Lõpeta päevitamine.

Sellist asja nagu tervislik päevitus pole olemas. Päikese poolt puudutatud jume on tegelikult märk nahakahjustustest ja tõestus, et UV-kiired on kahjustanud naha kaitsestruktuuri. Enamik kortsukesi ongi päikese poolt terve sinu eluaja vältel põhjustatud, aga iial pole liiga hilja seda protsessi peatada. Mida siis teha? Kanna igapäevaselt vähemalt SPF 15 päikesekaitsefaktoriga päevakreemi. Nägu ja käed on eriti tihti päikese käes, mistõttu on just need kõige tundlikumad piirkonnad.

Loobu suitsetamisest.

Suitsetamine on nahale halb, kiirendades selle vananemisprotsessi ning tekitades kortsukesi ja muutes välimust mitu aastat vanemaks. Enneaegne vananemine on suitsetajatel mikroskoobi all nähtav juba 20aastaselt. Mida rohkem aastaid möödub ja suitsupakke ära suitsetad, seda rohkem kortsukesi tekib. Lisaks kipuvad suitsetajatel olema sügavamad kortsud ning tubakas muudab nahatooni kollakamaks. Mida teha? Loobu suitsetamisest!

Ära kissita silmi.

Kortsukesed silmanurkades või kulmude vahel on tekkinud erinevatest väljendusliigutustest. Haigutamine, naeratamine või nägude tegemine jätavad kõik nahale oma jälje. Mida siis teha? Kanna päikeseprille või kontaktläätsi, et silmade kissitamist vältida. Kui kortsutad tihti kulmu, harjuta end seda mitte tegema.

Vali õige magamisasend.

Viis, kuidas magad, võib põhjustada kortsukeste ja joonekeste teket. Olenemata sellest, kui pehme on su padi, magades külili või kõhuli, oled näoga padjas. Lahendus – maga selili!

Lõpeta dieeditamine.

Mõned eksperdid usuvad, et järjepidev dieetitamine (kaal käib kogu aeg üles-alla) võib sinu nahka kahjustada. Naha venitamine kahjustab selle elastsust. Kui oled otsustanud kaalu langetada, tee seda mõistliku tempoga. Eksperdid soovitavad kaotada pool kilo nädalas. Väldi ka mõtlematuid söögiorgiaid, mis viivad kiire kaalutõusuni ja sealt edasi omakorda naha venimiseni.

Ela ja toitu tervislikult.

Nahk on keha suurim organ. Nagu su süda ja aju, vajab ka nahk hoolitsust, et hästi toimida. Eriti vajab su nahk B-vitamiini ja biotiini, ka C- ja E-vitamiinid mõjuvad antioksüdantidena, kaitstes nahka kahjulike päikesekiirte eest ja vähendavad vabade radikaalide tekitatud nahakahjustusi. Söö tasakaalustatud toitu, värskeid puu- ja juurvilju. Tomatitest saad biotiini ja C-vitamiini, porganditest lisaks biotiinile A-vitamiini ning rohelistest juurviljadest ja mandlitest kuhjaga E-vitamiini.

Joo piisavalt vett.

Vananedes muutub nahk õhemaks ja kuivemaks. Seda tähtsam on, et jooksid piisavas koguses vett. Tarbi päevas kaheksa klaasi vett – enamik ekspertidest soovitab just sellist kogust.

Allikas: Webmd