada saab, on vähe.

- Suusatamine on tõhus energiakulutaja, sõltuvalt tempost kulub suusatades 400-1250 kcal tunnis. Liigne kehakaal kaob vuhinal ja lihased kasvavad. Lihaseid on aga vaja selleks, et skelett rühikalt püsti seisaks. Ka siis, kui sa oma 90. sünnipäeval õnnitlusi vastu võtad!

- Suusatamine mõjub suurepäraselt meeleolule ja enesetundele – ilus loodus, lumi, vaikus, mets, puhas õhk. Mõtle, kui paljudel inimestel maailmas pole võimalust sellisest rikkusest osa saada.

- Suusatamine on väikese vigastuste riskiga spordiala (kui sa just silmad kinni mäest alla ei kihuta. Ja seda ära mingil tingimusel tee!).

- Suusatamine ssobib suurepäraselt inimesele, kes seni spordiga sina peal pole olnud.

- Suusatamine viib mõtted igapäevamuredelt kõrvale ning lubab sul vaid iseendale pühenduda.

Kuidas suuski valida?

Suusavarustust – iseäranis suuski – soovitab kunagine tippsuusataja Jaak Mae valida vähemalt keskmise hinnakategooriaga toodete hulgast, kui rahakott seda vähegi välja kannatab. Väliselt ei ole tipp- ja tavasuusa erinevus nii suur, kui näiteks sõiduauto ja vormeli vahel, oluline vahe on aga suusa ehituses. „Odavamad suusad väga libisemisnaudingut ei paku, nendega sobib pigem matkata või niisama lumel seista,” sõnab Mae. „Lisaks oluliselt parematele libisemisomadustele on tippsuusk ka kergem.”

Õpi ära õige tenika

Õige suusatamistehnika valdamine on kasulik vähemalt kolmel põhjusel. Hea tehnika korral kulutatakse sama maa läbimiseks vähem energiat (saad 10 km asemel sõita 20 km), vigastuste ja kukkumiste oht on väiksem ning mis peamine – hea tehnika võimaldab suusatamisest mõnu tunda.
Kui sa endale uute ja heade suuskade ostmist lubada ei saa, otsi enda, vanemate või vanavanemate lakast või kuurist välja vanad puusuusad ja kapist saapad, pane need jalga ja alla ning matka. Ka matkamine lumises metsas, kus sinu jäljed lumel on esimesed ja ainsad, on väga tore tegevus. Rõõmus meel ja õhetavad põsed on garanteeritud!

Endine tippsuusataja Jaak Mae soovitab:

- Väldi alguses intensiivset treenimist (kohe ei tohi võistelda!).
- Vaata varustus üle! Või lase seda teha asjatundjal.
- Ole järjepidev (treeni regulaarselt nii füüsist kui ka tehnikat).
- Suusatamiseks sobivad ka tuultpidavad ja hingavad jooksuriided. Mida aga kindlasti ei tohiks kanda, on kiledressid.
- Ära muretse trenni ajal muude asjade pärast. Ära vaata pidevalt kella, ole mõtetega trenni juures.
- Libisemisnauding on vaeva väärt!