Kas sellisel käitumisel on teaduslik tagamaa? Kas peegeldame alateadlikult oma sõprade käitumismustreid ja stiili? Psühhoanalüütik Brenda Berger kirjutas ajakirjas “Phychology Today”, et põhjus peitub meie egos – üritame oma enesehinnangut sõprade abiga upitada. Berger viis läbi uuringu, kus uuris teismelisi tüdrukuid, kes oma sõbrannadega sarnaselt riietusid. “Üks tüdruk võis lihtsalt teksad jalga tõmmata, aga alateadlikult tähendas see tema jaoks peegeldamist ja välist kinnitust oma sõbralt, et ta saaks end tunda vähem haavatavalt ja enesekindlamalt,” selgitas Berger.

Tema leide kinnitas ka psühholoog Emily Lovegrove, kes kirjutas “The Telegraphis”: “Kuigi tahame näida haritud, peened ning paista silma, toimib meie alateadvus mingil määral siiski niiöelda koopainimese tasemel. Tunneme, et gruppi kuuluda on palju turvalisem kui olla üksinda. Seega panevadki inimesed selga esemeid, mis sellesse gruppi sobivad.”

Supermodellidest eeskuju võttes on sarnaselt riietumine šikk. Mida teha aga siis, kui see sulle kohe üldse ei meeldi? See on sinu uus reegel: kui su sõbrannal on juba see jakk või need püksid, ära lihtsalt osta samasuguseid. Võimalik, et mõndadel teistel parimatel sõpradel on see samuti juba olemas.

Allikas: Marie Claire

Foto: Vida Press