„Keha puhastusprotsessi käigus vajab organism mitmeid erinevaid vitamiine, mineraale, aminohappeid ja fütotoitaineid,“ selgitas toitumisnõustaja ja Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse liige Siiri Krümann. „Puutume iga päev kokku väliskeskkonnast pärit toksiinide ehk mürkidega ja ka meie kehas tekib erinevate protsesside käigus toksiine. Oma eluviisidega, sealhulgas toitumisega saame palju ära teha selles osas, kuidas keha suudab puhastumisega toime tulla,“ lisas ta.

Organismi puhastamine loob kaunimad küüned, juuksed ja naha

Puhastumise tulemuseks peaks olema paranenud enesetunne, rohkem energiat, klaarim ja säravam nahk, vähenenud peavalud. Organismi puhastuskuur võib kaasa tuua ka kaalulanguse, kuna menüüst tuleb eemaldada maiustused ja muud ebatervislikud näksid ning rõhk on tervislikul toiduvalikul.

Ilusamaks muutuvad nii nahk, juuksed kui ka küüned ning sellel on tegelikult väga lihtne põhjus – puhastunud keha saab tegeleda uute rakkude ülesehitamisega. „Kui keha puhastussüsteem on ülekoormatud, tegeleb keha sellega, et kuidagi hakkama saada ning keha uuenemiseks ei jätku piisavalt ressurssi,“ rääkis Krümann.

Keha vajab edukaks toimimiseks vitamiine, mineraale, valke, rasvu jms. Kui neist liiga suur osa tuleb kulutada organismi puhastusfunktsioonide toetamiseks, siis keha uuenemise protsessil jääb olulistest ainetest vajaka. See on ka põhjus, miks meie nahk on vahel kare või küüned haprad ja laigulised.

Kuidas toimib organismi puhastusprotsess?

Ideaalses maailmas saab keha enda puhastamisega suurepäraselt hakkama. Selleks on vaja toit enne organismi imendumist piisavalt lagundada. Lisaks tuleb hoolitseda, et ümbritsevast keskkonnast ning toidu ja joogiga ei tuleks kaasa toksilisi ühendeid. Soolestik, maks ja erituselundid peaksid töötama laitmatult. Paraku igapäevaelus see nii siiski ei käi.

Toiduga saame tegelikult kaasa hulga soovimatut ja ebavajalikku nagu näiteks taimekahjuritega võitlemiseks kasutatavad pestitsiide, mitmesugused ravimeid, lisaaineid jm. Keskkonnast saame külge õhusaastet, parfüüme, sigaretisuitsu ning ka meie enda keha toodab palju ebasoodsat nagu ainevahetuse lõpp-produktid, bakteriaalsed endotoksiinid jne.

Õnneks saab organismi puhastumisvõimet väga edukalt ise õige toiduvalikuga toetada. „Meie keha tähtsaim puhastav organ on maks. Kahjulike ühendite kahjutuks tegemine ning sidumine ühenditega, mille abil mürkained kehast eemaldatakse, toimub maksas,“ rääkis Krümann. Mürkide väljutamine maksas vajab kahte erinevat faasi ning oluline on, et mõlemad töötaksid efektiivselt.

„Lihtsustatuna öeldes esimeses faasis kogutakse ebavajalikud ained kokku ja teises faasis aidatakse need kehast välja viia,“ lisas toitumisnõustaja. Nendeks protsessideks vajab keha mitmeid ühendeid, vitamiinidest aminohapeteni, lisaks kindlasti ka puu- ja köögiviljades sisalduvaid fütotoitaineid. „Kui maksa esimene ja teine faas on ülekoormatud, kogunevad kehasse toksiinid. Paljud neist on rasvlahustuvad ja kogunevad keha rasvkoesse, kuhu võivad jääda väga pikaks ajaks,“ rõhutas Krümann.

Organismi puhastamise ajal loobu liigselt töödeldud toidust

Siiri Krümanni sõnul tähendab organismi puhastamine seda, et meie toit sisaldab võimalikult vähe kehale halvasti mõjuvaid ning võimalikult palju puhastusprotsessi toetavaid aineid. Vajalikud on mineraalained, vitamiinid, fütotoitained, probiootikumid, kiudained, head valgud ja rasvad jne. Halvasti mõjuvad meie nahale näiteks praetud toidud, magus, sageli ka piimatooted. Naha jaoks on olulised vitamiinid A, C, B, K , E, lisaks ka oomega-3-rasvhapped.

„Keha puhastumisvõimet pärsib oluliselt puhastussüsteemi ülekoormamine, mida põhjustab suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine, ohtrad lisaained toidus, liigselt grillitud liha jms,“ pani Krümann inimestele südamele. „Lisaks koormab suur toidukogus liigselt maksa ning see ei suuda kahjulikke ühendeid efektiivselt detoksifitseerida,“ lisas ta.

Puhastuskuuri ajal võiksid toidukogused olla tavapärasest veidi väiksemad ning süüa tuleks ka tihedamini – kolm toidukorda ja kaks vahepala on siin raudselt omal kohal. Kuna maksal on raske töödelda küllastunud rasvu, rasvaseid liha- ja piimatooteid, transrasvu ja hüdrogeenitud rasvu, siis võiksid suured praed, valmistoidud, koogid ja küpsised jääda teiseks korraks.

Liiga suured ja rasvased toidukogused koormavad liigselt maksa ning nii ei suuda see täisvõimsusel töötada. Rasvade, valkude ja süsivesikute ainevahetus on häiritud, vereringesse satuvad toksiinid ja jääkained ning tulemuseks on väsimus, energia langus ja nõrgenenud immuunsüsteem. Puhastunud organism saab keskenduda uute rakkude tootmisele ja toob seega ka parema enesetunde ja rohkem energiat.

„Puhastumise ajaks on hea loobuda ka järgnevatest toiduainetest: rafineeritud nisujahu ja sellest valmistatud tooted, valge riis, maiustused (kommid, koogid, küpsised, jäätised, šokolaadid jne), kohv, must tee, praetud toidud,“ loetles toitumisnõustaja toitainetevaeseid söögiaineid.

Maiustustes peituv liigne suhkur, pagaritoodetes leiduv (osaliselt) hüdrogeenitud taimeõli ning kantserogeenseid aineid sisaldavad praetud ja grillitud toidud ei toeta organismi mürkidest vabastamisel. „Detoksi ajal vajab keha valke, kuna detoksifikatsiooni protsessi käigus seotakse paljud toksiinid valkudest saadavate aminohapetega.“

Enne puhastuskuuri konsulteeri spetsialistiga

Tervislik toitumine ei tundu liiga keeruline ülesanne, kuid kui eesmärgiks on tõepoolest keha mürkidest vabastada, tasuks siiski enne nõu pidada toitumisspetsialistiga. Seda just seetõttu, et menüü oleks tasakaalus ning sisaldaks piisavalt vajalikke aineid. „Maks vajab puhastumiseks mitmeid olulisi mineraalaineid, vitamiine ja aminohappeid ning nende piisav olemasolu toidus on väga oluline, et keha puhastusprotsess toimiks tõrgeteta,“ selgitas Siiri Krümann. „Puhastumise ettevõtmisel peab kindlustama selle, et keha suudaks jääkaineid efektiivselt organismist välja viia.“

See ei tähenda, et mingi perioodi vältel tuleks ainult kindlaid toiduaineid või mahlu tarbida. Oluline on regulaarselt süüa. Eined peaksid enamasti olema taimsed ja sisaldama palju värskeid köögi- ja puuvilju, häid rasvhappeid ja valke. „Menüüsse võiks igapäevaselt teadlikult valida rohkem puhastumist toetavaid toitusid. Muidugi on omal kohal smuutid, kuna võimaldavad maitsval moel palju erinevaid marju ja puuvilju tarbida,“ rääkis Krümann.

Loe organismi puhastamise kohta põhjalikumalt siit: http://tervisliktoitumine.ee/organismi-puhastamine-parandab-tuju-ja-valimust/